Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Mobiltelefonok » Mobilra tud menni vírus?

Mobilra tud menni vírus?

Figyelt kérdés

okt. 9. 06:06
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:

"Vírus nagyon könnyen keletkezhet akár véletlenszerűen is"

Ekkora éktelen baromságot rég olvastam. Nem, vírus NEM keletkezik véletlenszerűen. A vírus valóban apró, viszont értelmes kódrészlet, amit programozók írnak, szándékosan. Véletlenszerű kód egészen biztosan nem működne vírusként, nagy eséllyel le sem futna.

okt. 17. 13:21
 22/31 Meton ***** válasza:
0%
21-es, kicsit más dimenzióban kellene gondolkozni, mert a vírusok titka pont a kreatív programozókban van. Régen volt egy játék, amiről én csak hallottam, de az volt a lényeg, hogy harci vírusokat kellett írni. Ezek ugyan szimulált környezetben működtek, de rendes programkódokat kellett használni, illetve számított az utasítások végrehajtására fordított gépidő. Példának okáért nem volt hatékony egy hosszabb okosabb program, mert sokáig tartott míg lefutott. A lényeg, hogy ezeket a vusokat egymásnak eresztették a memóriában és az volt a cél, hogy elpusztítsa a másik vírust. Izgalmas játék volt, de el tudom képzelni, hogy ezeket vagy hasonlókat élesben is megírt valaki. Az ilyen vírusnál esetleg az is megtörténhet, hogy miután megsérül, képes a további működésre, de már kiszámíthatatlan paraméterekkel. Így gondolom azt, hogy akár véletlenül is keletkezhet vírus. Mondjuk eredetileg egy ártalmatlan program volt, de egy vírus elkapta, így képes volt a további működésre, de már sérült, emiatt olyan paraméterekkel működik, ami kárt okoz. Akár az utasítások is lecserélődhetnek, nem csak a paraméterek, a lényeg, hogy továbbra is működik valamennyire. Sosem írtam még igazi vírust, viszont el tudom képzelni, hogy egy kreatív programozó olyan dolgokra képes, amit átlag felhasználók el se tudnak képzelni. Csodákra nem, de váratlan problémákat tudnak okozni. Főleg, ha tiltott utasításokat is használ, amit egyetlen fordító program sem használ, mert a hatása semmiképp nem hasznos, talán még maga a gyártó sem ismeri. Olyan utasítások ezek, amit a gyártó nem tudott hibátlanul megvalósítani, ezért ezeket letiltják. De van, akik pont ezekre hajtanak, mert arra meg tökéletesek, hogy kárt csináljanak.
okt. 19. 20:14
 23/31 anonim ***** válasza:

Te mit szívsz?

Kéne nekem is belőle.

Amikor meg józan vagy, igazán megismerkedhetnél a programozás alapjaival, kezdhetnéd mondjuk az assembly nyelvvel, mert az eredeti, klasszikus vírusok még abban készültek.

Akkor talán megértenéd, miért emeletes ostobaság az, amit itt összeképzelődsz.

Tiltott utasítások?

Az a legszomorúbb az egészben, hogy mivel teljesen fogalmatlan vagy a témában, nem is látod, mekkora ökörségeket írsz.

okt. 19. 20:53
 24/31 Meton ***** válasza:
0%

A vírusokat gépi kódban írják, többnyire, mivel az assembly sok utasítást nem ismer. Mint írtam, ezek tiltott, vagy olyan utasítások, amik semmit sem csinálnak. Abban viszont biztos vagyok, hogy szerintem nem csak neked ismeretlen a gépi kód, mert ebben tényleg mást nem lehet írni, csak vírust.

Én egyébként sok programnyelvet kipróbáltam, szóval van erre némi rálátásom. Azt nem mondanám, hogy ismerném bármelyiket, de kipróbálás szintjén nagyon sokkal találkoztam. Talán a legrégebben a lyukkártya volt, azt még ki sem tudtam próbálni.

okt. 20. 09:33
 25/31 anonim ***** válasza:

"A vírusokat gépi kódban írják, többnyire, mivel az assembly sok utasítást nem ismer."

