Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Mobiltelefonok » Li-ion vagy Li-Po? El szeretné...

Li-ion vagy Li-Po? El szeretnék igazodni ellentmondásos cikkek között. Konyhanyelven?

Figyelt kérdés

Röviden, melyik a "biztonságosabb"?

Sok helyen olvasom, hogy a Li-Po akksik hajlamosabbak túlmelegedni vagy sérülni, ami duzzadáshoz/robbanáshoz vezet, máshol pedig ugyanezt olvasom a Li-ion akksikról.

Az megvan, hogy a Li-ion folyadékot, míg a Li-Po gélszerű anyagot tartalmaz ill. rugalmasabb, ebből következtetek arra, hogy akkor a Li-ion az, amelyik körül fém bevonat van? Azért kérdezem így, mert megint máshol pont az ellentétjét olvasom.

Bocsánat a buta megfogalmazásért, aki ért hozzá, el tudná magyarázni nekem, hogy mi végülis a legnagyobb különbség?

okt. 29. 00:02
 1/10 A kérdező kommentje:

"Emellett másik nagy előnye, hogy egységnyi tömegre vetítve a Li-po akkumulátorok képesek a legtöbb elektromos energiát tárolni, amely szintén az üzleti és tartós felhasználásban növelheti a szerepét. "( [link]

Ezt pl. az összes többi cikkben amit olvastam, pont a Li-ionról írják.

okt. 29. 00:06
 2/10 anonim ***** válasza:
22%
A Li-ion megbízhatóbb, stabilabb, és biztonságosabb technológia, de ez nem azt jelenti, hogy a Li-po borzalmas. A drágább, prémium készülékekben általában Li-ion van, az olcsókban pedig Li-po
okt. 29. 00:39
 3/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Mitől biztonságosabb?

(ismételten, előre is bocsánat a buta nyelvezetért)

Szóval értem, hogy a Li-iont kis fém pl. ellenállóbbá teheti, de azt is olvasom, hogy a hajlamosabb a szivárgásra (ez amiatt, hogy folyadék halmazállapot van benne..?)

Illetve, most meg rendre azt olvasom, hogy a Li-Ponak van "improved safety"-je.

Tehát egyszer ezt, egyszer azt látom.

Illetve, az, hogy a Li-ionban nagyon az "energy density" (angol cikkeket neztem, de gondolom, energiasűrűség magyarul is..?), az nem teheti veszélyesebbé esetleges sérülés esetén?

Illetve, esetleges sérülés szempontjából pl. egy kisebb, pl. 3000-4000mah akksi kisebb robbanással járna, mint egy nagy, 6000mah-s?

okt. 29. 01:05
 4/10 A kérdező kommentje:

"On the other hand, a lithium polymer battery is an upgraded version of lithium-ion batteries. It is safer than lithium-ion batteries that are prone to explosion. These batteries have an aluminum casing that makes them less susceptible to explosions and making them safer to use."

Ez pl. így jó, vagy hülyeség?

Eddig mindenütt azt olvastam, a Li-ion akksi körül van a kis fém ház, de képeken is stb. így látom, hogy a Li-ion a "kemény", a Li-Po meg a kis "csomag". Ez viszont pont fordítva írja.

okt. 29. 01:08
 5/10 A kérdező kommentje:

A másik érv a Li-Po mellett meg mondom az, amire én is gyanakodtak, hogy ugye a gélszerűség/szilárdság miatt kisebb az esélye a szivárgásnak stb.

Bocsánat, hogy sokat és össze-vissza beszélek, csak amikor ennyire ellentmondásos vélemények vannak, idegesít, hogy hogyhogy nincs egy megállapodás, tényekből hogyhogy nem jön ki egy konkrét mindenki által vallott vélemény? 😅

okt. 29. 01:10
 6/10 anonim ***** válasza:

[link]

Kis áramokhoz a lipo, hagyobb terheléshez a liion. Az nem zavajon meg, hogy a terhelhetőségük és az áramsűrűségük fordított arányban áll. A lipo a meleget is kevésbé tolerálja, de ez úgy általában mindkettőre jellemző, ahogyan az is, hogy fagypont alatt se töltés, se kisütés.

okt. 29. 04:20
 7/10 Szervizmérnök úr ***** válasza:
66%

Minden Li-po akku Li-ion elven működik, de nem minden Li-ion cella nevezhető Li-po akkunak.

Fémtok azért van, mert folyékony az elektrolit, ezt viszont biztonsági szeleppel is ellátják, különben a nyomástól szétdurranna, hiba esetén.

Li-po akkunál a szilárd elektrolit gélszerű, sőt részben az is elfolyós, de ezeket műanyag tasakos változatban gyártják, amiben akkora nyomás nem tud kialakulni, hogy nagyot robbanjon, inkább csak szétnyílik, ha baja van.

Egy telefon esetében például, ahol a desing, tömeg és térfogat jelentős tényezők, logikusan adja magát a "zacskós akku".

Úgyhogy túl sokat ebbe nem kell belelátni, előző link kapcsán, egy fejezetet emelnék ki:

----------------

Working

Lithium-Ion (Li-ion) Battery Working

Lithium-polymer (LiPo) Battery Working

----------------------------

Miután a kettő egyformán működik, többi csak a bla bla, a két szakaszt nyugodtan írhatták volna egybe.

De szerintem látszik az egész cikk szövegén, hogy keresővel vagy mesterséges intelligenciával hordták össze innen-onnan, nem egy rendes szakember írása.

okt. 29. 05:36
 8/10 Szervizmérnök úr ***** válasza:
0%

...drónokra is gondolhatunk, ahol Li-po van szokásban, hiszen a fémtokot cipelni plusz teher lenne.

Fülhallgatók, kis kamerák és más apróságok, szintén Li-po.

okt. 29. 05:43
 9/10 anonim ***** válasza:
Mire kell? Alap esetben a lítiumtechnológiák közül a a LiFePo4 a legbiztonságosabb, sérülés esetén sokkal barátságosabb mint az időzített-bomba Li-ion. Volt pár epikus képkocka fent a yutubon teslákról amelyek úgy égtek mint a zsírral kevert puskapor egy balesetnél, vagy egyszerű túlmelegedés miatti rövidzárlatnál. Kezdetben a Li-ion térfogatra vetített energiasűrűsége magasabb volt mint a LiFePo4-é, de mára már annyit csiszoltak a technológián, hogy a LiFePo4 is labdába rúghat az elektromos járgányoknál. Különben az energiatároló rendszereknél ahol nem számít a méret, viszont a biztonság, és a magas ciklusállóság elsődleges, kizárólag LiFePo4 cellákat alkalmaznak.
okt. 29. 11:38
 10/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek!

#6 Amit küldtél, abban inkább ez zavar meg (máshol is láttam így, csak szerintem nem egy cikkben belül):

A szöveges részben ez áll:

"Additionally, lithium-ion batteries have a slightly higher energy density", míg az összehasonlító táblázatban meg ez:

"Li-ion batteries generally offer slightly lower energy density compared to LiPo batteries."

Ez üti önmagát, nem?

7# Videókat néztem, hogy töltőn stb. lévő Li-Po akksi kigyullad, ott volt robbanás. Vagy az inkább amiatt, hogy töltés alatt állt?

# Utolsó - Telefonoknak olvastam a leírását, akkor kezdett el érdekelni, hogy végülis mi a különbség a kettő között, így jutottam el az összekavaró infókig, haha

okt. 29. 12:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!