Milyen pluszt tud adni hangzásminőségben egy magasabb ohm
értékkel rendelkező fejhallgató?
Figyelt kérdés
Sziasztok!
Megnéztem több videót és sok-sok leírást, de még most sem világos ez az impedancia kérdés. Azt értem, hogy külön DAC-kell a magasabb impedancia értékkel rendelkező fejhallgatók meghajtásához, de ennyi? Hozzá tud járulni a jobb hangminőséghez a magas ohm érték? Ha igen, akkor miben és mire lehet számítani főbb különbségnek egy 32 és mondjuk egy 250 ohmos fejhallgató között?
Az ohm a feszültség és az áram hányadosa az ellenálláson/impedancián. Semmi köze a hangminőséghez.
2022. jún. 27. 21:59
2/14 anonim válasza:
Hallottam én is ilyet, hogy a nagyobb impedanciájú fejhallgatók jobbak. Aztán lehet, hogy csak valami audiofil mese. Két teljesen azonos felépítésű, csak impedanciában különböző, fejhallgató hangminősége között nem valószínű, hogy óriási eltérés lenne.
2022. jún. 27. 22:39
3/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigieket! Viszont továbbra is ott a kérdés, hogy akkor mi értelme van? Miért nincs egy egységes szabvány -mondok valamit-, hogy 16 ohm mi fejhallgató és az összes olyan eszköz amibe fejhallgatót kell kötni, erre kalibrálták volna. Miért van szükség valahol 250 (meg ennél jóval több) ohmra, máshol meg elég a 16-32 is?
2022. jún. 28. 00:04
4/14 Salx Narval válasza:
A kisebb ellenállású fejhallgatók érzékenyebbek, dinamikusabbak, a magasabb ohm értékűeknél csökken a dinamika viszont részletgazdagabb valósághűbb és harmonikusabb zenei élményt nyújt, igénylik a nagyobb teljesítményű meghajtást. A 250 ohmot még simán kezeli a legtöbb fejhallgató kimenettel ellátott eszköz. Mi idősebbek ebből már nem sokat érzékelünk max annyit, hogy nem fárasztó annyira a hosszútávú zenehallgatás egy ilyen fejhallgatóval. Mondom én akit már az is idegesít ha sapka van a fejemen.:D Nagyon szépen tud szólni egy jó füles de én sajnos egy számnál tovább képtelen vagyok megtűrni magamon, viszont megmaradt egy csomó pénzem.:D
2022. jún. 28. 06:18
5/14 anonim válasza:
A kisebb impediandiás fejhallgatók jellemzően a "gagyibb" műsoforrásokhoz készülnek, telefon, mp3-játszó. Kell a kisebb impedancia, mert a lejátszóeszközök tápellátása miatt korlátozott a kimenő jel nagysága. A nagyimpedanciás fejhallgatók jellemzően a klasszikus hifi erősítőkhöz vannak méretezve (nem az egybedobozolt mini"hifi" vackokra gondolok), és mivel a műsoforrás is jobb minőségű, elvárás hogy a fejhallgató is legyen jobb. De ez nem az impedianciából következik, egyszerűen csak más ligában játszik a kétféle eszköz, jobb kionőségűek és drágábbak a nagyimpedanciások.
2022. jún. 28. 08:27
6/14 anonim válasza:
Akkor sem az impedancián múlik, hanem azon, hogy magasabb feszültségen maga a végfok esetleg lineárisabban tud működni(félvezetők a nyitófeszültség, kb. 0,6 V környékén már nemlinárisak), ami kisebb torzítást jelent.
Lepontozóbarmoknak jelzem, hogy ettől függetlenül az impedancia akkor is a komplex feszültség és áram hányadosa.
2022. jún. 28. 10:52
7/14 A kérdező kommentje:
Értem. Akkor a magasabb ohm-al csökken a dinamika, viszont részletgazdagabb lesz a hangzás. Végre valami támpont.:) Köszönöm!
2022. jún. 29. 23:23
8/14 Morzsi007 válasza:
Ne ez alapján vásárolj. Ez lehet kicsit olyan, mint az erősítő osztályok. Sokan az A osztályút tartják a legjobbnak, viszont van D osztályú High End kategória is.
Csak egy példa
Sennheiser HD 800S 300ohm
Focal Clear 35 Ohm
Egy kategória, de nem gagyi egyik sem.
Focal Utopia 80 Ohm, pedig 1,5 M Ft. Ez biztos, hogy részlet gazdag hangzással rendelkezik nem szól rosszul. 😁
300 Ohm felett, már azért egy erősítő ajánlott, van 600 Ohm-os Is.
2022. júl. 1. 06:37
9/14 anonim válasza:
8 mondjuk olyan is van, aki csöves erősítőket részesíti előnyben. Már 20-30 éves is hallottam.
A vicc, hogy az ipar rákapott, és gyártanak állítólag olyat, hogy félvezetős előerősítő után van a csöves végfok.
2022. júl. 1. 07:25
10/14 Morzsi007 válasza:
Van olyan is. Meg pl a DSD formátum, ami visz mindent. Csak mikor az adott zenét készítik DSD formátumban rögzítik a hangszereket, sávokat, de ez a formátum nem szerkeszthető, ezért konvertálni kell, utána meg vissza. Máris hozzányúltak a magas mintavételezéshez, vagy a bakelit lemezek, amik digitális forrásból készülnek manapság. onnantól kezdve már hiába analóg rendszer, a forrás digitális volt. Szerintem van egy szint, ami felett már csak a képzelet játszik, hogy melyik jobb. A hangzás is valamennyire szubjektív, mert lehet valaki elájul egy adott rendszertől, de a másiknak nem annyira tetszik, mert hiányol belőle valamit, vagy épp túl sok van valamiből. Mindennél van jobb, de mire az ember megtalálja pfff… szóval, ha van lehetőség kedves kérdező, akkor el kell menni meghallgatni pár fejhallgatót, mert lehet meglepetés.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!