Érdemes lecserélni a samsungom iphonera?
Persze, nagyon jó kibontani a formatervezett dobozból, van rajta egy almás logó és… és….és…
Nem igazán látom, hogy mi az a feladat ami Androiddal nem megoldható, Iphone-nal meg igen. Az Iphone egy túlárazott presztizsmárka. Olyan mint a Tesla, óriási felhajtással és marketinggel a háta mögött. Minőségben és szolgáltatásokban nem igazán nyújt arányosan többet, sőt bizonyos téren kevesebbet. Az Iphone vásárlás nem racionális döntés, hanem érzelmi alapú. Samsungot vennék, OLED kijelzővel, mert eddig a Samsung volt számomra a legmegbízhatóbb (Xiaomi, Huawei, Sony, Samsung, Nokia) telefonjaim voltak eddig.
"Nem igazán látom, hogy mi az a feladat ami Androiddal nem megoldható, Iphone-nal meg igen. Az Iphone egy túlárazott presztizsmárka. "
Nincs olyan, ami nem oldaható meg Androiddal, viszont vitatkoznék azzal, hogy túlárazott lenne. Már évek óta egálban vannak a csúcstelefonok árai. Könyörgöm, már a Xiaomi 13 is majdnem 400 ezerrel nyitott, az S23 pedig jóval fölötte. Én pl. anno pont azért (is) vettem iPhone-t az aktuális Samsung S széria helyett, mert olcsóbb volt az Apple telefonja, hasonló képességekkel.
#8 én most nem szeretnék kisregényeket írni, nem érdekel annyira a téma.
Olcsó teló: f0s közepesen drága teló: középf0s drága teló: már majdnem nem f0s. Ennek megtapasztalása maga a szamárlétra. Amiket leírtál, az szinte minden terméknél full ugyanígy van, funkcionálisan igen hasonló paraméterek, csak egyik autó beltere f0s, másik nem annyira, és neked meg kell tapsztalnod az igényeid. Vagy egyik fülhallgató ganaj, másik kevésbé ganaj, és akkor 20 füles után kialakul egy olyan belső standard, hogy neked a közepesen ganaj 16. variánsa jön be használat során.
Ez egy filozófiai kérdés, nem szükséges követni, én ezt a filozófiát vallom. Ismerek sok olyan embert, akik nem. Van előnye, hátránya, de semmiképp nem értelmetlen ez a filozófia.
Multitasking máshogy műxik, iOS-nél ha a rendszer úgy dönt, akkor tombstone-olja az appot vagy perzisztálja az appot az életciklusa közepén, majd visszatölti, ha újra használod. Notification sem teljesen ugyanúgy működik, mint egy Android service -nél.
Nem használok iOS-t, a tapasztalatmorzsáim onnan vannak, amikor a barátnőm telóját használom pár percre.
Appok: YouTube app, MÁV app, Spotify, tetszőleges böngésző. Mindegy, hogy multiplatform készül, 1. valódi multiplatform nincs 2. natív UI elemeket vagy arra hajazó widgeteket használ sok app, illetve gesztusvezérlés is lehet más. Különbségeknél arra is gondolok, hogy egyes appok (talán anno az MS Office cuccok is) előbb jönnek ki iOS-re, és esetleg tudnak olyan feature-öket, amik az Androidos appon még nincsenek működő formában. Vice versa, netbank stb-nél is lehet olyan, hogy mondjuk Droidra már van, iOS-re még nincs n+1. app.
Rendszer UI is kicsit más, gesztusok, zárképernyő, értesítések, felső lehúzható izé, gomb helyettesítő virtuális gomb, settings.
Nem tudom már, hogy mire nem volt ingyenes megoldás, de volt ilyen. Gondolom ez nem túl meggyőző. Ha most találok egy papot, amit évekig használok, akkor nem gáz a fizetés, csak nálunk pont olyan helyzetekben jött elő, amikor sürgősen kellett volna megoldani valamit.
