Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Mi a “szivárgó áram”?

Mi a “szivárgó áram”?

Figyelt kérdés
A mosogatógépünk, meg a vízforralónk háza “rázott”. A fázisceruza halvanyan világított. Nem földelt dugaljban. Mikor átdugtam földeltbe, a jelenség megszűnt. Arra gondoltam, hogy nyilván nem volt igazi testzárlat, mert akkor a földelt konnektorban lecsapta volna biztosítékot. Ezért jutott eszembe a címben szereplő fogalom. Jol gondolom, hogy ezt hívják szivárgo áramnak?

2018. aug. 16. 09:22
1 2
 1/11 Bubuka508 ***** válasza:
Igen, az üzemi szigetelésen keresztül előfordulhat valamekkora átvezetés, ezen keresztül járulékos áram indulhat meg, ami még nem akkora mértékű, hogy levágja a biztosítékot, de kellemetlen lehet, ha megfogjuk a fémházat. Másrészt a fémháznak bizonyos kapacitása is van, ami elektromos megosztást létesít a fémház és a tulajdonképpeni elektromos rész között, emiatt ez a két szerkezeti rész egymáshoz képest különböző potenciálú, ami szintén indíthat szivárgó áramot. Hasonló ez a jelenség ahhoz, mint amikor pl. a villamos hálózatot szerelik, akkor sem elég egyszerűen kikapcsolni, hanem le is kell földelni, mert különben emiatt a jelenség miatt visszatöltődik. A védőföldelés a fémház potenciálját megszünteti, illetve 0-ra redukálja. Ez az egyik funkciója, a másik pedig, hogy testzárlatkor lekapcsolja az automatát.
2018. aug. 16. 09:33
 2/11 anonim ***** válasza:

Elsősorban a szigeteléseken szivárgó áramra értendő, az is lehet ohmos vagy kapacitív.

De a mosogatógépben van egy hálózati zavarszűrő egység, amiben kondenzátorok vannak a fázis-nulla és a test között. Ha a testet nem földeled le, akkor ezeken a kondenzátorokon keresztül kapsz egy kis áramot a hálózat felől. De ezeket úgy méretezik, hogy ilyen esetben sem állhat elő emberre veszélyes nagyságú áram. A kondenzátorok eleve féltápra osztanak (115 V), de természetesen az sem hat rád, érintésre leterhelődik, leesik.

Vízforralóban testre csatlakozó zavarszűrő kapacitás talán nem annyira jellemző, akkor viszont a fűtőbetét és test közötti kapacitív áramot érzékelted elvileg.

Ohmos szempontból semmit, mert a szigetelési ellenállás többször 10 Mohm nagyságrendű kell, hogy legyen.

2018. aug. 16. 09:39
 3/11 A kérdező kommentje:
Mi az, hogy kapacitív ebben a kontextusban?
2018. aug. 16. 09:59
 4/11 anonim ***** válasza:

Mi a kondenzátor? Két fémes felület, szigetelőanyaggal (dielektrikummal) elválasztva.

Ilyen a fűtőbetét is.

2018. aug. 16. 10:03
 5/11 anonim ***** válasza:
Többit nem írtam, mert ez már a kondenzátor lényegéhez tartozik: a váltakozóáramot átengedi, annak frekvenciájától és a kapacitás értékétől függően.
2018. aug. 16. 10:06
 6/11 A kérdező kommentje:
Tehát a kondenzátor egyik fegyverzete(?) beleindukál a másikba, így aztán azon is lesz feszültség(?). Így kell érteni a kapacitív szót?
2018. aug. 17. 11:16
 7/11 anonim ***** válasza:

Ami indukál, az a tekercs, egészen más műfaj.

Ez nem indukál, csak úgy viselkedik, mint egy kapacitás, vagyis töltést tárol.

A váltakozóáram viszont a töltési állapotot megváltoztatni igyekszik, ami áram áthaladásával jár együtt, egyik fegyverzet felől a másik irányába.

2018. aug. 17. 12:26
 8/11 A kérdező kommentje:
Na most. Próbáljunk meg kilátni a szakmai terminológia mögül! Nekem is - aki nem vagyok szakember ebben, de aki tanult fizikát - az induktív és kapacitív valamiképpen ellentétes fogalmak. De akárhogy is itt most a vízforraló fűtőszáláról van szó, amiben váltakozó áram töltéseket mozgat, ami változó elektromágneses teret hoz létre, és ez az, ami a vízforraló házában levő töltéseket mozgatja, ami miatt a házhoz érintett fázisceruza világít. Mi ez, ha nem indukció? Akkor is az, ha kondenzátorhoz hasonlítjuk a fűtőszál - szigetelő - ház összeállítást. Nem?
2018. aug. 18. 18:12
 9/11 anonim ***** válasza:

Ha kondenzátorhoz hasonlítjuk (vagy inkább helyettesítjük, miután behelyettesíthető azzal), az semmiképp sem indukció. Szerintem a kondenzátor működésének definíciójában ilyet nem látni.

Az igaz, hogy a spirális tekercselésnek van némi induktivitása is, de ha transzformátorban akarnánk gondolkodni, ahhoz kell legalább egy primer és egy szekunder tekercs (még akkor is, ha a vasmagtól eltekintünk, legyen mondjuk légmagos transzformátor).

De akkor itt hol van a képzeletbeli trafó szekundere és hány menetes tekercsből áll?

Hol van a szekunder két kivezetése, amin feszültséget mérünk, vagy legalábbis mutat ki a fázisceruza?

A fázisceruza két vége itt nem egy valamilyen tekercsre kapcsolódik galvanikusan, hanem egy földhöz képest előálló feszültségre reagál, például az ember talpán keresztül záródó áramkörben, illetve még itt is bejönnek a képbe különféle szórt kapacitások is.

2018. aug. 18. 19:51
 10/11 A kérdező kommentje:

Az, hogy a fázisceruza világít, amikor hozzáérintem a vízforraló házához azt jelenti, hogy potenciálkülönbség van a ház és a föld között, és ez a potenciálkülönbség a fázisceruzán és rajtam keresztül folyó elektromos áramban mutatkozik meg. Tudom, hogy ez váltóáram, tehát a töltések nem folynak át rajtam.

A kérdés az, hogy meg lehet-e magyarázni nekem, mitől alakul ki az említett potenciálkülönbség úgy, hogy közben kerüljük a félreérthető “indukció” szót

2018. aug. 20. 13:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!