A gyors vagy a lassú mobiltöltő fogyasztja jobban az áramot?
A gyorstöltő többet fogyaszt, de kevesebb ideig.
A normál töltő meg kevesebbet de tovább.
Ahogy fentebb írták mindkettővel kb ugyanott vagy. De a gyorstöltés hatásfoka rosszabb így összességében annak energia igénye valamivel nagyobb.
Ahogy a 3. írja, attól függ melyik töltőnek jobb a hatásfoka (általában a lassúnak, de észrevehető különbséget nem okoz egy villanyszámlánál).
A rossz hatásfok abban nyilvánul meg, hogy nagyon felmelegedik a telefon vagy a töltő töltéskor.
Most ha ez a rezsicsöki elvétele a kérdés apropója, akkor adok egy tanácsot: érdemben spórolni a nagyfogyasztókon lehet. A bedugva hagyott telefontöltő, a telefon töltése kb. nulla. A standby-ban lévő modern (értsd: nem 10+ éves) tévé fogyasztása szintén elhanyagolható, ahogy egy monitor vagy laptop fogyasztása is roppant alacsony, normál használat mellett egy nagyobb tévé sem a világvége (kivéve ha plazma, de kinek van olyanja?).
Spórolni a nagy háztartási gépeken tudsz: a villanybojleren (vízkőtelenítsd és ne 20 percig zuhanyozz forró vízben), a hűtőkön (ne legyen feleslegesen 3 mélyhűtőládád), klímán, elektromos sütőn, szárító-, mosó- és mosogatógépen.
Egyrészt nem kell feleslegesen ezeket használni (nem kell 25 fokban rögtön klímázni), nem kell heti 3x porszívózni.
Másrészt meg modernebbre is lehet őket cserélni. Egy huszonéves hűtő vagy mosógép kategóriákkal többet fogyaszt, mint egy modern.
6-os azért árnyaljuk kicsit a nagyfogyasztó fogalmát:
Egy kábelmodem 10-15W - nem sok tényleg, de éves szinten ez 131kWh fogyasztás! Ha mondjuk 120 forint lesz 1 kWh, akkor ez 16000 forint lesz.
Van egy router még mellé ami szintén kb ennyit fogyaszt, már 32000-nél tartunk.
A TV-t meg kell mérni. Az én 1 éves samsung készülékem 14W-ot fogyaszt már akkor csak ha be van dugva! Semmi nem világít, semmit nem csinál, csak várja, hogy megnyomjam a távirányítót, ez 14 wattba kerül.
A számítógép ha nincs leáramtalanítva 4-5 wattot akkor is felvesz. Ezeket az adatokat a méréseim alapján mondom, nem csak úgy hasraütésre.
Ez én vagyok, egyedül élek, nincs más cuccom ami állandóan be lenne dugva. (mostantól ezek sem lesznek ha nem kellenek) De egy nagyobb családban, még egy router, wifi jelerősítő, még 2-3 számítógép, még 2-3 tv, biztonsági kamera, mozgásérzékelős lámpák, okostermosztát, okos akármi, a kazán verérlője stb, ezek legalább egy 13. havi fogyasztást összehoznak úgy, hogy észre sem veszed. Ez az igazi pazarlás még a rezsicsökkentett árak mellett is.
És a tényleges nagyfogyasztókkal rengeteget lehet spórolni... egyik haveromék napi kétszer járatják a mosogatógépet. Ketten vannak. 🤷♂️ Én egy tányérból meg tudok enni mindent is.
"A TV-t meg kell mérni. Az én 1 éves samsung készülékem 14W-ot fogyaszt már akkor csak ha be van dugva! Semmi nem világít, semmit nem csinál, csak várja, hogy megnyomjam a távirányítót, ez 14 wattba kerül."
vs
"Bedugott, de kikapcsolt tévé, Xbox és egy mobiltöltő együtt fogyaszt titokban 2,1 Wh-ot. Ez havonta 1,52 kWh, jelenlegi áron 58 forint/hó. Őszintén én sokkal többre tippeltem volna ennek a három fogyasztónak az együttes készenléti fogyasztását."
Most vagy a te tévéd nem jó, vagy a fogyaszásmérőd, vagy a cikkíróé.
Én őszintén nem hiszem, hogy ennyit kéne egy mai tévének fogyasztania standby-ban.
És most minden konkrétum nélkül, csak rákerestem:
Itt a legnagyobb fogyasztású tévé is kevesebb mint tizedannyi energiát fogyaszt, mint amit te megadtál.
Na de ettől eltekintve éjszakára végülis le lehet nyomni a tévét (én is le szoktam, de nem is az áram miatt, hanem mert idegesít, ha világít), meg a hosszabbítókat, de ezeken nem lehet jelentős összeget spórolni.
Samsung TU8502 43 colos. Ezt méri. Most rádugtam megint 14,3W. Jól mér, minden mást aminek tudom a fogyasztását annyinak mér amennyi. Valószinleg egy olyan táp van benne ami szépen zabálja az áramot ha kell ha nem.
Az, hogy a cikkíró mit mért meg nem tudom, de nem is érdekel, mert nem azt fizetem. A méréseim és a számításaim pedig összehangban vannak az óraállással, nincs nagy eltérés. Nem most kezdtem nézegetni a fogyasztást. Annó az akváriumok miatt méregettem. most meg is őrülnék még az is lenne :DDDD
"ezeken nem lehet jelentős összeget spórolni."
Látom nem te vagy a legélesebb kés a fiókban :D Mindegy, fogyassz amennyit akarsz és fizess a vityának jó sokat!
"Most vagy a te tévéd nem jó, vagy a fogyaszásmérőd, vagy a cikkíróé."
Vagy épp a televíziókészülékek készenléti fogyasztása tér el egymástól jelentősen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!