Hol kell az elektromos rollerekkel közlekedni?
#9: Csak a KRESZ az autóúton teljesen mást ért:
"1. számú függelék
I. Az úttal kapcsolatos fogalmak
m) Autóút: jelzőtáblával [ [link] ] autóútként megjelölt út."
" Valaki tud erről valamit?"
A rendőrök.
A kollégám az úton ment a rollerével. Megállították, megszondázták, pozitív lett.
Mivel csak B jogsija volt, így azt a kategóriát vonták be, amivel a szabálysértést elkövette. Plusz 300 ezer bónusz.
Ez tavaly volt, egy évre eltiltották, és újra kell vizgáznia. Most volt kresz vizsgán.
" Egyelőre javaslom a kerékpárutat és figyelmesen a járdát."
A járdán tolva.
Nekem egy szimpla kerékpárossal volt esetem nemrég.
A kocsitól mentem a bolt felé, mikor visszafordultam, hogy a bevásárló kocsiba való kerek bigyót kivegyem a kocsiból, erre elcsapott egy biciklis.
És felháborodva mondja, miért nem figyelek, nézzem meg mit műveltem, és mutat a szatyrából szétszóródott cuccra.
Válaszul elmondtam neki, hogy a kerékpárral semmi keresnivalója a járdán, és ha nekem nem hiszi el, nyugodtam hívjon rendőrt, majd az ad csekket is a magyarázat mellé, hogy emlékezzen rá. És ott háborgott, hogy mások is mennek a járdán biciklivel, akkor neki is lehet, meg akkor is én vagyok a hibás, mert ő óvatosan ment egyébként is, és ki tudott volna kerülni, ha nem fordulok vissza.
Mivel nem terveztem hogy mindenképpen felvilágosítom hogy tévedésben van, ezért ott hagytam.
De a rollerekkel is lehet ugyanilyen helyzetbe kerülni.
Szerintem nem ugyanazt olvastad amit írtam.
De elmagyarázom. A járdán megfordultam, amikor puff, már mind a ketten gurultunk.
A járdán nem nézek tükörbe, nem nézek ki a vállam fölött, nem irányjelzőzök, és nem húzódok a záróvonal mellé.
És nem azt nézem elsőnek, hogy el fognak-e ütni a járdán. És az a poén, hogy ezt nekem mint gyalogosnak, fel sem lehet róni. Mert nem kerékpárúton gyalogoltam, nem az autók közt, nem bukkantam elő hirtelen, nem szaldtaelé szándékosan.
Vagy sértetti közrehatásnak számít az, hogy a járdán, gyalogosként viselkedem?
Ott nincs gyalogos kresz. Megállhatok hirtelen, megfordulhatok, haladhatok más irányba. Minden előjel nélkül. Mivel nincs rá szabály, ez nem lehet szabálysértés.
A kerékpárosra viszont vonatkoznak szabályok. Az egyik ilyen, hogy coki járdán tekerni. És ha megszegi, az már szabálysértés. Árnyalatnyi a külömbség, de van azért.
*17: Egyébként teljesen mindegy ilyen szempontból, hogy valaki szabályosan közlekedik vagy sem, ha látom, hogy jön, legalább nekem legyen annyi eszem, hogy nem lépek elé.*
Nehéz eldönteni, hogy trollkodsz-e, vagy tényleg ennyire nincs fogalmad a közlekedésről?
Különben vannak helyek ahol "lehet", és vannak helyek ahol "tilos" elektromos rollerrel közlekedni, de sehol nincs olyan előírás, hogy "KELL".
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!