Zártság, hát... Zártabb. Alap dolgok vannak bonyolítva, (ahogy írtad is) fájlmásolás, UI-jal sok mindent nem tudsz kezdeni, adblock mókolás nélkül nincs (pl. custom dns szeró), külsős appok, aláíratlan appok telepítése se 2 klikk, Youtube nem fut a háttérben, bootloader teljesen zárt, ilyesmik. Magasabb és alacsonyabb szinten is zártabb, nálam ezek, amik ilyen 5 perces tapasztalataim.
Update egyáltalán nem így van. Ígérnek valamit, amikor kijön a termék, aztán a termékciklus végefelé kiderül, hogy az mégse úgy van. Igaz, most már máshogy épül fel a droid (bizonyos szempontból könnyebb maintainelni a gyártóknak), meg kb teljesen mindegy, hogy megkapod-e a 2 főverziófrissítést, mert most már nem olyan érett a rendszer, hogy nem halsz bele. Biztonsági frissítés legyen, meg a nagyobb bugokat szedjék ki. Ezek azok, amik 1,5-2 év után elkezdenek hónapokat csúszni, végül elfelejtődik a készüléked a gyártó által. Legyen az Android One készülék, Samsung, Xiaomi stb. Flagshipeknél talán igazad van,
"Multitasking máshogy műxik, iOS-nél ha a rendszer úgy dönt, akkor tombstone-olja az appot vagy perzisztálja az appot az életciklusa közepén, majd visszatölti, ha újra használod. Notification sem teljesen ugyanúgy működik, mint egy Android service -nél."
Én azt értem, hogy a motorháztatő alatt máshogy csinál néha dolgokat, már rég foglalkoztam mobil fejlesztéssel, de nekem felhasználói szemmel abszolút semmi különbség nem látszik. Egy darabig mindkét rendszer a memóriában hagyja az appokat, aztán meg ha úgy dönt, akkor kipucolja. Eléggé kiszámíthatóan működik mindkettő, nem akasztják meg a multitaskingot.
"Appok"
Minden példa app amit leírták, totál ugyanúgy működik mindkét rendszeren. Igen, lesznek apró különbségek, nyilván nem is életbevágó cél, ezeket mind kiküszöbölni, de ha valakinek 2023-ban problémát jelent az, hogy egy ikon minimálisan másképp néz ki, vagy egy kicsit máshol van, az szerintem... hát nem tudom, klinikai eset?
"Rendszer UI is kicsit más, gesztusok, zárképernyő, értesítések, felső lehúzható izé, gomb helyettesítő virtuális gomb, settings."
Erre ugyanazt tudom írni, mint az előbb: akinek ez problémát okoz, az teljesen digitális analfabéta. Igen, amikor megvettem a mostani iOS-es telefonomat, akkor volt pár órányi "felfedezés", de ennyi. Nem kell túlmisztifikálni. Ezek az UI-ban vagy vezérlésben meglévő minimális különbségek ugyanúgy megvannak mondjuk az One UI és a MIUI között is, pedig mindkettő Android alapú.
"Nem tudom már, hogy mire nem volt ingyenes megoldás, de volt ilyen. Gondolom ez nem túl meggyőző."
Hát nem, engedjük is el a témát. Nehezen hiszem el, hogy van egy app, ami az egyik operációs rendszer alkalmazásboltjában ingyenes, a másikban meg fizetős...
"Zártság, hát... Zártabb. Alap dolgok vannak bonyolítva, (ahogy írtad is) fájlmásolás, UI-jal sok mindent nem tudsz kezdeni, adblock mókolás nélkül nincs (pl. custom dns szeró), külsős appok, aláíratlan appok telepítése se 2 klikk, Youtube nem fut a háttérben, bootloader teljesen zárt, ilyesmik. Magasabb és alacsonyabb szinten is zártabb, nálam ezek, amik ilyen 5 perces tapasztalataim."
