300/600 wattos (nem szinuszos) autós inverterrel lehet-e üzemeltetni normál,230v-os hálózati forrasztó pákát?
#2 vagyok
"normál páka csak egy fűtőbetétből áll"
Ami nem 220-at kap!
A régi fajta "lámpás" pedig trafóról kapja, ami megint csak nem jó ötlet!
"Ami nem 220-at kap!"
Van olyan, ami annyit kap.
A "normál páka" nem egy konkrét definíció, de elsőre nekem is az egy darab fűtőbetétre épülő, minden szabályzást nélkülöző cucc jutott eszembe. Az pedig mehet róla.
"Ami nem 220-at kap!"
Te miről beszélsz ilyenkor, 220 V-os páka is elbírja a 230 V-ot.
A nem szinuszos invertereket pont úgy lövik be, hogy a kimeneti jel effektív értéke a hálózattal egyenértékű szinten működtesse az ohmos terheléseket, izzólámpákat, fűtőbetéteket. Ennyi erővel izzólámpát sem szabad rátenni szerinted? Gondolkozz:
"(váltó vagy egyen, frekvencia, jelalak, amplitúdó, Ezek mind számítanak!)"
Ne viccelj, akkor triac fázishasítóval sem lehetne szabályozni a pákát sem, izzót sem. Ja, de pont azokhoz ideális, mert izzónál közömbös a jelalak.
"A régi fajta "lámpás" pedig trafóról kapja, ami megint csak nem jó ötlet!"
Ezen lehetne vitatkozni, hogy melyik volt régebben, bádogospáka is hamarabb volt szerintem, meg az öreg Minifor is elég régen volt már. De a trafós és egyéb pákákra csak később akartam rátérni.
Nem véletlenül fixáltam az első hozzászólásom csak egyfajta pákára.
#2 #3-t nyugodtan hagyd figyelmen kívül, nem tudja mit beszél.
Egy hálózati páka (ha csak nem bádogosok által használt dögről van szó) max. 100-150 wattos, azt meg elbírja az inverter.
Amúgy az inverter hiába 300 wattos, egy autós szivargyújtó aljzat általában 15 amperre van biztosítva, 180 wattnál nagyobb teljesítmény nem szedhető ki belőle, mert kiolvad a biztosíték.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!