Miért nem árulnak már nyílt bootlaederes androidos telefonokat?
Én még emlékszek azokra az időkre amikor lehetett össze vissza telepítgetni a telefonokat.
Mostmár mindent zártan adnak el. Ha fel akarsz rakni egy rom-ot, akkor először ki kell nyitni a bootloadert. Ami nem egyszerű, szinte lehetetlen.
Miért? Ha valaki ilyen telefont vesz, az tudja hogy mit kockáztat...
Régi samsung-okon 20 féle romot kipróbáltam, ha valami hiba volt, simán visszaraktam az alapot.
Ezt ma már nem lehet megcsinálni.
"Miért árulják zárt bootloaderrel?"
Mert manapság már van olyan kifinomult az android, hogy nem kell otthon romokat főzni a telefonra, hogy normálisan tudd használni. A jailbreak meg a szanaszét rootolás még 2011-15 körül ment "nagyot", de akkor is csak egy szűk réteg foglalkozott ezzel. Azóta pedig még tovább zsugorodott ez a szűk réteg.
Másrészt a gyártó sem nézi jó szemmel, ha a saját rendszerét futtató telefont így-úgy buherálják, mivel veszélybe sodorhatja a rendszer biztonságát (pl. talál egy sebezhetőséget, és rosszindulatúen használja azt - pár millió mobil botnetként használva azért már képes egész szép összegeket hozni a konyhára...).
Hogy miért, azt már előttem páran megválaszolták. De leírom én is, hogy egy átlag júzernek NEM kell ROM-ot cserélnie a telefonján, a néhány ember kedvéért meg nem fogják nyitott BootLoaderrel árulni a telefonokat. Amúgyis, minden gyártónak az a célja, hogy az ő felületüket használd, ha másik Androidot tennél rá, akkor elveszne ez a haszon.
Bár a noname olcsó telefonokon lehet, hogy ki tudod nyitni a beállításokból is, anno egy occó iLike-on a fejlesztői beállításokban kitudtam nyitni a BootLoadert, aztán bootmenüből már elnavigáltam, és újra tudtam húzni a rendszert.
Annak a néhány ezreléknyi marharépának akinek erre "szüksége" van, nem csinálnak nyitott telefont, mert nem éri meg.
Főleg azért nem, mert a sok eszetekkel nekimentek a telefonnak, össze-vissza-szétkonfigoljátok, nekiálltok használni és persze jön a vírus, meg a támadások, lopják a jelszavaitokat, adataitokat. És mi történik? Nem magadra leszel mérges, hogy nem kellett volna tátott szájjal rohangálni nyitott bootloaderrel, hanem mindenki más lesz a hibás, de főleg a telefon gyártója. Egyik gyártó sem hülye hogy ezt bevállalja. Ha hülye akarsz lenni kisfiam, akkor legyél hülye egyedül!
"Mert nekem gyanús hogy te még nem kértél semilyen kódot a saomitól, és ha kérnél, nem biztos hogy kapnál."
Milyen kódot kellene kérnem? Kérlek szépen eddig 5 Xiaomi telefon bootloader-ét nyitottam ki, köztük én 3 telefonomét (Redmi Note 3, Redmi Note 5, Redmi Note 10). Nem, nem kódot kell kérned.
"Írd le pontosan a folyamatot. Hogyan unlockoltad a saomi telefonod?"
Telefonon belépsz a Xiaomi account-al. Letöltöd a weblapjukról a hivatalos unlock programot. Abba is belépsz ugyanazzal a programmal. Kiírja hogy indítsd újra a telefont recovery módba és dugd fel a gépre. Vagy kiírja hogy hány nap múlva nyithatsz bootloader-t, vagy ha már nyithatsz, akkor egy kattintásra indítja. Ennyi a folyamat.
Nehéz felfogni a kérdést.
100 féle telefon van. Néha árulhatnának olyat is ami alapból nyitott bootloderrel jön.
Dehát itt mindenki a saomiról beszél. Előbb utóbb azt is letiltják mint a huaweit.
És ezek a magyar csúcstelefonok. Kínai szutykok. Ok a samsung koreai dehát mi a különbség semmi.
így van, van 100 féle telefon, 3-4 gyártótól, akiknek azért van annyi telefonjuk, hogy a vásárlói rétegeket lefedjék vele.
kérdező, nekem sanszos, hogy most találtál rá valami cikkre, és most úgy gondolod, mindent is tudsz...pedig minden mindennel összefügg így vagy úgy.
szép elgondolás a nyitott bl-es telefonok árulása, de praktikai haszna kb 100'000 emberből 1 számára van.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!