Igen, csak az a baj, hogy az általad felsorolt dolgok 99%-át nemhogy az átlag júzer nem csinálja, de még az sem, aki ért is hozzá. Könyörgöm, 2023 van, ki a franckarika szórakozik még bootloaderekkel? Nem 2013-mat írunk. Konkrétan nem is ismerek már olyan embert, aki ezekkel akár 5-6-7 éve szórakozott volna.
Aláíratlan appot meg telepítsen az, akinek két anyja van és azok is mind férfiak... Aztán megy a meglepődés, amikor lenyúlják az ember jelszavait vagy pénzét. :D
"Update egyáltalán nem így van."
Eléggé konkrétumok nélküli anekdotikus érvelés ez. Értem én, hogy nem bízol a gyártókban, de akkor az Appleben meg miért tennéd?
"Aztán megy a meglepődés, amikor lenyúlják az ember jelszavait vagy pénzét. :D"
Évek óta használok YouTube Vanced-ot, Vanced Music-ot, 3rd party Reddit és Instagram alkalmazást, érdekes módon egyszer sem volt belőle baj, az adataim köszönik szépen, jól vannak :) Első kettőt kifejezetten sokan használják/használták.
A zárt rendszer sem véd meg a felelőtlen felhasználótól, ismerősi körben is volt pár hete adatlopás, ott sem segített sokat a felelőtlenségen a zárt iOS.
Az Androidot, Windowst stb. is lehet körültekintéssel használni, ezek a zárt rendszerek csak ezt a körültekintést spórolják meg, de felelőtlenség esetén ezeken is lesznek problémák.
Nem azt mondtam, hogy minden internetről letöltött APK fertőzött lenne, abban viszont szerintem - gondolom - te is egyetértesz, hogy veszélyforrás, továbbá az emberek többségének semmi szüksége rá.
A zárt rendszer valóban önmagában nem véd semmitől, de az én állításom továbbra is az, hogy az átlagfelhasználók szinte teljes egészének semmiféle korlátozást nem jelent az, hogy az Apple nem enged az áruházán kívülről letöltött alkalmazásokat telepíteni... de igazából erről megkérdezhetjük a kérdezőt is, ha már úgyis róla szól a kérdés: használsz olyan alkalmazásokat, amiket nem a Play áruházból töltöttél le? Ha igen, akkor tudnád ezeket nélkülözni? Ha nem, akkor valóban kiesik az iOS.
Szerintem teljesen felesleges 300K-t fizetni egy telefonért, nem ér annyit. Lehet teljesen jó telefonokat kapni olcsóbban. A Pixel 7 ugyan azt tudja, mint az iphone, sőt sok dologban többet és csak 200K. Annak Pro verziója 300K környékén van, nem is igazán éri meg, mondjuk ha összehasonlítjuk az iphone pro jával, még így is jóval olcsóbb. A Pixel 6a 130K környékén már kapható, teljesen jó telefon, megbízható, kapja rendesen a frissítéseket. Én nekem van iphone-om. Nem szeretem, szerintem borzasztó egy rendszer. Nem lehet benne egyszerre két alkalmazást futtatni, pedig mikor kell akkor nagyon jó, hogy van Android-on. Szerintem az egész rendszer egy katyvasz. A beállítások nincsenek logikusan elhelyezve. A főoldalra minden ki van hányva. Sok év után sikerült végre megoldaniuk azt, hogy el lehet tűntetni alkalmazásokat a főoldalról, de rendezni most se nagyon lehet, mert mindennek egy más mellé kell kerülnie.
Neked kell döntened.
“adblock mókolás nélkül nincs”
Épp hogy iPhoneon van. Az androidon telefonodon alapból rajta levő chromeba nem tudsz kiegészítőket tenni. A safariban viszont alapból vannak kiegészítők. Telepítsd fel a firefox focust. Nem kell használni, viszont remek adblock kiegészítőt ad a safariban.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!