Képcsöves tévék több áramot fogyasztanak mint a mai modern tv-k?
Például egy 66 centis képcsöves (laikusok ezt nevezték 72 centisnek is, pedig butaság, a sarokcsavarok átlós távolsága volt 72 cm, valós képméret 66 cm), ami nem 100 Hz-es eltérítésű: 80 W körül.
100 Hz-es típusok ebben a méretben 120 W körül, de voltak fajsúlyosabb darabok is.
Egy 32 collos LED hátterű 35-40 W.
Ehhez képest mindkét fajtából lehet feljebb és lejjebb is, mérettől függően.
Fénycsöves háttérvilágítású LCD manapság már annyira nem érdekes, de a példa kedvért:
32 coll, 120-150 W.
Igen, de az árkülönbséghez képest szinte alig!
Tehát csak ezért nem éri meg váltani.
Egy átlagosnak mondható 24-26 collos (60-66cm) hagyományos tv fogyasztása 60-80 watt körüli, míg egy ugyanakkora LCD 40-50 wattot is "megzabál".
#2 válaszomban erre nem tértem ki, mivel nem kérdezted, de emiatt nem érdemes váltani, ha egyébként meg vagy vele elégedve.
55 collos Panasonic plazmám több száz wattot vesz fel (igaz, hogy plazmánál függ a pillanatnyi világosságtól is az áramfelvétel), de gyakorlatilag nem feltűnő a villanyszámlában.
Meg az is igaz, hogy a képcső fényemissziója is befolyásolja részben az áramfelvételt, a rend kedvéért tegyük hozzá. Azaz sötét jeleneteknél, illetve leszabályozva kevesebb.
Az LCD háttérvilágítás viszont állandó teljesítményű, képtartalomtól független.
Én arra emlékszem, hogy anno az 62 centisként árult Orion Gall TV-nken ott virított a 135 Wattos matrica.
A mai LED TV-knek meg fényerőfüggő ! 121 centis UHD Samsung TV-mre 64 Watt van írva, de mikor rátettem a fogyasztásmérőt, akkor ennél többet mutatott, és ahogy állogattam a fényerőt, akkor felment 90 wattra is a fogyasztása.
#6 "ahogy állogattam a fényerőt, akkor felment 90 wattra is"
Nem erről beszéltem, hanem a képtartalomról.
Hogy a háttérvilágítás fényerejét (teljesítményét) te állítgatod, az még szép, hogy befolyásol. De jelen esetben én úgy gondoltam, hogy állandó beállításra vonatkoztatva.
Jó, hogy még ezen kívül is van dinamikusan szabályzott beállítás, sőt még szekcionált is, de ennyire már nem akartam belemenni.
Feltételeztem, hogy gondolkodjunk egy egyszerűbb típusban, de azt sem dinamikusra állítva (amit utálok egyébként), nem tesz jót a háttérvilágításnak sem.
Magam ellen beszélek, hiszen a háttérvilágítások javítása szervizemben bevételt képez, úgyhogy ez a része maradjon szigorúan közöttünk! /poén.
"Én arra emlékszem, hogy anno az 62 centisként árult Orion Gall TV-nken ott virított a 135 Wattos matrica."
Ezen a ponton pedig nem ezekre a régi típusokra gondoltam, hanem a korszerűbb példányokra, amelyek a képcsöves korszak vége felé futottak, vagy működnek még ma is. Azok már nem vettek fel ennyit (de továbbra sem a 100 Hz-es típusokról beszélek).
#3, #6-nak:
Mi a mai napig képcsöves tv-ket használunk.
A szobában egy 62cm-es Phillips sztereo tv van, a feltüntetett fogyasztása pedig 59 watt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!