Mikrohullámú sütő ventilátora nem forog, az állórész tekercse kap 230V feszültséget. A forgórész lehet rossz?
Az kizárt dolog, a rövidrezárt forgórészű (kalickás) motoroknak az a része soha nem romlik el, ahhoz túl egyszerű felépítése.
Csapágy szorulhat, vagy elmozdulás miatt hozzáérhet az állórészhez például.
Az állórész vasmagjában látható réz rövidzár gondoskodik a fázistolásról, hogy a forgás létrejöhessen.
A mikrosütők kisteljesítményű motorjánál ez a szokásos megoldás, nem a segédfázis-kondenzátor.
Van viszont olyan is, aminek megcsapolt tekercséről működik a tányérforgató motor, lehet zárlat arrafelé is, vagy maga az állórésztekercs, ha erősen melegszik.
Az a forgórész, ami bonyolultsága folytán is hajlamosabb tönkremenni, a kommutátoros motorokban található.
Egyébként a lemezelés a vasmagban létrejövő örvényáramú veszteségek csökkentését szolgálja, mint a trafóknál is, vagy a motor állórészénél.
Hogy a szigetelt felületű lemezek a szélén néhány helyen összeérnek, annak nincs különösebb jelentősége.
Az lehet hogy hozzáérT mert laza a csapágy, de bekapcsoltam megpörgettem és úgy se indult be a venti.
Akkor mi lehet még? :O
"az állórész tekercse kap 230V feszültséget. "
Fázisceruzával nézted?
Mérj rá a tekercsre.
Ha nem szakadt, akkor mechanikai hibás.
Ha búg a motor, szakadt már nem lehet a tekercs. Menetzárlatos lehetne, ami erős melegedéssel vagy leégéssel jár, de itt talán nem erről van szó, esélye is kisebb ebben a kategóriában.
Viszont a csapágy nem kotyoghat egyáltalán. Egyrészt zörögne is, de a légrés annyira minimális ezeknél, hogy amikor a mágneses erő összerántja, megszorul.
Hosszirányba elmozdulhat a tengely, de kotyogása nem lehet. Ezek a motorok pont erre érzékenyek és beállnak tőle.
De azt lehet érezni is, ha áram alatt forgatod, hogy rángat, beakad stb.
Multiméterrel mértem. 230-at kap.
A lehelet tartotta oda a tekercs végeit, ha egyáltalán volt érintkezés.
Rámértem az ellenállásra 0,38 (20 k ohm tartomány), érintésnél 380-at mutatott. Ez menethiba vagy jó?
Először akadhatott hisz sérül van a forgórészen, miután szétszedtem pedig talán már nem volt érintkezés, így aztán hiába pörgettem be a ventit mielőtt bekapcsoltam a mikrót.
Megforrasztanám a tekercsvégeket. Hogyan kell leszedni a szigetelő réteget a tekercs végeiről?
Ha elkezded forrasztani a végétől (ahol még rezet ér), visszafelé leéghető a lakkréteg, ha jól csinálja az ember, megfelelő hőmérsékletű pákával, gyantázva.
Aki nem bír vele, lehet kapirgálni, öngyújtóval megégetni stb.
Köszönöm a hozzászólásokat.
Megforrasztottam. Működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!