Miért ilyen forró a bojler?
Tegnap este mosogatásnál már feltűnt, hogy közepesre állítva is túl forró víz folyt a csapból. Nem tudom, egész éjjel ment-e a bojler (régi, 120 l-es Hajdú), de gyanítom, hogy igen, mert tiszta meleg kívülről is, és most is melegített.
Nem tud túlmelegedni és felrobbanni? Mert ettől félve inkább lekapcsoltam a lakáson belüli kapcsolóval.
Társasházban lakunk, elvileg központilag vezérlik, mikor kapcsoljon be, pár éve ilyen szabályozót tett a folyosói villanyórához az E-ON.
Nem ok nélkül van már manapság a túlnyomásszelep, ami régen nem volt kötelező, de a nyomás még akkor is el tudott menni visszafelé, a vízvezetékbe.
Lassú tágulásnál így nem is tud felrobbanni, legfeljebb ami kellemetlen lehet, amikor leválik egy darab vízkő a fűtőbetétről és a hirtelen érintkező víz "begőzöl".
De most nem is ez a lényeg, ha úgyis van szelep.
Egyébként meg a hőfokszabályzó tekergetésével lehet ellenőrizni a termosztát működését, ahogy ki-be kapcsol, akkor jó.
Kívül nincs szabályzó, csak a lámpa, belülre pedig inkább nem nyúlnék. Igen, a folyó víz levegős lett tőle.
Akkor most amíg nem hívok hozzáértőt, megoldás lehet, hogy hagyom áramtalanítva, amíg lehűl? Vagyis majd talán estefelé visszanyomom, amíg megint túl nem melegszik.
"Kívül nincs szabályzó, csak a lámpa,"
Fotó a készülékről?
Pedig nincs neki kívül.
Most nem világít a lámpa, mert ugye áramtalanítottam. Apámat majd elhívom holnap, ő ért a bojlerekhez, csak ha új alkatrész kell bele, azt vasárnap úgysem tudunk venni.
nekünk is régi hajdúpéter van....
nekünk is elszáltt mindkét hőfokszabályzó.
szerencsére észrevettük és nem robbant fel.
de sajna igen, fel tud robbani - azért van benne redundánsan 2 hőfokszab.
# 7
Hogy ne terjesszen az oldal téves információkat:
Nem redundáns (nem teljesen egyenértékű) eszközökről van szó, hanem kétszintű védettségről.
Egyik a hőfokszabályzó (termosztát), ami az ismert módon szabályoz.
Másik egy fix értékű hőkapcsoló, ami egyszerű felépítésű, magasabb hőmérsékleten kapcsol, optimális esetben csak a termosztát meghibásodása esetén lép működésbe.
A fotón pedig látszik a túlnyomásszelep is. Annyira azért nem vészes a helyzet, hogy szétvágná a gőz az egészet. Nem fog olyan gyorsan termelődni, még a vízkő említett leválása esetén sem.
Mert a hőfokszabályzó elromlott és bizonyos értéknél nem kapcsol le. ennél a típusnál alapból nem szabályozható a hőfok hanem gyártó beállított egy fix értéket és annyi. Persze belül van egy vészkioldó ami ilyen esetben kiold, persze megeshet hogy sok sok év után az a kioldó úgymond beragad és nem fog kioldani (láttam már ilyet). Ilyen esetben még egy védelmi pont van, mégpedig az hogy a túlfolyó szelepen fog kimenni ha már forr a víz, nyomás alatt 110 C° foknál kezd csak el forrni a víz egyébként. Ebben az esetben a túlfolyón nem csepegni fog, hanem rendesen folyni belőle mint ha kinyitnánk a csapot kb így kell elképzelni. Ha évekig ezt a túlfolyót nem tisztítják, 4 havonta érdemes picit kiengedni belőle a vizet hogy a lerakódott vízkő, illetve egyéb szennyeződések kikerüljenek belőle. Ez egy pillanatnyi dolog, kicsit kell megnyitni hogy kilökje a dzsuvát és ennyi, max 5 másodperces feladat. Sokan ezt nem tudják, vagy elfelejtik vagy leszarják, akkor ez eldugulhat a sok vízkőtől ami szintén problémás lehet. De ilyenkor sem szabadna felrobbannia a bojlernek, mert a túlzott víznyomás letud áramlani a melegvizcsap felé amit minimálisan kitud nyitni így ott is távozhat a felesleg, ha csak nincs erőből elzárva a csap. Ahhoz hogy egy bojler felrobbanjon kb azt kell elérni hogy a hőkioldót teljesen ki kell iktatni, a ki és bemenő csonkokat el kell dugaszolni amit kb be kell hegeszteni hogy az tartós legyen,, illetve a túlfolyó szelepet is ki kell iktatni a rendszerből. Akkor bizony felfog robbanni a bojler. A te bojlered nem fog, de ez probléma hogy így viselkedik és mivel írtad hogy levegős a melegviz és maga a tartály külső része is forró aminek nem volna szabad mert szigetelt ez már eleve arra utal hogy ki is van lyukadva a bojler, és előbb utóbb elfog rohadni a külső burkolatnál és csepegni fog majd ki belőle a víz. Ezért én a helyedben nem javítanám, vennék egy másikat. Egy hajdú vagy egy Aquastic ami szintén Hajdu bojler 42-50 ezer ft körül van a 120 literes. Szakember igaz 20-25 ezerért szereli fel neked és üzemeli be, de ha van egy haverod akkor ketten is megtehetitek, csak fel kell rakni a falra, rákötni a csöveket, plusz a villanyt és már mehet is. Ez nem egy bonyolult feladat annak akinek van egy kis műszaki érzéke.
Az a baj ezekkel a régi hajdúkkal hogy 30 évig bírják az tény, de tovább már csak a nagyon ritka darabok bírják, és előbb utóbb mindegyiknek vége lesz. Ahogyan a nagyapáméknál is volt régi hajdú, volt vagy 40 éves a bojler ami évente karban volt tartva, és szép is volt, de annak is lejárt az ideje és kilyukadt.
Köszönöm a válaszokat.
Így másfél nap után újra áram alá helyeztem. Nem megy folyamatosan most, de nagyon figyelek rá, max megint lenyomom. A meleg víz idáig kitartott kettőnknek, szerencsére.
Én is arra gondoltam, inkább kicseréltetjük, erre kár költeni, csak apám még nem ért ide ránézni, megvárom, ő mit mond rá, ha belenézett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!