A villanyszerelő 3x0,75-ös MT kábellel kötötte be a bojlert nálunk. Szerintem ez a keresztmetszet nem elég. Pláne, hogy nem tömör kábelről van szó. Érvéghüvely van, a nyomvonal pedig kb 6-7 m. Ez mennyire gond?
Milyen bojler?
Milyen teljesítményű?
Villanyszerelésnél mindig keresztmetszetről beszélünk, nem átmérőről. Gondolom az 1-es vezetőátmérőjű 0,75 keresztmetszetű vezetékre gondolt a kérdező.
Kilowattonként bő 4 amper kell, 6-7 ampernél többet nem vinnék azon a kábelen, vagyis ha egy kis teljesítményű, 1,5 kW-os fűtőbetétű bojlerről van szó, akkor is nagyon határra méretezte a mester.
Bojlert inkább másfelessel, ha lehet...
"Sajnos nem lehet már kiszedni a kábelt a falból."
De, ki tudja vésni.
Kigyulladni nem fog, de melegedni azért fog. Ha teljesen kifogyasztottad a bojlert, akkor egy több órás felfűtés során kézmelegnél jóval melegebb lehet.
Ha védőcsőben van, akkor doboztól dobozig nem értem miért nem lehet áthúzni? Csak azt tudom elképzelni, amit láttam pár helyen: nem folyamatos csövezés van, hanem csak az irányt adták meg egy-egy csőszakasszal, amúgy a kábelek szabadon voltak, behúztak minden kábelt, és utána bezárták a gipszkarton falat. A tulaj csak azt látta, hogy minden dobozba csövek érkeznek, nem értette miért nem tudunk új antennakábelt behúzni... azért mert láttuk hogy készült.
Amúgy egy ilyen kábel 80-90 fokig még jó.
Ha 7 méter a hossza, és 0,75-ös, akkor az ellenállása (oda-vissza a fázis és nulla érnek összesen): 0,24 ohm.
Az 1800 wattos bojlered felvesz 7,8 ampert. Ez a vezetéken 1,9 volt feszültségesést fog okozni, ami 15 watt teljesítményt jelent 7 méter kábelre vetítve. Méterenként 2W. Az lesz amit írtam, melegedni ugyan fog, de még elviselhető módon.
Bocs, az előző számításból kihagytam a 0,75-ös szorzót.
A kábelszakasz ellenállása 0,32 ohm lesz, nem 0,24.
2,5 volt fog esni a szakaszon, és 19,5 watt teljesítmény fogja a kábelt fűteni. Egy hőkamera látni fogja, merre megy a cső a gipszkarton mögött.
Újrahúzatnám vele. Ha nem lehet, akkor a számlával elballagnék a kamarához, lehet hogy többet nem kell dolgoznia.
Bár valószínűleg cég nélküli, számla nélküli fusimesterről lehet szó, papírral bizonyathatóan ilyen munkát nem ad ki a kezéből az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!