Kismegszakító amperszámának ismeretében hogyan tudom kiszámolni, milyen kW-tal terhelhető a vezeték (aminek a méretezése megfelelő)?
Villanytűzhely szorul cserére. A mostani áramfelvételét nem tudom. Régi, a tábla nincs meg, elírás sincs.
Fizikából illene tudnom, de elektromossággal vagy 30 éve nem foglalkoztam, csak fénytannal.
Tudomásom szerint a vezetéket nem kW-ra, hanem áramra (A) kell tervezni.
Olyannak kell lenni keresztmetszetének, hogy a tűzhely teljesítményének +10% áramát elbírja.
"Kismegszakító amperszámának ismeretében hogyan tudom kiszámolni, milyen kW-tal terhelhető a vezeték "
Sehogy.
A vezeték keresztmetszetet kell ismerni és az anyagát.
Lehet, én vagyok az érthetetlen, rosszul fogalmazó.
Nem barkácsolni szeretnék, csak azt számolgatom, milyen költségek merülhetnek fel. A tűzhelyet szakember fogja bekötni.
Azt próbálom felmérni, hogy kell-e esetleg vezetéket cserélni.
Többlet energiát nem ad a szolgáltató.
Mint írtam a meglévő vezeték és szolgáltatott amperszám megfelelő.
Ezt azért nem egészen értem.
Ha szaki köti be, akkor ő látja/tudja, hogy megfelelő-e a vezeték, ha pedig az, miért kéne cserélni?
A vezeték terhelhetősége nem a megszakító értékétől függ!
Ahogy fentebb is írták, a vezeték terhelhetőségét (néhány egyéb körülmény mellett) a keresztmetszete és az anyaga határozza meg. nem az hogy mekkora kismegszakító van ráakasztva.
A megszakító értékét méretezik a vezetékhez ugyanis (és nem fordítva).
Tehát ha vezeték terhelhetősége nem elég nagy, egy nagyobb értékű kismegszakítóval sem lesz nagyobb!
2x10A? Két fázisod van? Vagy egy fázis kétszer?
A lényeg, hogy a 10A kevés. Ha csak a 2x1700 wattot kapcsolod be, az több mint 14A (és akkor nem számoltad, hogy mehet világítás, számítógép, hűtő...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!