Miért jó a tört Android?
Ha jól veszem ki, akkor a főzött ROMokra gondolsz.
hogy miért jó? Pl. az én kis Defym alapból nem tud magyarul (a Motorola szerint kis hazánk nem akkora piac, hogy megérje nekik erre a nyelvre átültetni a Blurt), illetve a legutolsó gyári frissítés a Froyo (2.2.2) rendszer volt. Egy jó főzött ROM mindkettőre megoldást nyújt (azóta egy user jóvoltából van nemhivatalos magyarítás a gyári rendszerre is). Az eredeti idegen nyelvű Froyo helyett jelenleg a full magyar JellyBean fut a kicsikén -a CyanogenMod fejlesztőinek jóvoltából. Arról nem is szólva, hogy az Android -mint minden szoftver- soha nem lehet hibátlan. És ha találsz egy bugot, akkor nem mindegy, hogy arra vagy utalva, hogy a gyártó esetleg kijavítja a következő (a jó ég tudja mikor kiadandó) frissítésben (esetleg úgy gondolja, hogy üzletpolitikai okokból már nem is támogatja a telefonodat), vagy pedig napokon belül elérhető a javítás a custom-romot fejlesztő közösség által. sok esetben a gyári szoft tele van olyan "fícsörökkel", amit a felhasználók nagy része soha nem használ -míg más, fontosabb dolgok hiányozhatnak belőle. A főzőött rendszereket felhasználók fejlesztik, akik tisztában vannak vele, mi az, ami fontos és mi nem. Így nem a marketinges dönti el, mi kerüljön bele. És ezek a gyárinál legtöbbször használhatóbbak, megbízhatóbbak, stabilabbak, gyorsabbak. Persze ha elégedett vagy a gyárival, akkor nyugodtan használd azt (nekem is az volt eddig, pár napja váltottam CM10-re).
Azt szoktam mondani: ha már úgy kezdi valaki, hogy "miért kell/miért jó nekem ez", akkor nem biztos, hogy tényleg szüksége van rá...
Szerintem egy Arc-on nincs szükség különösebben főzött romra. A sebesség változó, ha most nincs vele gond, akkor felesleges csereberélni.
Ami megéri, hogy Root jogokat adsz a telefonnak, és ezután bele lehet piszkálni a gyári rendszerbe is. Pl root uninstallerrel simán ki lehet gyomlálni a nem használt gyári alkalmazásokat/játékokat, lecseréled az általad használt dolgokra.
Plusz azért a főzött romok támogatása is változó, tekintve hogy bárki csinálhatja a profi csapattól az amatőrig. Nekem pl SE X8 van, gyárilag csak 2.1-es androidig volt támogatva, viszont van hozzá jó rom, amit szerencsére folyamatosan támogatnak, és kifejezetten gyors, meg stabil. Viszont azért legstabilagg sztm még mindig a gyári rendszer, és ha gond van, akkor szoftveresen hamar visszaállítható. Nekem pl az X8-ra kiadott 4.0-ás cyanogenmod rommal folyamatosan hibák/lassulások/fagyások voltak.
Én azt mondom, hogy annak való főleg a tört rom, akinek nincs megfelelően támogatva a telefonja, lásd Defy, vagy X8.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!