Hogyan tudom fogni és/miért/ egy őskori rádiósnagnóval fm sávban különböző repülőadótornyok-pilóták közötti beszélgetését?
A régi FM-es rádióddal azért tudod venni az AM-et is, mert valószínűleg a legegyszerűbb FM demodulátor van benne, az pedig az elhangolt AM-et is tudja demodulálni valamennyire.
Az, hogy csak ezen az egyen lehet fogni bizonyítja hogy ez van elhangolódva. Nem is azt írtam, hogy elhanholva, hanem elhangolódva. A technikai részleteket más már leírta. Fogadd el hogy úgy van ahogy mondjuk.
Ha nem akarod elfogadni, akkor a kérdést sem kellett volna kiírnod... de fel tudnám rúgni az ilyen kérdezőket akik megkérdeznek valamit és utána nem hiszik el akkor sem ha lerajzoljuk neki mi van.
„Állítólag, tükröződhet a frekvencia a 87,5-108 mhz közötti sávokra is valamilyen módon.”
Igen, emiatt lehet. Ma már minden kereskedelmi rádió szuperheterodin, vagy más néven frekvenciaváltós rendszerű. A lényeg az, hogy a vett frekvenciát a keverőfokozatban összekeverik a helyi oszcillátor jelével. A keverőfokozat kimenetén az oszcillátor frekvenciájának és a vett jelnek a különbségeként előálló középfrekvencia jelenik meg, utána már ezt erősítik tovább. Az URH sávon a középfrekvencia 10,7 MHz, ezért az oszcillátor frekvenciája 10,7 MHz-el nagyobb, mint a vett frekvencia. Amikor például 103 MHz-re állítod a rádiót, akkor az oszcillátor frekvenciája 103+10,7=113,7 MHz. A gyengébb minőségű rádiók bemeneti részének csekély a szelektivitása, ezért a bemeneti rezgőkörön, ugyan gyengébben, de átjuthat a beállítottól eltérő frekvenciájú jel is. Ha ennek a jelnek a frekvenciája a középfrekvenciával nagyobb az oszcillátor frekvenciájánál (a venni kívánt jelnél a kétszeres középfrekvenciával nagyobb), akkor ennek a frekvenciának és az oszcillátor frekvenciájának a különbségeként szintén a középfrekvencia áll elő. A 103 MHz esetén ez a frekvencia 103+2·10,7=124,4 MHz, ami már beleesik abba a sávba. Ezt nevezik tükörfrekvenciának. A tükörfrekvencia=vett jel frekvenciája+2×középfrekvencia.
Ugyan emiatt volt fogható némelyik, még OIRT sávos rádión annak idején a 89,5 MHz-en sugárzó Juventus rádió műsora a 89,5–2·10,7=68,1 MHz-en.
A bemeneti rezgőköröket a venni kívánt sávra állítják be, ezért a 103 MHz-es jel erősebben jelentkezik, mint a 124,4 MHz-es jel. Jobb minőségű rádión a tükörfrekvencián nagyobb a csillapítás, ezért azokon az ilyen frekvenciák sokkal kisebb szinttel jutnak át.
Látom nagyon vágjátok ezt a témát. Pusztán kíváncsiságból kérdezném ,hogyan lehetne leárnyékolni egy lemezjátszó hangszedőjét hasonló zavarok vétele ellen?
A kérdezőnek: Én régebben a Cleopátra AM sávjában szoktam néha észlelni hasonló beszélgetéseket : Taxi, mentő, tűzoltó, helikopter, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!