A Kínai gyártású,2 din multimédiás fejegységek között, létezik olyan típus, amelyik hangminősége olyan jó mint a Pioneer fejegységeké?
Végfokokon szeretnek trükközni, hadd ne részletezzem, nemrég is milyen aljas (spórolós) trükkel találkoztam, ami ugyan szakmailag már-már zseniális, hogy ilyet én még nem láttam, pedig nem tegnap kezdtem.
De amúgy sem aláznám magam egyik fejegység végfokával sem, ezek teljesítményét erősen behatárolja a névlegesen 12 V (kevés) tápfeszültség.
Külső erősítők ezt DC-konverterrel megemelik, abból már jobban lehet "gazdálkodni".
Tőmondatban nem lehet ezt a borzalmat kifejezni.
Normális esetben, ilyen fejegységekben 4 hangszórót 8 végfok hajt meg, hídkapcsolásban, egy IC-tokon belül.
De hogyan hajtsunk meg 4 db hangszórót ennek a felével, ami csak 4 db végfokot tartalmaz és eredetileg 2 db hangszóróhoz szánták (hídban).
Egyszerű, csak külön alkalmazzuk a 4 fokozatot, de akkor mindegyik kimenetre kell egy-egy leválasztó kondenzátor (összesen 4 db), a féltápfeszültség jelenléte miatt.
Már ez is hátrányos, hiszen elvész a hídkapcsolás előnye, ami által növelt teljesítmény vehető ki az adott (kevés) tápfeszültségből.
Ezután következik a szarrágás tetőfoka: 4 db kicsatoló kondi helyett legyen csak kettő:
A rajz felső része egy normál hídvégfok (mono), alatta átszerkesztettem a kínai trükkre (így lesz belőle két csatorna).
Tehát végül csökkentett teljesítmény jut a négy hangszóróra, a különbségi jelet pedig kondenzátorok zárják le a GND felé.
Ugyanakkor a zsenialitás abban is megfigyelhető, hogy ilyen párosításban az első-hátsó szekciót kötötték össze, azaz alaphelyzetben (egyforma beállításnál) a kondenzátorokon különbözeti áram nem is folyik. A polaritások pedig úgy vannak, hogy fázishelyesen áll be minden.
Mindez persze nem változtat azon, hogy elveszett a hídkapcsolás előnye: gyengébben szól az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!