Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Kismegszakító amperszámának...

Kismegszakító amperszámának ismeretében hogyan tudom kiszámolni, milyen kW-tal terhelhető a vezeték (aminek a méretezése megfelelő)?

Figyelt kérdés

Villanytűzhely szorul cserére. A mostani áramfelvételét nem tudom. Régi, a tábla nincs meg, elírás sincs.

Fizikából illene tudnom, de elektromossággal vagy 30 éve nem foglalkoztam, csak fénytannal.

2016. szept. 22. 11:38
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
55%
230 szorozva amperrel osztva 1000-rel = [kW]
2016. szept. 22. 11:44
 2/19 anonim ***** válasza:
38%

Tudomásom szerint a vezetéket nem kW-ra, hanem áramra (A) kell tervezni.

Olyannak kell lenni keresztmetszetének, hogy a tűzhely teljesítményének +10% áramát elbírja.

2016. szept. 22. 11:45
 3/19 anonim ***** válasza:
46%

"Kismegszakító amperszámának ismeretében hogyan tudom kiszámolni, milyen kW-tal terhelhető a vezeték "

Sehogy.

A vezeték keresztmetszetet kell ismerni és az anyagát.

2016. szept. 22. 12:04
 4/19 pinkpancser ***** válasza:
Aluminiumot nem szokás használni. Réznél 1,5mm2 16A-ig terhelhető (bár egyéb dolgoktól is függ), ez kb 3,5kW. De nem illik 100%-on kihasználni. Sütőnek egyébként 2,5mm2-t szokás használni.
2016. szept. 22. 12:24
 5/19 A kérdező kommentje:

Lehet, én vagyok az érthetetlen, rosszul fogalmazó.

Nem barkácsolni szeretnék, csak azt számolgatom, milyen költségek merülhetnek fel. A tűzhelyet szakember fogja bekötni.

Azt próbálom felmérni, hogy kell-e esetleg vezetéket cserélni.

Többlet energiát nem ad a szolgáltató.

Mint írtam a meglévő vezeték és szolgáltatott amperszám megfelelő.

2016. szept. 22. 12:26
 6/19 anonim ***** válasza:

Ezt azért nem egészen értem.

Ha szaki köti be, akkor ő látja/tudja, hogy megfelelő-e a vezeték, ha pedig az, miért kéne cserélni?

2016. szept. 22. 14:53
 7/19 A kérdező kommentje:
Sehol nem írtam, hogy kell. Csak próbálom ELŐRE felbecsülni, hogy milyen kiadások adódHATNAK a vételáron és a bekötés díján felül.
2016. szept. 22. 15:39
 8/19 Szirty ***** válasza:

A vezeték terhelhetősége nem a megszakító értékétől függ!

Ahogy fentebb is írták, a vezeték terhelhetőségét (néhány egyéb körülmény mellett) a keresztmetszete és az anyaga határozza meg. nem az hogy mekkora kismegszakító van ráakasztva.

A megszakító értékét méretezik a vezetékhez ugyanis (és nem fordítva).

Tehát ha vezeték terhelhetősége nem elég nagy, egy nagyobb értékű kismegszakítóval sem lesz nagyobb!

2016. szept. 22. 18:14
 9/19 A kérdező kommentje:
Még hányszor ismételjem meg, hogy nem a vezeték érdekel. Karomnyi vastag is lehet, ha a szolgálatot teljesítmény nincs meg. 2x10 Amper áll rendelkezésre. Az új tűzhely 2x1700, 2y1200 Watt, plusz a sütő. Azt nem tudom.
2016. szept. 22. 20:11
 10/19 pinkpancser ***** válasza:

2x10A? Két fázisod van? Vagy egy fázis kétszer?

A lényeg, hogy a 10A kevés. Ha csak a 2x1700 wattot kapcsolod be, az több mint 14A (és akkor nem számoltad, hogy mehet világítás, számítógép, hűtő...)

2016. szept. 22. 22:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!