Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Mobiltelefonok » Miért vannak tech analfabéták?

Miért vannak tech analfabéták?

Figyelt kérdés

Én értem hogy nem kell mindenkinek kütyümániásnak lennie és valaki leszarja de azért legyen már egy minimimum. Itt a 20-60 éves korosztályra gondolok. A gyerekek úgy is tudnak mindent az idősektől már nem elvárható. Itt GYK-n is látom hogy valkinek fingja nincs az egészről. Pl.Mi az a lollipop. Azért ha valki kap egy telefont akkor tudjon már róla valamit ne csak a színét meg a márkáját. Sokakban még az a tudat van hogy egy okostelefon(Android) bírja 5-6-7 évig mint annó a nokiák. Szerintem 2-3 évente egy vérfrissítés kell. Itt azokról beszélek akiknek a kezükbe nyomnak egy okostelót hogy nesze b*szdmeg használd holott azt se tudja hogy kell bekapcsolni. Annak igenis ott a gombos telefon. És sokan sírnak az akku idő miatt. Igen b*szki az okos telókat naponta kell tölteni. Ha nem tetszik ott az energia takarékos möd jaaaa hogy akkor nokiává butítod a telont és kidobtál csomó pénzt. Nektek mi a véleményetek?

Bocsánat a csúnya szvakért.

2017. ápr. 27. 16:07
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező: tudsz kötni? Főzni? Barkácsolni? Autót szerelni? A nagyapám összerakott egy tök jó traktort egy régi Škodából. És sokmindent meg tud csinálni ami elromlott. A nagymamám elszánt, szorgalmas, és hihetetlenül jól, változatosan főz. Az ő fiatal korukban mások voltak az elvárások. Bocsásd meg ennek a korosztálynak hogy nem tech-b.z.k. és tényleg vannak ennél sokkal komolyabb problémák is, többek között az, hogy téged ilyen butaságok foglalkoztatnak.

Szép estét.

2017. ápr. 27. 19:47
 12/22 anonim ***** válasza:
100%
Erősen dobod magad itt a tech tudásoddal. Na lássuk: írj egy C++ programot ami megoldja ezt az egyenletet: X az X-edik hatványon = N. Adott az N, számolja ki a program az X-et.
2017. ápr. 27. 19:56
 13/22 anonim ***** válasza:
A Tech-nek is van olyan része ami meg neked nem megy, nem csak a telefonokra kell itt gondolni mert nem csak abból áll.
2017. ápr. 27. 20:02
 14/22 Trevor. ***** válasza:

Ha valakinek a munkájához kell az okostelefon, akkor illene értenie hozzá. Máskülönben meg nem elvárás, max magával csesz ki az illető, ha nem tudja használni a telefonját.

Ne várd el mindenkitől, hogy a lollipop szóról egyből az Android 5-ös főverziója jusson az eszébe. Ja és nem kell minden okostelót naponta tölteni, enyém is vígan kibír 2 napot normál használat mellett.

2017. ápr. 27. 21:10
 15/22 A kérdező kommentje:
Oké oké tényleg ez a lollipop egy kicsit túlzás volt de itt sem a verziószám a lémyleg mert én ilyen téren náci vagyok hanem arról hogy ilyen esetben az emberek miért nem használják a google-t.
2017. ápr. 27. 21:34
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező - már megbocsáss - de kissé fordítva ülsz a magas dakota lovon. Ez a hőbörgésed - az idősebb, átlagfelhasználókat lenéző, káromkodó - stílusából ítélve arra utal, hogy szemtelenül fiatal vagy - nem baj, majd elmúlik. ;)

Hogy megértsd az emberek "technológiai analfabetizmusát" meg kell értened:

1. Az emberek (legalábbis a többségük) a "kütyüket" nem végletekig megérteni akarják, hanem használni. Nem azért vesz a nagymama okostelefont, mert főzött ROM-ot akar rá hackelni, vagy a vérnyomásmérőjét (amire rácsatlakoztatott egy általa felprogramozott Arduino-lapkát) akarja összehangolni vele, hanem mert a külhonba szakadt unokájával akar beszélni - lehetőleg minél olcsóbban "na, azzal, amit ha megkopogtatok, akkor megszólal a Gyuszikám, az a vájber vagy mi a fene" (bocs a névért). És ezért nem lehet bántani a nagymamát, mert felnevelt 5 gyereket, vigyázott 10 unokára, a mai napig karban tartja a kiskertet és olyan túros süteményt süt, ami után mind a tíz ujjadat megnyalod.

2. Az emberek többsége nem ér rá folyamatosan követni a technikai fejlődést/nem érdekli/nem szakmája/nem képzik tovább. Gizike (bocs a névért) a jogi osztályról szabadidejében nem az új Android verziók lelkivilágáról fog olvasni, hanem sztárpletykákat, recepteket, nevelési tanácsokat, stb... És ezért nem hibáztatható, mert jobban ért a paragrafusokhoz, mint bármelyikőnk.

