Pontosan milyen jellegű fotókhoz használatos egy 16mm-es illetve egy 18-55mm-es zoom objektív?

Figyelt kérdés
2010. júl. 24. 19:55
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
nem embert hanem ember. bocsi
2010. júl. 28. 10:19
 12/26 anonim ***** válasza:
Ráadásul a profi élet Canonéknál nem csak FF (1x) és APS-C (1,6x), hanem ott van az egyes széria (1D markI-től markIV-ig) APS-H szenzora (1,3x). Szóval tuti, hogy a 85-öst nem csak FF-en használják.
2010. júl. 28. 12:20
 13/26 anonim ***** válasza:

"...ebből él és méregdrága felszerelése van. Canon eos 10D géppel fotózik.

De ismerek olyat is aki esküvőfotós és ő 30D-vel fotózik. :) ..."

Kereskedelmi minőséghez igazából minimum 5D kell és a legtöbben azt is használják a szakmában.

Persze lehet pénz keresni egy 300D-vel is, de nem kell olyan hülyeséget beállítani, hogy az a normális.

Az esküvő fotósok 90% pedig sarlatán kókler, aki a sok pénz reményében nulla felkészültséggel vállal munkát..

Aki megvesz egy közel félmilkás obit (és nyilvánvalóan van több más is neki) az valszeg nem cropos vázzal szaladgál. Nem véletlenül nem E-FS van ráírva az oldalára.

Tudom be akarod védeni a portrés elméleted, de ez már nagyon erőltettet.

2010. júl. 28. 18:43
 14/26 anonim ***** válasza:

Kedves előző, te láttad is már a szakmát, vagy csak könyvet olvasol róla?

Canonéknál eleve bukó a "profik full framet használnak" elmélet, mert az egész első szériában (kivéve a stúdió verziókban) APS-H szenzor van. Azaz aki Canonnal terepre megy, 85%-ban APS-H-t használ. Nikonéknál ott az FX szenzor már a D700-ban is, úgyhogy náluk elmegy ez a szöveg. (Nem mellesleg ezért mondom, hogy Canon sux, mert mi az, hogy nincs a márkánál normális kis méretű FF váz?)

Az mi, hogy "kereskedelmi képminőség"? Néha jön ez a hülyeség, hogy van minimum felbontás a hírügynökségeknél. Nem tudom, honnan szedik. Az meg, hogy képminőség, egy szubjektív dolog, egy marha zajos, bemosott kép is lehet nagyon szép.

Az 5D-nek lehet baromi szép a képe, főleg a kettesnek, csak az az igazság, hogy az autofokusza szart sem ér. Ezért ragadtam be még mindig a 10D-vel (ami internetes újságíráshoz és esküvőhöz mindig elég volt, hála a 2,8-as L-es optikáknak meg az 550-es vakunak). Az egyes széria váza túl nagy, nem felel meg mindig a céljaimnak. Egy kis vázat + markolatot szeretnék, de a 7D-ben túl sok a MP, az ötösöknek pedig mondtam már az autofokuszát.

Olyan, hogy E-FS nincs, de ez gondolom csak elírás. Így annyit mondanék, hogy egy-két EF-S obi az L-esek szintjén mozog (10-22 pl.).

Amiben viszont egyetértek, hogy a mai esküvői fotósok közt sok nyomoronc van. A legdurvább, amit eddig hallottam, hogy valaki kompakttal akarta levezényelni a dolgot. De szabad piac van és a kliensek sokszor az árra utaznak a minőség helyett...

2010. júl. 28. 20:46
 15/26 anonim ***** válasza:

"...Kedves előző, te láttad is már a szakmát, vagy csak könyvet olvasol róla?..."

:) Igen láttam, hiszen részben ebből élek. :)

"...Az mi, hogy "kereskedelmi képminőség"? Néha jön ez a hülyeség, hogy van minimum felbontás a hírügynökségeknél. Nem tudom, honnan szedik. Az meg, hogy képminőség, egy szubjektív dolog, egy marha zajos, bemosott kép is lehet nagyon szép...."

