Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Hol kell az elektromos rollere...

Hol kell az elektromos rollerekkel közlekedni?

Figyelt kérdés
Szeretnék venni egy elektromos rollert, ezért utánanéztem a rá vonatkozó közlekedési szabályoknak, de nem találtam semmi konkrétumot. Van, ahol azt olvastam hogy a gyalogosokkal egyen értékű, így lehet a járdán közlekedni, viszont olvastam olyat is hogy az autóúton kell vele menni, mert segédmotoros kerékpárnak minősül. Van olyan, aki használ ilyen rollert? Valaki tud erről valamit? (Xiaomi Mi Pro 2 elektromos rollert szeretnék venni.?

2021. jún. 21. 17:19
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

#9: Csak a KRESZ az autóúton teljesen mást ért:

"1. számú függelék

I. Az úttal kapcsolatos fogalmak

m) Autóút: jelzőtáblával [ [link] ] autóútként megjelölt út."

2021. jún. 21. 18:42
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

" Valaki tud erről valamit?"

A rendőrök.

A kollégám az úton ment a rollerével. Megállították, megszondázták, pozitív lett.

Mivel csak B jogsija volt, így azt a kategóriát vonták be, amivel a szabálysértést elkövette. Plusz 300 ezer bónusz.

Ez tavaly volt, egy évre eltiltották, és újra kell vizgáznia. Most volt kresz vizsgán.

2021. jún. 21. 19:06
 13/20 anonim ***** válasza:
100%
Eddig egyetlen rollerest láttam, betartotta a szabályokat. Elöl-hátul szabályos világítás, és némileg unortodox módon a sisak két oldalára szerelt ledes irányjelző. Valami komolyabb szerkezet lehetett, mert kb 45-5
2021. jún. 22. 00:14
 14/20 anonim ***** válasza:
100%
45-50 körül mehetett, amikor megelőztem
2021. jún. 22. 00:14
 15/20 Ypszilon1980 ***** válasza:
100%
Ne haragudj, de én kivagyok az elektromos rollert használóktól, nagyon veszélyesen közlekednek és kizárt, hogy mindnek lenne jogsija, eddig senkin sem láttam bukósisakot, engem már elég sokszor majdnem elütöttek vele. Arról már régen volt szó, hogy minek számít egy ilyen roller, de egyik szakértő sem tudta megmondani, ők is tanácstalanok voltak, mikor egy riporter kérdezte őket, kicsit segédmotoros kerékpár, kicsit nem is az, nem is olyan, mint a bicikli, elvileg nem is közlekedhetne kerékpárúton, se járdán, szóval most akkor ki dönti el?
2021. jún. 22. 00:45
 16/20 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy itt írták, egyelőre homály a kérdés, a Kresz nem tud vele mit kezdeni. Egyelőre javaslom a kerékpárutat és figyelmesen a járdát. Remélem nem fogják a rollert ellehetetleníteni és majd mehet járdán sebességkorlát mellett.
2021. jún. 22. 01:05
 17/20 anonim ***** válasza:
80%

" Egyelőre javaslom a kerékpárutat és figyelmesen a járdát."

A járdán tolva.

Nekem egy szimpla kerékpárossal volt esetem nemrég.

A kocsitól mentem a bolt felé, mikor visszafordultam, hogy a bevásárló kocsiba való kerek bigyót kivegyem a kocsiból, erre elcsapott egy biciklis.

És felháborodva mondja, miért nem figyelek, nézzem meg mit műveltem, és mutat a szatyrából szétszóródott cuccra.

Válaszul elmondtam neki, hogy a kerékpárral semmi keresnivalója a járdán, és ha nekem nem hiszi el, nyugodtam hívjon rendőrt, majd az ad csekket is a magyarázat mellé, hogy emlékezzen rá. És ott háborgott, hogy mások is mennek a járdán biciklivel, akkor neki is lehet, meg akkor is én vagyok a hibás, mert ő óvatosan ment egyébként is, és ki tudott volna kerülni, ha nem fordulok vissza.

Mivel nem terveztem hogy mindenképpen felvilágosítom hogy tévedésben van, ezért ott hagytam.

De a rollerekkel is lehet ugyanilyen helyzetbe kerülni.

2021. jún. 22. 12:20
 18/20 anonim ***** válasza:
87%
17: Egyébként teljesen mindegy ilyen szempontból, hogy valaki szabályosan közlekedik vagy sem, ha látom, hogy jön, legalább nekem legyen annyi eszem, hogy nem lépek elé.
2021. jún. 22. 17:42
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem ugyanazt olvastad amit írtam.

De elmagyarázom. A járdán megfordultam, amikor puff, már mind a ketten gurultunk.

A járdán nem nézek tükörbe, nem nézek ki a vállam fölött, nem irányjelzőzök, és nem húzódok a záróvonal mellé.

És nem azt nézem elsőnek, hogy el fognak-e ütni a járdán. És az a poén, hogy ezt nekem mint gyalogosnak, fel sem lehet róni. Mert nem kerékpárúton gyalogoltam, nem az autók közt, nem bukkantam elő hirtelen, nem szaldtaelé szándékosan.

Vagy sértetti közrehatásnak számít az, hogy a járdán, gyalogosként viselkedem?

Ott nincs gyalogos kresz. Megállhatok hirtelen, megfordulhatok, haladhatok más irányba. Minden előjel nélkül. Mivel nincs rá szabály, ez nem lehet szabálysértés.

A kerékpárosra viszont vonatkoznak szabályok. Az egyik ilyen, hogy coki járdán tekerni. És ha megszegi, az már szabálysértés. Árnyalatnyi a külömbség, de van azért.

[link]

*17: Egyébként teljesen mindegy ilyen szempontból, hogy valaki szabályosan közlekedik vagy sem, ha látom, hogy jön, legalább nekem legyen annyi eszem, hogy nem lépek elé.*

2021. jún. 22. 21:55
 20/20 anonim ***** válasza:
74%

Nehéz eldönteni, hogy trollkodsz-e, vagy tényleg ennyire nincs fogalmad a közlekedésről?

Különben vannak helyek ahol "lehet", és vannak helyek ahol "tilos" elektromos rollerrel közlekedni, de sehol nincs olyan előírás, hogy "KELL".

2021. jún. 22. 22:19
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!