Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Miért lóg ki a TV képernyő...

Miért lóg ki a TV képernyő szélein a műsorból egy jelemtős rész?

Figyelt kérdés

Nagyképernyős (81cm) Orion TV-ről van szó. A képarány váltások sem oldják meg. Csak néhány műsor jó rajta, pl. az m1, m2 híradó, + néhány más műsor.

A kérdésem, hogy ezt a TV nem tudja, vagy csak a sugárzás tipusán múlik? Hogy lehet, hogy vannak olyan gépek, amikkel ilyen gond nincs.

Vagy a parabolás vétel, a beltérivel befolyásolja?

2010. aug. 7. 09:47
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Hát sajnos nem tudunk közös nevezőre jutni, nem is szapulom tovább.Egyszerűen olyat írsz vissza amire nincs magyarázat. de mégegyszer elmondom hogy minden hagyományos képcsöves tv 480x640 pixelt tud megjeleníteni, ennek a szélesvásznú típusa 480x850 pixelt,tehát nem érthető hogyan lehet jó az egyik tv és miért nem a másik.A csatornákat meg kísérleti jelleggel adják hd-ban hol ezt hol azt, azért változik mindig hogy épp melyiknek milyen a képe.

(Amúgy kábeltv szerelőként próbáltam segíteni, ha ettől többet tud valaki én is szivesen meghallgatom)

2010. aug. 8. 09:54
 12/18 anonim ***** válasza:
Talán,mert nem Hd ready?
2010. aug. 8. 13:14
 13/18 A kérdező kommentje:

Én arról beszélek, amit mindenki tapasztalhat egy teljesen átlagos hagyományos tv-n otthon. Abszolút normálisan jelenik meg minden, csak kicsiben. Na most a szélesvásznúkon, melyek ugyanúgy hagyományos felbontásúak, csak az egyik értékük nagyobb (850 pixel) miért nem jelenik meg ugyanúgy mindenestől?

És a másik kérdés, hogy mi változik akkor, amikor ezen a szélesvásznún mégis helyes arányban jelenik meg egy-egy műsor, kilógás nélkül? Biztos a tv-ből, vagyis központilag módosítanak azokon, amik jól jelennek meg.

Én ezt tapasztalom, nem tudom másként feltenni a kérdést, mert így van.

2010. aug. 8. 20:01
 14/18 A kérdező kommentje:
Vagy még az lehet, hogy csak néhány szélesvásznú típusnál vannak ilyen gondok, a többségnél be lehet állítani egy olyan képarányt, mivel minden látszik?
2010. aug. 8. 20:03
 15/18 anonim ***** válasza:

Én értem a problémádat,hosszadalmas lenne leírni,olvasgass a témáról,ha érdekel és összeáll a kép idővel.

Pl:

[link]

Röviden:az új tévéteken,ami egy lcd tv lehet/bár ügyesen titkolod,hogy nehezebb legyen segíteni/,különböző megjelenítési módok állíthatók be.Ezekből mindig ki kell választani a leginkább megfelelőt.Amelyiknél "lelóg" annál a 4:3 mód a megfelelő.

2010. aug. 9. 18:53
 16/18 A kérdező kommentje:

Köszi a linket, ebben benne van az a formátum, ami nekünk van:

"Akkor most nem is tudok torzítás-mentesen tévézni?

De igen, erre is két megoldás van, hasonlóan a fenti problémához, csak most fordított a helyzet."

No, az ez alatt lévő kép van azon az Orion tv-n is. Ez nem LCD, hanem sajna nagyon is hagyományos (47 kg.), és amint írtam már, LG-Philips márkájú képcső van benne (bele látni felülről, és el lehet olvasni a címkét a monitoron egy lámpával) Tavaly tavasszal újonnan vette a gazdája (közeli ismerős, a blokkjával együtt mindent adott hozzá).

Igen, most így részben összeáll a kép, a híradók ugye saját gyártásúak és a reklámok nagyobb része is 16:9 az MTV-n és a Dunán, így ezek jól jelennek meg. Tehát akkor az lesz majd a jó, ha mind átáll erre?

Jó, ez idáig érthető lenne, de:

"Szélesvásznúnak is szokták hívni, mert a mozifilmek szinte kivétel nélkül ilyen formátumban készülnek."

Ez a másik dolog, amit még nem értek: a filmek tapasztalataim szerint mindig kilógnak a sorból - ha 16:9, akkor miért úgy jelennek meg, mint a fenti példán szereplő kép? Miért van "felnagyítva" és miért kell nézni 4:3-l, ha zavar a hiányos megjelenítés?

Ezen a TV-n is lehet természetesen képarányt váltani, vagy összehúzza, vagy kinagyítja úgy, hogy jelentős részek nem látszanak - mondom csak bizonyos műsorok kivételek, ahogy írták is.

Az a formátum, amivel eltorzítva bár, de minden látszik nincsen! Ha jól emlékszem: "normál", "16:9" és "4:3" között lehet változtatni, ahol a normál és a 16:9 között nincs is különbség.

Akkor a filmekkel mi van? Tudsz segíteni?

2010. aug. 9. 22:08
 17/18 anonim ***** válasza:

Ó,akkor a tévét már tudom milyen,nem volt világos számomra.

Nem értem pontosan mire gondolsz a filmekkel kapcsolatban,csak írom ami eszembe jut.....:)

Ha nem lenne még elég gond az eddigiekkel,akkor még itt vannak a mozifilmek.Egy szélesvásznú mozifilm oldalaránya 2.35:1.Ha tehát nem vágnak le a szélességéből,a 16:9 arányú tévén még mindig fekete csíkot látunk alul felül,vagy nyújtani kell függőlegesen,hogy kitöltse a képernyőt.

2010. aug. 9. 22:32
 18/18 A kérdező kommentje:

Ezt írja linkelt blog:

"Persze vannak adók, amiknél már nincs szükség erre, hiszen alapból 16:9-es formátumban sugároznak. Ilyen pl. az MTV és a Duna TV. Igaz, csak a saját gyártású műsorok egy részét, azok közül is az újabbakat."

Lehet, hogy a sugárzás miatt ilyen a mozifilmek aránya is? Tehát csak a saját (új) műsoraikat adják szabályos 16:9-ben, ami miatt az egyébként 16:9-ben készülő mozik sem jelennek meg jól, csak ha összehúzom őket 4:3-ba, ami egy szélesvásznún ugye kissé hülyén néz ki, de a szükség...

Jól gondolom?

2010. aug. 9. 22:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!