Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Villanytűzhelyet szeretnék...

Villanytűzhelyet szeretnék bekötni, kerámialapos a felső része. Egy fázis van a lakásban 230V, milyen kábelt vegyek hozzá?

Figyelt kérdés
2019. jún. 14. 17:35
1 2
 11/14 anonim válasza:

Helyesbítem magamat:

Megtaláltam a leírásban a szükséges kábel információt:

A különböző fázisokhoz használandó kábeltípusok:

1 fázis: 3x6,0 mm²

3 fázis nullavezetékkel 5x1,5 mm²

3 én inkább 5x2,5-ös kábelt, 1 fázishoz 3x10-eset vezetnék el külön áramkörön, az ÁVK előttről 32A-es kismegszakítóval, mert ez azért full-üzemben mégiscsak közel 40 AMPER!!! Jobb ezzel óvatosnak lenni.

2019. jún. 15. 06:03
 12/14 anonim válasza:
100%

Nem bírom ki, hogy még egy gondolatot ne tegyek hozzá!

Kedves Kérdező!

Ha véletlenül úgy kötötted be, hogy a vezeték alul van méretezve, akkor is látszólag működni fog a berendezés!

Ami ilyenkor történik, hogy nem lesz elég hatékony, mert a vezeték nem tud elég energiát szállítani, a főzőlapok nem fognak tudni teljes hőfokra melegedni.

De nem ez a veszélyes.

A veszély ott van, hogy ilyenkor a működés megfordul, a főzőlapokhoz elvezetett szűkre méretezett keresztmetszetű vezeték az energiát azért nem viszi kellő mértékben át, mert a kölöbözetet hő formájában ontja ki magából! Emiatt a veszély azonnal nem látható, hanem alattomosan csak később tűnik fel. Leolvad a vezeték szigetelés, már itt tűzveszély van, de ha emiatt zárlat keletkezik, ott elektromos ív lép fel, ami lángra kobbanthatja a vezeték környékén lévő éghető anyagokat.

2019. jún. 15. 06:14
 13/14 samtron77 ***** válasza:
Még egy fontos dolog. Mivel valószínű a főzőlap a sütő felett helyezkedik el érdemes magasabb hőállóságú szilikonos MT vezetéket rakni. Én még alukasírozott ragasztószalaggal is beragasztottam a korpuszba...
2019. jún. 16. 07:21
 14/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, nagyon jól esett hogy ilyen segítő kommentet kaptam. Már beszerelem 3x6 mm vezetékkel. Szép napot.
2019. jún. 17. 08:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!