Igen csak amikor egy ügynökség megvesz tőlem egy képek akkor fenntartják annak lehetőségét, hogy óriásplakát lesz vagy egyéb nagy hordozóra kerül. Így se a túl zajos kép, se a kicsi nem kívánatos.

És ez bizony nem könnyű. Sok jó fotóst láttam elbukni amikor kereskedelemre próbált gyártani.

"...Olyan, hogy E-FS nincs, de ez gondolom csak elírás...."

Igen, elírtam.

2010. júl. 28. 23:40
 16/26 anonim ***** válasza:
Az óriásplakát meg a kétoldalas magazinkép valóban más tészta, oda kell egy alacsony ISO-s 5D (vagy egy Hasselblad :-). De egy üdülési prospektusba, ahol 4*6 cm-en jelenik meg egy fotó a szaunáról, tök felesleges. Ahogy általában a netes és nyomtatott sajtóban (kivéve a már említett nagyformátumú magazinok, mert a helyi napilapot nem 2400 DPI-n nyomják...)
2010. júl. 29. 00:24
 17/26 anonim ***** válasza:

Na igen.

Pl MTI elve viszonylag kis méretben fogad be, de a reklám fotó ügynökségek szeretik fenntartani a nagyobb média eshetőségét még akkor is ha a projekt nem úgy indul.

2010. júl. 29. 01:54
 18/26 anonim ***** válasza:

nem erőltetem az elméletet de próbáltam portrézni a 18-55ös obimal, és nem voltam megelégedve az eredménnyel. Ez tapasztalat ez van. Ezek után nincs az az érv ami engem meggyőz, hogy alkalmas rá, mert tapasztaltam hogy nem az.

Különben lehet hogy sokan megpróbálják az esküvőfotózást gyenge géppel, de szerintem egy 10D már elég hozzá ha normális obi van hozzá. 30D meg főleg elég. De ha valakinek nincs hozzá érzéke akkor hiába van profi gép a kezébe, hasselebladdal se fog normális képeket készíteni

2010. júl. 29. 11:48
 19/26 A kérdező kommentje:
Ha már ilyen szépen összegyűltetek, mint fotósok, akkor mondanátok nekem jó programoat nem kép, hanem inkább videószerkesztésre? Amiket érdemes megtanulni használni.
2010. júl. 29. 16:55
 20/26 anonim ***** válasza:

"...nem erőltetem az elméletet de próbáltam portrézni a 18-55ös obimal, és nem voltam megelégedve az eredménnyel. Ez tapasztalat ez van..."

Nincs ezzel semmi baj.

Van olyan híres fotós aki terepen közép-nagy telével portrézott. Vicces volt ahogy 30-40 métere áll az alanytól, de ez is egy stílus és jók a képei (most valahogy nem ugrik be a neve).

Amit írtam azt csak azért írtam, hogy jelezzem, hogy nem olyan idegen és fura dolog 80mm körül portrézni és nem feltétlen az az általános, amit csinálsz.

Nincs egyedüli módszer ami a "tuti", hiszen szintén ismert fotós között van aki széles látóban nyomja a portréi zömét és gyönyörű izgalmas portéi vannak.

"...Különben lehet hogy sokan megpróbálják az esküvőfotózást gyenge géppel, de szerintem egy 10D már elég hozzá ha normális obi van hozzá. 30D meg főleg elég...."

Az az igazság hogy képminőségben egy 300D és egy 30D között nem sok van, de egy 30D és egy 5D között jól látható.

Egy esküvő fotózást a beállított képeken felül kell tudni csinálni a szertartás alatt is képeket, amit meglehetősen mostoha körülmények között kell minőségi és megismételhetetlen fotókat csinálni (csokor dobás, aláírás, stb) és ilyenkor zért nagyon nem mindegy milyen vas van a kezedben. Szép lesz a 30D is, de sokkal szebb az 5D képe és ha valaki kiperkál 40-50ezret akkor elvárható hogy a jobbat kapja.

2010. júl. 29. 19:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!