Ezek szerint neked fogalmad sincs arról, hogy az assembly nyelv gyakorlatilag megegyezik a gépi kóddal, a különbség annyi, hogy az opkódokat mnemonikokkal helyettesítjük, és lehetőség van cimkék és hasonlók használatára is.

Azért arra kíváncsi lennék, milyen sok utasítást nem ismer az általad ismert assembler, és konkrétan melyek ezek... :D

"Mint írtam, ezek tiltott, vagy olyan utasítások, amik semmit sem csinálnak."

Egyetlen olyan utasítás van, ami semmit nem csinál, ez pedig a NOP (ami az x86 családban 90h) illetve ennek variánsai a későbbi architektúrákban.

De mégis mi értelme lenne semmit nem csináló utasításokat elhelyezni bármilyen kódban, és mitől lenne ez tiltott vagy trükkös?

"Abban viszont biztos vagyok, hogy szerintem nem csak neked ismeretlen a gépi kód"

Hogy nekem mi ismeretlen, arról szerintem neked fogalmad sincs. Az viszont való igaz, hogy neked halvány fogalmad sincs semmilyen alacsony szintű programozási nyelvről.

"mert ebben tényleg mást nem lehet írni, csak vírust"

Na na röhögtess. Kis ismerettejesztés, mert látom, tényleg valami szar krimiből tájékozódsz. Réges régen, mikor az egész számítástechnika elindult, még csak gépi kódot használtak. Ebben készült minden. Minden is.

"Én egyébként sok programnyelvet kipróbáltam"

Képzelem. :D Az a baj, hogy azokat nem elszívni kell...

"szóval van erre némi rálátásom"

Neked legfeljebb az orrod hegyére van rálátásod.

"Azt nem mondanám, hogy ismerném bármelyiket"

Na ezt látod elhiszem. :D

"de kipróbálás szintjén nagyon sokkal találkoztam"

Kipróbálás? Hogy tudsz egy programozási nyelvet kipróbálni ha nem ismered? Ha nem ismered a szintaktikát, hogy tudod akár egy Hello World szinten kipróbálni bármelyik programozási nyelvet?

Kisfiam, te tényleg olyan sötét vagy, mint a néger feneke lyuka éjjel a barlang mélyén, ahogy öreganyám szokta nagyon találóan mondani.

Viszont pont ezért olyan veled beszélgetni, mintha vaknak próbálnám a színeket elmagyarázni. Mondjuk helyenként vicces vagy, akkora marhaságokat írsz, de alapvetően azért elkeserítő, hogy az oktatási rendszer ilyen embereket képes kinevelni...

okt. 20. 09:58
 26/31 anonim ***** válasza:

#22 Látszik, hogy halvány fogalmad sincs a programozásról, a gépi kódról, a fordítóprogramokról vagy arról, hogyan hajtja végre a számítógép a kódot.

A vírust programozók írják. Nincs olyan, hogy a vírus "megtámadja a másikat". Nincs olyan, hogy "megsérül egy program és vírus lesz belőle". Adatsérülés lehetséges, de olyankor szinte biztos, hogy nem lesz működőképes a kód, mert pl. olyan opkód keletkezik, amihez nem tartozik utasítás vagy épp egy utasítás olyan operandust kap, ami nem értelmezhető (pl nullával való osztás).

Olyan, hogy "tiltott utasítás" nem létezik. Olyan, hogy a gyártó nem ismeri az utasítást pláne nincs, mivel eleve a fordítóprogramok, assemblerek is a gyártó specifikációi alapján generálják a kódot.

Ahogy előttem is írták létezik a NOP utasítás, ami nem csinál semmit. Ezt ritkán ciklusok finom időzítésére szokták használni, de se nem tiltott, se nem káros.

