Kinek mi a véleménye, az okostelefonos fotózásról?
Az elmúlt 10 évben 49 különböző telefonom volt és mindig top prioritásnak számított, hogy az aktuális választékhoz képest a legjobb kamerával rendelkezzen. Ezen felül lényegében internetezésre (masszívan), kapcsolattartásra (Facebook, Viber, stb) és dokumentumkezelésre használom leginkább a telefonjaimat, játszani például sosem játszok rajtuk.
Arra lennék kíváncsi, hogy nektek fotózás szempontjából melyik készülék vált be a legjobban, mit tudtok ajánlani esetleg?
Jelenleg egy Huawei P20 tulajdonosa vagyok, dxomark szerint a TOP 3. legjobb kamerás telefon, ám nekem mégsem hozza az elvártakat selfie szinten.
iPhone X vásárlás előtt állok, aminek dxomark pontszáma alacsonyabb, viszont kipróbálás után jobbnak éreztem a készült fotókat.
Lehet most azt mondani, hogy vegyek egy DSLR gépet, de nem szeretnék, ezt okostelefonnal akarom megoldani.
25 éves vagyok, minden eddigi telefonomat saját pénzből, nem szülők és egyéb külső tényezők segítségével vettem meg. Nem az a kérdés, hogy mennyibe kerül, vagy milyen könnyen beszerezhető, esetleg a szervizelése mennyire bonyolult az adott készüléknek, csak az a fontos, hogy naprakész hardverezéssel legyen ellátva, legalább 5.5"-es kijelzővel rendelkezzen és kamera szempontjából remekeljen.
Köszi a válaszokat!
#2-esnek válaszként: A válaszod valóban 50%-ban volt hasznos.
#5-ösnek válaszként: Elég sok tapasztalatom van, és a tömeg gyakorlati véleményén kívül már minden utat bejártam. Továbbá 15 éves koromban még nem váltogattam a telefonokat olyan ütemben, mint most. Volt telefon, ami 1 hétig volt nálam, volt ami 1 hónapig. Irreleváns az átlagszámítás az adatok alapján.
#6-osnak válaszként: Igazad van, vehettem volna. Ám túl körülményesnek tartanék úton útfélen magammal cipelni egy nagyobb gépet. Nem a professzionális fotózás a cél, hanem a lehetőségekhez képest és a felhozatallal szemben a legjobb legyen a kamera.
#8-asnak válaszként: Nagyon frappáns próbáltál lenni, de az öngól nem maradhatott el. Csak a te kedvedért kiemelném ismét, hogy a mindig aktuális felhozatalhoz képest (okostelefonok) szeretném a lehető legjobb fotós képességűt magaménak tudni. Nem az a célom, hogy DSLR szintű professzionális fényképeket készítsek. Máskor olvasd is el a kérdést, ha már úgy döntesz, hogy válaszolsz.
Igazatok van abban, hogy elég lehet egy 30-40 ezres telefon internetezésre és kapcsolattartásra. Az a probléma, hogy rendkívül irritál ennyi kipróbált készülék után, ha akadozik, döcög a rendszer, nem jó a memóriakezelése, egyszerűen elavultnak hat 2018-ban. Ezért is szempont a top hardver, ami megdobja az árat és egyből a prémium kategóriába sorolja a készüléket amit keresek, viszont ha ez nem is lenne szempont, ott van az eredeti kérdés, a kamera. Szívesen vennék fillérekért egy iPhone 5S-t, vagy egy Huawei P8 Lite-ot, ha nem érezném azt minden egyes alkalommal, amikor fotóznék valamit, hogy inkább elő sem veszem a telefont, mert ahhoz képest amilyen képet készíthetnék konkurens készülékekkel, megörökíteni sem érdemes semmit az olcsóbbikkal.
"Ám túl körülményesnek tartanék úton útfélen magammal cipelni egy nagyobb gépet."
Bár nem nekem írtad, de azért megpróbálok a nagyobb gép mellett érvelni.
Telefonos viszonylatban jó a P20 telód. Igazából nem is értem, hogy miért vársz ennél jobbat, ha nem akarsz professzionális képeket készíteni, és nem akarsz nagyobb gépet cipelni.
Én se cipelem mindenhova a nagy gépemet, és nem is arra használom, hogy úton-útfélen fotózzak vele. Én kb. 40-42 éve fotózom, és még az analóg időkben megtanultuk, hogy csak fontos eseményeken vesszük elő a gépet. Bizony volt, hogy a 24 kockás film 2 év alatt telt meg, de azok olyan fotók voltak, amik többségben bekerültek a családi albumba. Én ezzel ma is így vagyok, hogyha egy esküvőről, keresztelőről, családi összejövetelekről, nyaralásról szeretnék minőségi, maradandó képeket, akkor előveszem a nagyágyút. Fészbukra szelfihez, vagy a macskákat, virágokat, ételeket, autókat fotózni, vagy ha jófogosra akarsz képet feltenni a bukófrekvenciás félhomyály tizedelőről, arra jó a telefon.
Ha olyan képeket akarsz készíteni, amiket majd az unokáidnak is szeretnél megmutatni, akkor ne sajnálj 2-300 ezer forintot fényképezőgépre, a fotókat pedig fényképésszel nyomtattasd ki, és egy fiók mélyén őrizd meg az utókor számára.
A gond hogy a Kirin SoC pl. nem támogatja a Google Camera-t, amivel szerintem simán hozná a nagyok szintjét, de a gyári szoftver valóban nincs a helyzet magaslatán.
Az AI vagy jól működik vagy sem, illetve túlélesít és túlszaturál, pedig maga a szenzor, a lencse sokkal többre lenne képes.
A mobiloknál nem a szenzor minősége a legfontosabb szempont. A szoftver nagyon sokat számít. Az 5 éves telefonom jobb képeket készít, mint az új. Pedig az új dupla kamerás jobb kamerával. Az újon másik szoftvert használva sokkal jobb képeket lehet lőni.
Több gyártó itt is elbukik, hogy nem fejleszt megfelelő szoftvert.
Tehát a szoftverre is figyelni kell.
És ahogy már többen írták a manuális beállítás sokat számít. Tehát érdemes lehet kipróbálni több szoftvert is egy adott készüléken, mert más lesz az eredmény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!