Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Milyen tv-t érdemes venni,...

Milyen tv-t érdemes venni, aminek jó a képe?

Figyelt kérdés
Jelenleg egy Philips 43PUS6262/12 tv-m van. Igazából a képminőséggel megvagyok elégedve, csak a fényerő és a kontraszt beállítások nem jók nekem sehogy. Hiába állítom be akárhogy, a végeredmény az lesz, ha alacsonyra veszem a fényerőt, túl sötét, ha emelem folyamatosan egyesével a fényerőt és a kontrasztot, akkor már annyira világos, hogy szinte vakít, főleg sötétben. Ha kikapcsolom a dinamikus kontrasztot, akkor meg az egész totál sötét. Ismerősömnek LG van, szinten 108 cm-es, de az teljesen jónak tűnik. Ki mit ajánl?
2020. máj. 2. 12:18
1 2
 11/19 Szervizmérnök úr ***** válasza:
100%

Alapfogalmakat nem ártana tisztázni. TV-k esetében történelmi okból:

Fényerő / Brightness = feketeszint.

Kontraszt: fehérszint.

Tehát nincs értelme kiemelni a feketéket a kijelző saját feketeszintjéből. Legfeljebb annyira, hogy a sötét árnyalatok megkülönböztethetők legyenek, de legtöbb esetben a gyári alapérték / középérték pontosan helyreteszi a feketét és azon már csak rontani tudsz.

Hogy az LCD-n átszivárog a háttérvilágítás, azon sem tudsz segíteni, legfeljebb másik típus vásárlásával.

Ha levesszed a háttérfényt, a fekete is szebb lesz, de ezzel együtt a max. fehér is csökken.

Maga az LCD-kontraszt általában mehet maximumra, hacsak nem vezérlődik túl a kijelző, ami fehér árnyalatok összemosásában nyilvánulna meg. Pl. az égen nem látod a felhőket, mert minden csak fehér.

Nekem még működik egy Panasonic plazma, azon van rendes fekete is, de ilyet már nem gyártanak.

2020. máj. 2. 14:17
 12/19 A kérdező kommentje:

Két féle kontraszt beállítás is van benne.

Egyik a sima Kontraszt, másik pedig a Videó Kontraszt.

Jelenleg ezeket a beállításokat használom:

Kontraszt: 50

Videó kontraszt: 65

Fényesség: 35

Gamma: -2

Dinamikus kontraszt: Minimum (ha leveszem, élvezhetetlen, tudom, hogy ajánlott lenne kikapcsolni, de így értem el a "legnormálisabb" képet.

2020. máj. 2. 14:22
 13/19 A kérdező kommentje:

Ha picit már feljebb tolom akár a videó, akár a sima kontrasztot, már kezdődik a túlzott, zavaró vakítás.

Ha a fényerőn emelek, akkor is ugyanez a hatás, ráadásul olyan "füst szerű" hatása lesz.

2020. máj. 2. 14:23
 14/19 anonim ***** válasza:
100%
Max fényerőn fogod elérni a legjobb kontrasztot
2020. máj. 2. 14:27
 15/19 Szervizmérnök úr ***** válasza:
100%

Mert sok Philipsnél másképp nevezik.

Megtévesztő módon kontrasztnak nevezi a háttérvilágítás fényerejét, mint a monitoroknál is van ilyen.

Video kontrasztnak a kijelző kivezérlését, ami legalább szakmailag korrekt, hiszen a kontraszt a videojel erősítésének, amplitúdójának változtatását jelenti, már a hőskor óta.

A videokontraszt legtöbb TV-nél maximumon sem okoz túlvezérlést, de ha mégis, akkor addig kell visszavenni, míg a fehér árnyalatok megkülönböztethetők lesznek.

Példa kedvéért:

[link]

A videójel feketeszintje (brightness / fényesség / fényerő) pedig akkor jó, ha egybeesik a kijelző feketéjével.

Ha alább tesszük a videoszintet, elnyelődnek a sötét árnyalatok.

Ha kiemeljük, akkor meg kiszürkül a fekete.

2020. máj. 2. 14:45
 16/19 Szervizmérnök úr ***** válasza:
100%

Kiegészítés:

Ha alább tesszük a videoszintet, elnyelődnek a sötét árnyalatok, de a fekete mégsem lesz feketébb, a kijelző fizikai korlátai miatt.

Azt legfeljebb a háttérvilágítás csökkentése viheti lejjebb.

2020. máj. 2. 14:48
 17/19 A kérdező kommentje:
Pont az az érdekes, hogy megnéztem a televízióm típusát és elvileg az ítt ajánlott oldal szerint, ahol meglehet nézni a műszaki adatokat, VA panelt írnak. És igen, csak szemből kiváló a kép, oldalról már gyengébb. Na pont ez a fajta panel, ami nem kell nekem.
2020. máj. 3. 00:58
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

Jót néztél te?

[link]

Én nem is tudok VA paneles Philipsről

2020. máj. 3. 09:41
 19/19 A kérdező kommentje:
Akkor valószínűleg elnéztem és egy másikra kattintottam...:)
2020. máj. 3. 10:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!