Villanybojler szeretnék, de nincs éjszakai és 380v se.220v belehet kötni?
Szerintem mielőtt pancserezel olvasd el mit írtál, mert kb. azt hogy nincs bevezetve az áram:
"nincs éjszakai és 380v se.220v"
Igen a villanybojler beköthető 230V nappali áramra is.
A 380V az már nagyon rég 400, a 220 meg 230.
Másrészt az otthon használatos hőtárolós bojlerek nem 3 fázisúak, azaz nem 400V, hanem 230V betápra van szükségük.
Ha 230 van a lakásban, megfelelő a hálózatod, akkor lehet beüzemelni villanybojlert!
Pancser, pont után a rendes emberek szóközt ütnek. De akkor szerinted ez egy értelmes mondat:
"220v belehet kötni?"
Ez mi, így szoktál otthon beszélni?
230 V-os a bojler (V nagybetű), egy fázis, és fix bekötésű lévén, a mérőtől kialakított, toldás nélküli vezetékezéssel szabad bekötni, szakszerűen méretezett keresztmetszetben.
Aki ezt nem tudja, az a pancser... Vagy minimum Mekk Elek.
"A se után pont van! Azaz a mondat vége...."
Csak tudnám, hogy lehet az, hogy neked áll feljebb. A magyar helyesírásban nem csak írásjelek vannak, hanem ragok is például. Ezeket te bölcsen elhagytad. Nyugodtan szard le, hisz csak az anyanyelved...
Légyszi lapozzatok már, nem a helyesírásról van szó ezen a fórumon.
A bojler áramfelvétele a lényeg. Én ugyan bojlert még nem szereltem fel, de egy átlagos háztartási fogyasztóhoz képest sokkal nagyobb lehet az áramfelvétele. A legrosszabb forgatókönyv, hogy kigyulladnak a vezetékek és leég a ház. Jobb esetben a biztosítékot vágja le. Ezért érdemes villanyszerelővel beszélni és kikérni a véleményét. Amúgy az aluvezeték necces, arra ne köss bojlert. Külön megfelelően méretezett rézvezetéket célszerű behúzni.
Ami az áramfelvételt illeti, a teljesítmény ismeretében kiszámolható. Az áram és a feszültség szorzata a teljesítmény, tehát ha megfordítod, akkor az áramot megkapod, ha a teljwsítményt elosztod a feszültséggel. Például ha 2300 wattos a bojler, akkor 2300/230=10, vagyis 10 ampernyi áramot vesz fel. Ezt kell elviselni a vezetéknek és a biztosítéknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!