Amiket írsz, azoknak egy része igaz a biológiai vírusra, de a számítógépes vírus teljesen más.

okt. 21. 08:19
 27/31 Meton ***** válasza:
0%
Jól van, abban igazad van, hogy Assembly-t alig ismerem, szinte semmit nem írtam benne, mert nagyon nehéz. Egyébként csak halvány emlékeim vannak, akkor még C64 volt a csúcsgép. A gépi kódhoz semmilyen program nem kell, egy szövegszerkesztővel megírod, elmented és közvetlenül futtatható. Csakhogy mindent hexában kell írni, az utasításoknak is csak hexa kódja van. És itt jön, amiről beszélek, ugyanis közel sincs annyi assembly utasítás, amennyi lehetséges lenne. A gyártó megvalósított egy csomó utasítást a prociban, amit aztán a fordító programok kezelnek. Ugyanakkor nem minden hexa helyet használtak fel, vagyis maradtak olyan utasítások, amit nem dokumentáltak. Arra gondolok, hogy bizonyos utasításokat esetleg nem sikerült megvalósítani, aztán félbe maradtak. Arra még emlékszem, hogy voltak, akik kísérleteztek ezekkel a nem dokumentált utasításokkal.
okt. 22. 18:35
 28/31 anonim ***** válasza:

"Jól van, abban igazad van, hogy Assembly-t alig ismerem, szinte semmit nem írtam benne, mert nagyon nehéz."

Sosem állítottam olyat, hogy alig ismered az assemblyt. Azt állítottam, hogy halvány fogalmad sincs róla. Folyamatosan hazudsz, félrebeszélsz és valótlanságokat állítasz, de olyan folyékonyan és pofátlanul, mint a legbőszebb politikusok. Pályát tévesztettél.

"A gépi kódhoz semmilyen program nem kell, egy szövegszerkesztővel megírod"

Na akkor mégiscsak kell hozzá valamilyen program, nem? Tényleg szánalmas vagy.

"Csakhogy mindent hexában kell írni, az utasításoknak is csak hexa kódja van."

Nekem magyarázol? Te? Nehogy már a nyúl vigye a puskát. Eddig tartott kiguglizni valami választ?

"És itt jön, amiről beszélek"

Úgy érted, itt jön, amiről képzelődsz?

"ugyanis közel sincs annyi assembly utasítás, amennyi lehetséges lenne"

És tényleg képzelődsz...

"Ugyanakkor nem minden hexa helyet használtak fel, vagyis maradtak olyan utasítások, amit nem dokumentáltak."

Ez akkora emeletes baromság, hogy ha még hatszor megismétled, akkor is az marad. Engedd el. Ez egész egyszerűen nem így működik. Attól, hogy egy autó motorterében van még hely, nem fog véletlenül egy vagy két plusz henger kialakulni észrevétlenül, amit aztán te nagy titkosan bekapcsolhatsz.

"Arra gondolok, hogy"

Nem kéne ezt a gondolkodást erőltetned. Nem neked való.

"Arra még emlékszem"

Nem emlékszel te semmire. Lehet, hogy keringenek kusza képek rémálmokból és rossz sci-fikből, amiket talán az alkohol vagy egyéb tudatmódosítók hatására valóságosnak élsz meg. Nem kéne neked ezt a témát erőltetned...

okt. 22. 19:24
 29/31 Meton ***** válasza:
A hasonlatod erősen sántít. A motor csak egyetlen dolgot tud, gyakorlatilag energia forrásként működik. Ezzel szemben egy cpu rengeteg feladatot old meg. Az utasításkészletet én inkább egy kapcsolótáblához hasonlítanám, ahol nincs minden gombon felirat. A felirat nélküli gombok közt akár titkos gombok is lehetnek.
okt. 23. 08:31
 30/31 anonim ***** válasza:
De jóember, hasonlíthatod akár túrós lepényhez vagy kacsacsőrű emlőshöz is, pont ugyanakkora baromság.
okt. 23. 08:52
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!