Megrazott az aram vagy mi volt ez? Szetszedtem a szivattyumat hogy csapagyat csereljek rajta.
Az ég szerelmére!
Ha a szénkefét kőnek nézed, minek turkálsz elektromos dolgokban?
Váltakozóáram ráz, egyenáram üt.
Te csak egy ütést kaptál, a feltöltve maradt kondenzátorból.
A kondenzátor is AC-t kap, csak nem mindegy, hogy a kikapcsolás pillanatában a szinusz melyik szakaszán áll meg benne a feszültség, a 320 V-os csúcson vagy nullán, vagy a kettő között.
Neked nem volt szerencséd, de ártalmatlan egyébként.
Igaz, hogy elvileg a DC veszélyesebb a vérrögképződés szempontjából, de ahhoz több idő kell, hogy összeálljon.
Valamikor kísérleteztem elektroncsöves rádiókkal, építésekkel, ott is sokszor megcsapott a DC.
Nem lett ugyan semmi bajom, de középiskolásként úgy döntöttem, hogy nekem ebből elegem van, nem ártana még élni valamennyit és a tranzisztorok sokkal barátságosabbak, átnyergeltem arra.
"...a feltöltve maradt kondenzátorból."
Már ha volt benne kondenzátor. Szénkefés motornál nem túl gyakori, legfeljebb zavarszűrő.
De azt és aszinkron motor kondenzátorát maga a motor gyak. azonnal kisüti fesz. mentes állapotban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!