Kezdő fotósnak tudnátok ingyenes kiadványokat mondani, amiből tanulhatok a fotózásról, fejlődhetek benne?
Manuális módnál látni kell, hogy mennyi a fény. Ebből aztán lehet kalkulálni az iso-rekesz-záridő háromszögből. 1 fé iso emelés 1 fé-el gyorsabb záridőt, vagy szűkebb rekeszt eredményez és vica-versa.
Régen vagy volt a gépekben szelénes fénymérő, vagy a sunny16 rule-t alkalmazták, és tekergettek egy ilyet a gépen, vagy kézben: [link]
Ezt kell fejben elsajátítani, utána már könnyebb lesz.
Én annak idején ezt az online tanfolyamot szerettem nagyon. Most nálam valamiért nem működik az interaktív része, de próbáld meg, hátha a te géped/böngésződ rendesen megjelenít mindent:
"viszont a manuális módhoz egyáltalán nem értek"
Kezdőként nem is a manuális módot kéne erőltetni. Az esetek legnagyobb részében a félautomata módok a leghatékonyabbak (rekesz- vagy záridő-előválasztás). A full manuális erőltetése csak hipszterkedés.
Bár egy könyvre azért igazán beruházhatnál, pl. A digitális fotózás műhelytitkai.
Hát, nem értem a nem értést. Nikonban nem vagyok otthon, de a Canon gépek használati utasítása tökéletesen elegendő a fotózás alapjai című brosúrának.
De ha Nikonnál ez nem szokás, ezer honlap van, például ez:
Ha valamelyik mondatrész nem tiszta, beütve a keresőbe alighanem feljön a maradék 999 ismertetős honlap.
A manuális módot nem kell elmisztifikálni, az pontosan egy kishangya szaporító szervének átmérőjével több, mint a blende-előválasztás, vagy a záridő-előválasztás. A fény erőssége az kiderül a skálából, illetve ha láncolni lehet a helyes megvilágításhoz, akkor arra sem kell ügyelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!