3. Minél fejlettebb egy eszköz, annál komplexebb. Minél komplexebb, annál többet vár el az embertől (régen egy autót a használója - ha akart - maga is megszerelt, most meg olyan bonyolult, hogy 3 szakember kell hozzá): jobban kellene érteni hozzá. A fiataloknak elvileg könnyebb (legalábbis úgy hiszik), mert "beleszületnek", így könnyebben elsajátíthatják a technológiát (legalábbis a felszínét). Viszont idővel ebből a "rugalmasságból", "alkalmazkodási képességből", "érdeklődésből" veszítenek az emberek (pláne ha nem is az a szakmájuk).

A technológiai fejlődés sokkal gyorsabb, mint az emberi fejlődés.

4. A gyártók egyfajta mesterséges nyomást gyakorolnak az emberekre. "Vedd meg az újat, mert az előző elavult. Ha nem veszed meg, nem vagy trendi. Lúzer vagy. Tök mindegy, hogy csak a barátnőddel akarsz csevegni (amire az előző telefonod is bőven elegendő lett volna), de ráveszünk, hogy lecseréld. A régi gyorsabban merül majd, nem adunk rá biztonsági frissítéseket, az új featúrák meg annyi erőforrást fognak felemészteni, hogy a pokolba fogod kívánni a "szeretett" kütyüdet. Magad akarod szervízelni? Ugyan már, ne nevettess! Egyrészt olyanra építjük, hogy ne tudd szervizelni, másrészt olyan szoftvert rakunk rá, ami kötelez arra, hogy szakszervizbe vidd - ha feltöröd, beperlünk (lásd nemrég a John Deere traktorok esetét)."

Ez persze nem a gyártó "hibája", hanem ez által "fejlődik" a gazdaság: a felhasználó ha mindig újabb terméket vesz, az újabb profitot jelent, de ehhez újabb, "fejlettebb" termék kell.

2017. ápr. 27. 22:40
 17/22 anonim ***** válasza:

Ott a pont a #16-nál, a legfontosabbnak azt gondolom a válaszból, hogy ezek a kütyük (és ez most itt a telefon téma) alapvetően mindenki számára készített egyszerű használati tárgyak felhasználói szemszögből, és a legtöbb embert rohadtul nem érdekli, hogy hogyan működik. Ha piacra dobnának egy "okos konyhakést", amit csak 20 oldalas kézikönyv és folyamatos Google túrás után tudnék jól használni, azt mondanám, hogy az ez rossz termék függetlenül attól, hogy mekkora technológiai csoda. Egy telefonnak - még egy okostelefonnak is - úgy kell működnie, hogy az a legtöbb felhasználó számára egyértelmű legyen mindenféle technológiai képzettség és/vagy érdeklődés hiányában is. Ebben vannak hiányosságok, de van fejlődés.

A többit szerintem csak hozzágondolod, nem hiszem, hogy a többség így gondolkodna.

2017. ápr. 27. 23:38
 18/22 Szirty ***** válasza:

Van itt egyébként más is mint az hogy leanalfabétázol olyan embereket akiket nem ismersz de okosabbnak gondolod magad náluk mert olyasmit vélsz tudni ami számukra elenyésző fontossággal bír.

Ha magamból indulok ki:

Sosem guglitam le mi az a lollipop, mert nem érdekel. Nekem annyi elég amit tudok róla: egy android verzió fantázia neve.

Okostelefonhoz érteni?

Annyira kell érteni hozzá amennyi a használatához szükséges.

Nagyon szoros a verseny a gyártók, fejlesztők között, mindegyik elsőként akar villantani a piacon valami funkciót amivel vonzóvá teszi.

Ha ez bejön, akkor kaszál rövid ideig utána a többi gyártó lemásolja az ötletet vagy csinál még jobbat.

Ennek eredménye az, hogy a mobilok dugig vannak funkciókkal amiknek néhány százalékát használják a tulajdonosok. A többire egész egyszerűen nincs szükségük.

Továbbá emiatt nagyon gyorsan "elavulnak". Így az egész üzletág tevékenysége leginkább ipari mértékű környezetszennyezés úgy ahogy van.

2017. ápr. 28. 18:28
 19/22 A kérdező kommentje:
Istenem ti nagyon rá vagytok pörögve a lollipopra. AKKOR ELMONDOM MÉG EGYSZER: NEM AZZAL VAN A BAJOM HA VALAKI NEM TUDJA HANEM AKI NEM TUDJA LE GUGLIZNI NEM CSAK EZT HANEM BÁRMIT! És azt is kihangsúlyoznám hogy nem gondolom magam okosabbanak bárkinél és annyit mondtam hogy aki csak telefonálásra használja az okostelót és nyafog és le van maradva a korral az vegyen nokiát! A kommentszekció abból áll hogy valaki írt valamit a lollipoppal kapcsolatba legalább 8(!) an meg még azzal b*szogatnak amikor leírtam hogy azzal semmi bajom. Ez az én véleményem. A kérdést azért írtam ki hogy egy "vita" vagy beszélgetés alakuljon ki ne pedig burkoltan anyázás.
2017. ápr. 28. 19:23
 20/22 Szirty ***** válasza:

Olyan lett a "vita" amilyen stílusban tolod.

Most ordítozol... Nem kell.

2017. ápr. 28. 20:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!