Mi a “szivárgó áram”?
Elsősorban a szigeteléseken szivárgó áramra értendő, az is lehet ohmos vagy kapacitív.
De a mosogatógépben van egy hálózati zavarszűrő egység, amiben kondenzátorok vannak a fázis-nulla és a test között. Ha a testet nem földeled le, akkor ezeken a kondenzátorokon keresztül kapsz egy kis áramot a hálózat felől. De ezeket úgy méretezik, hogy ilyen esetben sem állhat elő emberre veszélyes nagyságú áram. A kondenzátorok eleve féltápra osztanak (115 V), de természetesen az sem hat rád, érintésre leterhelődik, leesik.
Vízforralóban testre csatlakozó zavarszűrő kapacitás talán nem annyira jellemző, akkor viszont a fűtőbetét és test közötti kapacitív áramot érzékelted elvileg.
Ohmos szempontból semmit, mert a szigetelési ellenállás többször 10 Mohm nagyságrendű kell, hogy legyen.
Mi a kondenzátor? Két fémes felület, szigetelőanyaggal (dielektrikummal) elválasztva.
Ilyen a fűtőbetét is.
Ami indukál, az a tekercs, egészen más műfaj.
Ez nem indukál, csak úgy viselkedik, mint egy kapacitás, vagyis töltést tárol.
A váltakozóáram viszont a töltési állapotot megváltoztatni igyekszik, ami áram áthaladásával jár együtt, egyik fegyverzet felől a másik irányába.
Ha kondenzátorhoz hasonlítjuk (vagy inkább helyettesítjük, miután behelyettesíthető azzal), az semmiképp sem indukció. Szerintem a kondenzátor működésének definíciójában ilyet nem látni.
Az igaz, hogy a spirális tekercselésnek van némi induktivitása is, de ha transzformátorban akarnánk gondolkodni, ahhoz kell legalább egy primer és egy szekunder tekercs (még akkor is, ha a vasmagtól eltekintünk, legyen mondjuk légmagos transzformátor).
De akkor itt hol van a képzeletbeli trafó szekundere és hány menetes tekercsből áll?
Hol van a szekunder két kivezetése, amin feszültséget mérünk, vagy legalábbis mutat ki a fázisceruza?
A fázisceruza két vége itt nem egy valamilyen tekercsre kapcsolódik galvanikusan, hanem egy földhöz képest előálló feszültségre reagál, például az ember talpán keresztül záródó áramkörben, illetve még itt is bejönnek a képbe különféle szórt kapacitások is.
Az, hogy a fázisceruza világít, amikor hozzáérintem a vízforraló házához azt jelenti, hogy potenciálkülönbség van a ház és a föld között, és ez a potenciálkülönbség a fázisceruzán és rajtam keresztül folyó elektromos áramban mutatkozik meg. Tudom, hogy ez váltóáram, tehát a töltések nem folynak át rajtam.
A kérdés az, hogy meg lehet-e magyarázni nekem, mitől alakul ki az említett potenciálkülönbség úgy, hogy közben kerüljük a félreérthető “indukció” szót
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!