Mi a “szivárgó áram”?
Figyelt kérdés
A mosogatógépünk, meg a vízforralónk háza “rázott”. A fázisceruza halvanyan világított. Nem földelt dugaljban. Mikor átdugtam földeltbe, a jelenség megszűnt. Arra gondoltam, hogy nyilván nem volt igazi testzárlat, mert akkor a földelt konnektorban lecsapta volna biztosítékot. Ezért jutott eszembe a címben szereplő fogalom. Jol gondolom, hogy ezt hívják szivárgo áramnak?2018. aug. 16. 09:22
11/11 anonim válasza:
"Tudom, hogy ez váltóáram, tehát a töltések nem folynak át rajtam."
Hogyne folyna, csak irányt is vált, lévén váltakozóáram. (Most hadd ne lovagoljak azon, hogy a "váltóáram" a tanulmányok során tiltott, vagyis tanárok által üldözött kifejezés, mert nem a sínek váltójában folyik stb. példákkal szokták szemléltetni.)
Maga a potenciálkülönbség is kicsit érdekes fogalom, hiszen alapesetben DC-szintkülönbséget jelent, de attól még használjuk a folyton változó szintkülönbségben megnyilvánuló, vagyis AC-értékekre is.
A jelenség magyarázata pedig egyszerű: kapacitív osztó. A kondenzátorok a váltakozóárammal szemben ellenállást képviselnek. Ebből következően kapacitív feszültségosztót is képezhetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!