Miért lóg ki a TV képernyő szélein a műsorból egy jelemtős rész?
Nagyképernyős (81cm) Orion TV-ről van szó. A képarány váltások sem oldják meg. Csak néhány műsor jó rajta, pl. az m1, m2 híradó, + néhány más műsor.
A kérdésem, hogy ezt a TV nem tudja, vagy csak a sugárzás tipusán múlik? Hogy lehet, hogy vannak olyan gépek, amikkel ilyen gond nincs.
Vagy a parabolás vétel, a beltérivel befolyásolja?
Hát sajnos nem tudunk közös nevezőre jutni, nem is szapulom tovább.Egyszerűen olyat írsz vissza amire nincs magyarázat. de mégegyszer elmondom hogy minden hagyományos képcsöves tv 480x640 pixelt tud megjeleníteni, ennek a szélesvásznú típusa 480x850 pixelt,tehát nem érthető hogyan lehet jó az egyik tv és miért nem a másik.A csatornákat meg kísérleti jelleggel adják hd-ban hol ezt hol azt, azért változik mindig hogy épp melyiknek milyen a képe.
(Amúgy kábeltv szerelőként próbáltam segíteni, ha ettől többet tud valaki én is szivesen meghallgatom)
Én arról beszélek, amit mindenki tapasztalhat egy teljesen átlagos hagyományos tv-n otthon. Abszolút normálisan jelenik meg minden, csak kicsiben. Na most a szélesvásznúkon, melyek ugyanúgy hagyományos felbontásúak, csak az egyik értékük nagyobb (850 pixel) miért nem jelenik meg ugyanúgy mindenestől?
És a másik kérdés, hogy mi változik akkor, amikor ezen a szélesvásznún mégis helyes arányban jelenik meg egy-egy műsor, kilógás nélkül? Biztos a tv-ből, vagyis központilag módosítanak azokon, amik jól jelennek meg.
Én ezt tapasztalom, nem tudom másként feltenni a kérdést, mert így van.
Én értem a problémádat,hosszadalmas lenne leírni,olvasgass a témáról,ha érdekel és összeáll a kép idővel.
Pl:
Röviden:az új tévéteken,ami egy lcd tv lehet/bár ügyesen titkolod,hogy nehezebb legyen segíteni/,különböző megjelenítési módok állíthatók be.Ezekből mindig ki kell választani a leginkább megfelelőt.Amelyiknél "lelóg" annál a 4:3 mód a megfelelő.
Köszi a linket, ebben benne van az a formátum, ami nekünk van:
"Akkor most nem is tudok torzítás-mentesen tévézni?
De igen, erre is két megoldás van, hasonlóan a fenti problémához, csak most fordított a helyzet."
No, az ez alatt lévő kép van azon az Orion tv-n is. Ez nem LCD, hanem sajna nagyon is hagyományos (47 kg.), és amint írtam már, LG-Philips márkájú képcső van benne (bele látni felülről, és el lehet olvasni a címkét a monitoron egy lámpával) Tavaly tavasszal újonnan vette a gazdája (közeli ismerős, a blokkjával együtt mindent adott hozzá).
Igen, most így részben összeáll a kép, a híradók ugye saját gyártásúak és a reklámok nagyobb része is 16:9 az MTV-n és a Dunán, így ezek jól jelennek meg. Tehát akkor az lesz majd a jó, ha mind átáll erre?
Jó, ez idáig érthető lenne, de:
"Szélesvásznúnak is szokták hívni, mert a mozifilmek szinte kivétel nélkül ilyen formátumban készülnek."
Ez a másik dolog, amit még nem értek: a filmek tapasztalataim szerint mindig kilógnak a sorból - ha 16:9, akkor miért úgy jelennek meg, mint a fenti példán szereplő kép? Miért van "felnagyítva" és miért kell nézni 4:3-l, ha zavar a hiányos megjelenítés?
Ezen a TV-n is lehet természetesen képarányt váltani, vagy összehúzza, vagy kinagyítja úgy, hogy jelentős részek nem látszanak - mondom csak bizonyos műsorok kivételek, ahogy írták is.
Az a formátum, amivel eltorzítva bár, de minden látszik nincsen! Ha jól emlékszem: "normál", "16:9" és "4:3" között lehet változtatni, ahol a normál és a 16:9 között nincs is különbség.
Akkor a filmekkel mi van? Tudsz segíteni?
Ó,akkor a tévét már tudom milyen,nem volt világos számomra.
Nem értem pontosan mire gondolsz a filmekkel kapcsolatban,csak írom ami eszembe jut.....:)
Ha nem lenne még elég gond az eddigiekkel,akkor még itt vannak a mozifilmek.Egy szélesvásznú mozifilm oldalaránya 2.35:1.Ha tehát nem vágnak le a szélességéből,a 16:9 arányú tévén még mindig fekete csíkot látunk alul felül,vagy nyújtani kell függőlegesen,hogy kitöltse a képernyőt.
Ezt írja linkelt blog:
"Persze vannak adók, amiknél már nincs szükség erre, hiszen alapból 16:9-es formátumban sugároznak. Ilyen pl. az MTV és a Duna TV. Igaz, csak a saját gyártású műsorok egy részét, azok közül is az újabbakat."
Lehet, hogy a sugárzás miatt ilyen a mozifilmek aránya is? Tehát csak a saját (új) műsoraikat adják szabályos 16:9-ben, ami miatt az egyébként 16:9-ben készülő mozik sem jelennek meg jól, csak ha összehúzom őket 4:3-ba, ami egy szélesvásznún ugye kissé hülyén néz ki, de a szükség...
Jól gondolom?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!