Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Erősítőn ha egy kimenetre...

Tamas3791 kérdése:

Erősítőn ha egy kimenetre több hangfalalt szeretnék kötni akkor sorba vagy párhuzamosan kössem?

Figyelt kérdés

1 erősítő ami 8ohm kimenet

4 hangfal mind 8ohm-os

Ha jól tudom akkor kettőt kettőt kell sorba kötni különben az erősítő elromlik mert kevés lesz az Ohm ha párhuzamosan kötjük

2022. febr. 3. 11:21
 1/4 anonim ***** válasza:
79%
2-2 megy sorosan és a 2 sor pedig párba.
2022. febr. 3. 11:42
 2/4 anonim ***** válasza:

Milyen erősítő, milyen hangdobozok?

Egyébként nagy általánosságban: igen, sorosan kötve a hangdobozokat, a hangdobozok impedanciái összeadódnak.

Re = R1 + R2 + ... + Rn-1 + Rn

esetedben:

Re = 8 ohm + 8 ohm = 16 Ohm

Párhuzamosan kötve az eredő impedencia:

Re = 1 / (1 / R1 + 1 / R2 + .... + 1 / Rn-1 + 1 / Rn)

tehát esetedben:

Re = 1 / (1 / 8 ohm + 1 / 8 ohm) = 4 ohm

#1: Gyanítom sztereó üzemmódban használná a kérdező a hangdobozokat - szóval csatornánként 2-2-t.

2022. febr. 3. 12:02
 3/4 Salx Narval ***** válasza:
Ez esetben párhuzamosan.
2022. febr. 4. 06:00
 4/4 anonim ***** válasza:

Azt írta hogy egy kimenet, azért gondoltam hogy mono erősítő.

Nagyon nem mindegy hogy stereo 2x8ohmos kimenettel, mono 1x8ohmos kimenettel vagy pl kapcsolható 2 kimenetes. Nekem van olyan amin állítható hogy 2x8, 1x4 vagy 1x16 legyen.

A szabály annyi hogy összeadódik sorban, párhuzamosan meg feleződik ha egyforma a 2 hangszóró ellenállása. Tranyós cuccon legyen minimum akkora az ellenállása a hangfalnak mint amit az erősítő igényel, de lehet nagyobb is csak halkabb lesz, csövesnél viszont pontosan annyinak kell lennie. (Első voltam)

2022. febr. 4. 06:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!