Miért hangosabb az egyik cd a másiknál?
Sziasztok!
Eléggé furcsa kérdésem lesz, készüljetek fel előre!
-Miért más-más a hangereje az írható cd-knek? Tudom ez így furán hangzik, de elmagyarázom. (Hosszú lesz!)
Még anno, fiatalabb koromban, mikor még nem volt ennyire elterjedve a CD, haverjaimmal számítógépes CD-meghajtókon hallgattunk zenét. (Azokon még volt fejhallgató kimenet, és nem kellett hozzájuk a számítógép, csak egy tápegység.)
Már akkor észrevettük, hogy a TDK írható CD-k sokkal hangosabbak voltak a többinél. (Használtunk Verbatimot, BenQ-t, Datace CD-ket is.) Akkoriban LG DVD-íróval, és valami kezdetleges Nero-val írtuk ki a zenéket, természetesen beállítottuk, hogy egy hangszintre hozza a progi a zenéket. (Próbálgattuk azt is, hogy ugyanazon sorrendben, ugyanazokat a zenéket írtuk ki más-más lemezre, de akkor is a TDK volt a leghangosabb.)
És most, jópár évre rá ismét kipróbáltam. Pioneer íróm van, és egy újabb Nero-m. Sony CDP-511-es lejátszóról hallgatom a zenét, valamint van egy LG DVX-172-es DVD lejátszóm. És most is kipróbáltam... (Ugyanazon módszerrel, mint régen.) Minden lejátszón a TDK lemezek a leghangosabbak! És még egy dolog, ami igazolja ezt: Yamaha MG 10/2-es keverőpultom van. A kivezérlésjelzőn is észrevehető, hogy bizony ugyanazon potméter állásnál a TDK lemezekkel nagyobb a kivezérlés. Több feszt. is ad a pultnak a lejátszó...
-El nem tudom képzelni, hogyan lehetséges ez? (Haverokkal is törjük a fejünket ezen. :) ) Hiszen digitális jelekről van szó. 0 és 1 értékekből épül fel a zene. A hangerőt nem tudja befolyásolni a lemez minősége. Maximum a gyatrább minőségű lemezeken több a hiba, többet kell a lejátszónak javítania. De ez nem hatna ki az egész lemez hangerejére. Szóval segítsetek megfejteni ezt! :)
Köszi!:)
Szia!
Először azt hittem, h az olvasási hangerejére gondolsz, h mitől süvít, de így ebben a formában már nekem is felkeltette a figyelmemet a kérdésxD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!