Csöves erősítőknek mi a lényege?
Fejhallgató erősítő vásárlás előtt állok, és amiket nézegettem, van ilyen sima erősítő ami csak egy doboz, és van a csöves verzió aminek kiáll a tetejéből az a cucc, ami olyan mintha izzana vagy nem tudom mit csinál.
Ennek mi a lényege? Jobb mint a sima? Megérné több pénzt gyűjteni inkább és a csövest megvenni?
A Tidal Hifi előfizetésnél van csak “cd” minőség a simánál nincs.
Ha 50 000Ft-os fülesed van, akkor max dizájnra tudna többet nyújtani egy csöves erősítő. Nem minden zenéhez illik a csöves hangja, mondják a profik. Biztos, hogy máshogy szólal meg. Kérdés neked mennyire tetszik. Nem akarlak megbántani, de a kérdésedből az jött le, hogy nem vagy nagyon képbe a témában, az erősítő paramétereit is figyelembe kell venned, hogy passzol-e a fejeshez.
"A cső csere az otthon is elvégezhető, vagy valami komolyabb tudást igényel?"
A csőcsere otthon is elvégezhető, természetesen kikapcsolt állapotban. A régit egyszerűen, de óvatosan kihúzod a foglalatból, majd beteszed helyére az újat. Nem lehet eltéveszteni, nézd meg a képen a nyomtatott áramköri lapra szerelt csőfoglalatot. Ez egy novál csőfoglalat, melynek 9 érintkezője van, látszik rajta egy "kihagyás", így nem lehet rossz helyzetben behelyezni a csövet. Óvatosan a csőfoglalatra merőlegesen kell behelyezni. Nem szabad feszegetni, ferdén behelyezni, mert a csőlábaknál az üveg könnyen megrepedhet.
A lényeg hogy alapzaj, "sistergés" gyakorlatilag nulla és kitekert hangerőn is megtartja a hang hitelességét.
Én gitárerősítőként használom és építek is ilyeneket fullosban.
Az elektroncsöveknek is van zaja, én „csőpárti” vagyok, de el kell ismerni, hogy félvezetőkkel, különösen JFET-ekkel érhető el a legkisebb zaj.
Egy elektroncső jelleggörbéje lineárisabb, mint a tranzisztor jelleggörbéje, ezért torzítása önmagában kisebb, mint a tranzisztor torzítása. A tranzisztorok sok páratlan felharmonikust termelnek, az elektroncsövek, különösen a triódák lényegesen kevesebbet, ezért hangjuk kellemesebb. A félvezetős erősítők általában nagymértékű negatív visszacsatolással működnek. Ezzel a torzításuk erőteljesen leszorítható, de ettől még nem biztos, hogy jobban szólnak, mint az elektroncsövek. A félvezetős erősítő kivezérlését növelve a torzítás lassan nő, majd a maximális kivezérlést elérve bekövetkezik egy töréspont, a torzítás hirtelen megnő, ami kellemetlen hangzást produkál. Az elektroncsöves erősítőnél a kivezérlés növelésével szintén folyamatosan nő a torzítás, a maximális kivezérlést elérve viszont töréspont nélkül növekszik tovább, ez a fül számára kellemesebb. Még számtalan indok hozható fel az elektroncsövek mellett. Ellene a nagyobb fogyasztás, rosszabb hatásfok, a kimenőtranszformátor bonyolultsága, de ez nem döntő szempont egy jó minőségű (természetesen elektroncsöves) hangerősítő esetén.
Egyébként pedig már számtalan meghallgatási teszt bizonyította az elektroncsöves erősítők fölényét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!