Olyan elektronikus eszköz (kombó gitárhoz haszn.) aminek földelt a csatlakozója, biztonsággal használható-e padlós szobában - ahol csak földeletlen dugaljak vannak a falban?

Figyelt kérdés
Természetesen úgy értve, hogy ezekbe a földeletlen fali dugaljakba (konnektor) bedugva működtetni.....
2021. dec. 24. 10:34
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
31%
Földelt?! Nem inkább árnyékolt?
2021. dec. 24. 10:40
 2/17 anonim ***** válasza:
Olyan berendezést, aminek a csatlakozóján van földérintkező, szigorúan tilos olyan aljzatba csatlakoztatni, amin nincs ilyen érintkező. Újonnan felszerelni ilyet nem is szabad már jó 20 éve, csak a korábbról meglévők lehetnek használatban. Hangtechnikában olyan hátrány is érni fog, hogy lesz egy brummogó alaphangja a rendszernek, ha nem csatlakozik hozzá földelt eszköz (a gitár nem az).
2021. dec. 24. 10:40
 3/17 anonim ***** válasza:
100%
Csak a kettős szigetelésű eszközök használhatók biztonsággal földeletlen konnektorral.
2021. dec. 24. 10:41
 4/17 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat! Földelt - árnyékolt Nem tudom, mi a különbség...de én eddig mindig úgy tudtam, hogy az a bizonyos plusz, ami kétfajta konnektor között az eltérés az az, hogy az egyik földelt (a zöld-sárga vezeték csatlakoztatása a konnektorhoz). Lehet, hogy rosszul tudtam (?) Nekem a padlós szobákban csak földeletlen konnektorok vannak (persze, hogy kb. 50 éve)...és azokról szoktam használni mindent (hűtőszekrény, tv, laptop, infrapanelek, hősugárzók....porszívó....minden...minden). Eddig még nem volt ezekből gond...fel se merült bennem, hogy rizikós lehetne). Azt pedig nem tudom, hogy a fenti készülékek közül melyek a kettős szigetelésűek.
2021. dec. 24. 11:07
 5/17 anonim ***** válasza:
100%

Egy csöves gitárerősítő kifejezetten életveszélyes is lehet rendes földelés nélkül, a húrok közvetlen összeköttetésben vannak az erősítő elektromos részével, ott bizonyos típusoknál 5-600 volt anódfeszültség is lehet. Elég egy kis zárlat.

Félvezetősnél talán ilyen veszély nincs.

De hangminőségben is zavaró lehet a megfelelő földelés hiánya.

2021. dec. 24. 11:37
 6/17 anonim ***** válasza:

"Azt pedig nem tudom, hogy a fenti készülékek közül melyek a kettős szigetelésűek."

Nagyon egyszerű ha a készüléken rajta van érintésvédelemi osztálya. 1 négyzet benne még egy négyzet: [link]

Pl: Porszívó, hajszárító kettős szigetelésű szokott lenni, hűtőhöz meg kéne a védőföld.

"Eddig még nem volt ezekből gond" Akkor van baj ha a készülék meghibásodik és a fém váz kerül feszültség alá.

2021. dec. 24. 11:58
 7/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm!! - Ez a kombó még annyira új dolog, hogy még csak egyszer használtam...és ezek szerint jó volt az előérzetem, mert egy másik helyiségből vittem hozzá az áramot hosszabbítóval, egy földelt(árnyékolt?) konnektorból. Egyébként úgy tudom, nem csöves (Hughes&Kettner 200W -os).
2021. dec. 24. 12:52
 8/17 anonim ***** válasza:
"Ismét ölt a villanygitár!" állítólag volt ilyen újságcikk még a hatvanas években. :) De ezt most sikerült megúszni, jó muzsikálást!
2021. dec. 24. 13:04
 9/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm!! 65 éves vagyok, most mentem nyugdíjba...és, mivel tetszik a basszusgitár hangja, vettem. És kombót is. Egyszer már összedugtam őket...hát, van még hova fejlődnöm....ha ebben a korban egyáltalán még 'engednek' annyit az ujjaim, hogy rendesen le tudjam velük fogni a húrokat.
2021. dec. 24. 13:33
 10/17 anonim ***** válasza:

Nem árnyékolt természetesen, ne hagy mag összezavarni. Ez földelt. A gitárkábel, amivel összekötöd a gitárt meg az erősítőt, az árnyékolt.

Zenélni minden korban örömet okozhat, ha másnak nem, hát magadnak, és ez a lényeg.

A lányom is nemrég kezdett basszusgitározni, mondjuk ő még csak 14.😊

2021. dec. 24. 13:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!