Túl gyenge az erősítőm?

Figyelt kérdés

A helyzet az hogy a hangfalaim 120/240 Watt-os (ha jól értelmezem mert azt írja hogy bass reflex) de az erősítőm pedig 40 Watt-ot ad le (ha jól tudom) akkor az baj-e? Az a helyzet hogy ha 60% hangerőre felveszem a hangot akkor recseg a hang :/ Túl gyenge ez erősítő?

Pontos adat: Hangfalak Heco Vitas 500 Erősítő STR-DE225

2021. okt. 20. 23:28
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

#9 Igazad van, kicsit benéztem.

"Akkor mi a 4 Ω? Nem az a minimum? 4-8 Ω azt jelenti, hogy a hangszóró impedanciája 4 és 8 Ω között változhat a frekvencia függvényében."

Nem azt jelenti. Az impedancia lehet sokkal nagyobb is. Azt jelenti, hogy az érzékenysége egy 4 Ohm és egy 8 Ohm minimum impedanciával rendelkező hangszóró között lesz. Nincs különösebb jelentése annak, hogy 4-8 Ohm.

"Egy 40 W-os erősítőhöz, hogy lenne már alulméretezett a 120 W-os hangszóró?"

A 120W RMS a párra vonatkozik, és az erősítő is N*40W, tehát 80W. A gyári specifikáció olyan, amilyen, de azt nem is állítottam, hogy a hangszóró a torzítás elsődleges forrása.

"Hogy fogyasztana már többet?"

Félreértelmezhetően foglmaztam. Azonos zenei teljesítményhez nagyobb áramot vesz fel.

"Hogy fogyasztana már többet? Az erősítőből kivehető teljesítmény elméletileg a veszteségek nélkül:

Pki=Ut²/8Zh"

Igazad van, nem vettem figyelembe, hogy a teljesítmény nem konstans (teljesen logikusan), tehát teljesen hibás ez a feltételezésem.

"A 4 Ω-ra tervezett erősítő teljesítménytranzisztorain folyó áram 8 Ω-os terhelés esetén nem nagyobb, hanem kisebb. Ezért a torzítás valamivel kisebb."

Hibásan feltételeztem, hogy a teljesítmény konstans, így tárgytalan.

2021. okt. 23. 10:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!