Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Villanyszerelő (ketten jöttek)...

Villanyszerelő (ketten jöttek) kicserélt 3 db 1000Ft-os biztosítékot és kicsit megigazított egy konnektort, összesen kb.20 perces munka és 15000-et kért számla nélkül. Mások is ennyit kérnek?

Figyelt kérdés

2015. dec. 3. 09:19
1 2 3
 11/23 Szirty ***** válasza:
47%

Látom nem értjük egymást. (szerintem soha nem is fogjuk. félreértés ne essék, nem vagyok villanyszerelő).

De legyen itt egy másik, gyakorlatiasabb "tanmese", ami egy fórumon "hangzott" el. DkGrinder írta 2012-ben:

"Tegyük fel, van egy vállalkozásod ,amibe egy alkalmazottad van bejelentve és keres 131 000 Ft-ot nettó.

Munkáltató havi költsége: 257 000 (ezt bármelyik bérszámfejtő oldalon megnézheted)

Mivel a kifizetett bér nem ÁFÁ-s (131 000 FT) ezért az ÁFÁ-ja a cégben marad amit havonta, negyedévente vagy évente be kell fizetni. Állam bácsi nem foglalkozik vele, hogy volt-e melód vagy sem ezt ki kell termelni.

Tehát eddig havonta 257 000+35 370 =290 370

Ha dolgozik az ember, ha nem ha adsz számlát ha nem.

Könyvelő min 20 000=310 370

Cégautó adó 7700 - 44000 legyen 15 000 akkor 325 370

Autó biztosítás legyen 7000 akkor 332 370

Két évenként vizsga az kb. havi további 2000 = 334 370

Tehát áll az udvarban az autód benne ül munkára várva az a rosszul kereső alkalmazottad (persze meztelenül és szerszámok nélkül) és ez kerül neked 334 000 FT-ba havonta, Az naponta több mint 15 000 FT-ba

Ha elindul a munkahelyre, el kezd fogyni az üzemanyag, kopik a kocsi. (Kb.5 évente egy kocsit le lehet nullázni.) Ja az autónak biztosítása, helyi adója szerszámok gépek kopása, ……

Reggelig sorolhatnám….."

Lehet durrogni tovább... de ez van.

2015. dec. 3. 22:35
 12/23 A kérdező kommentje:

tudom én hogy drága, de ha nem ad számlát, akkor mittomén mennyibe kerül neki havonta

másrészt ha enniyre keresett szaki a villanyszerelő, akkor van munkája, és azt megbecsülni kéne és nem visszaélni vele

harmadrészt mondom még egyszer, hogy egy csomó más hasonlóan becsületes és szakképzést igénylő munka esetében nincsen ilyen órabér még intézményen belül számlával sem bruttóban

2015. dec. 4. 11:57
 13/23 anonim ***** válasza:

Szirty látszik, hogy értessz hozzá azonban egy helyen elvesztem a leírásodban amit javítanék.

Az áfa nem a munkavállaló bére után merül fel hanem az adóköteles bevétel után.

Ergo ha a dolgozó meg se mozdul, akkor nem fizetel áfát, csak akkor ha dolgozik és adsz ki számlát.

Olyan meg sehol sincs meghatározva, hogy ne lehetne a vállalkozásnak annyi pénze, hogy akár 2-3 hónapot is kibír úgy, hogy nem dolgoznak a dolgozói. Ergo fizeti a munkabéreket, és utána a járulékokat, adót, de áfa fizetési kötelezettsége nem merül fel.

Emellett a bevétel már a vállalkozóhoz tartozik, inkább fogalmaznék úgy, hogy az ő bevételét terheli.

Vagy ha még a dolgozóra húzod azt is, akkor húzd rá a levonhatót is. Mert azok a ruhák, szerszámok, gázolaj, mind visszaigénylősek. Még a könyvelő is. (Ha nem Te alkalmazod)

Ezért helyesen a példád úgy hangozna, hogy 257000+ a többi. Bár ezek is érdekesek, mert ha saját autója a vállalkozásnak akkor elmegy ÉCS-be. Vagy ha bérli, akkor visszaigényelhet. Biztosítás is eredményt csökkent.

A szerszámokat meg a saját vállalkozásodba viszed be. Nem adod oda örökre a dolgozónak. Ergo a saját vállalkozásod vagyonát gyarapítod vele.

A lényegre rávilágítottál! Egy munkáltatónak nagyon sokba kerül egy dolgozó.

Azonban sokszor a dolgozó is kikerüli a munkáltatót. Nem ad számlát, és saját zsebbe dolgozik. Elég eljátszania ezt naponta minden 3. ügyfélnél.

Na meg az se mindegy, hogy egyéni vállalkozó vagy csak alkalmazott.

Mivel ennyire keresett, ezért kérhet amennyit szeretne. S neki is az az érdeke, hogy neki legyen jó. Ergo ő is ember.

2015. dec. 4. 12:22
 14/23 A kérdező kommentje:

Természetesen kérhet amennyit csak akar, ha a piac megengedi neki, ha úgy is keresni fogják és meg tud kevesebb, de drágább munkából élni.

Csakhogy ők sunyi módon nem mondtak semmit előre, nem mondták meg, hogy van-e kiszállási díj, vagy azt, hogy mennyi az órabérük, nem is részletezték a számlát még utólag se, amit nem is adtak. Magyarán nem ismertették a piaci feltételeiket, én nyilván nem hívom őket vissza, tehát részben érvényesül a piac, de egyszer mégis sikerült lehúzniuk, látszott rajta, hogy nem számolgatja az összeget, hanem érdekes módon bemondott egy kerek számot, amit nem szégyellt.

Ezt becsületesen is lehet csinálni, ha előre ismerteti az árait. Akkor dolgozhat, amennyiért csak akar és a piac szabályozni fogja.

2015. dec. 4. 13:43
 15/23 Szirty ***** válasza:
0%

"egy helyen elvesztem a leírásodban amit javítanék."

Lehetséges hogy van benne hiba. A szomorú lényeg szerintem így is átjön. Ha van vállalkozásod, de nincs munka az sokba kerül.

Mint azt megjegyeztem az írást DkGrinder nick nevű fórumozó írta 2011-ben (a szöveget tőle idéztem). Így a nevében érdemben nem tudok reagálni.

2015. dec. 4. 17:41
 16/23 A kérdező kommentje:

szerintem egyébként nem alkotmányos, hogyha valakinek nincs munkája, akkor a nem létező bevételét, sőt még többet elvegyen az állam

hasonlóan nem alkotmányos szerintem, hogy csak azt lehet levonni, amiről van számla, azaz az állam mintegy atyaúristenként szerepel a bizonytalan összegek felett önmagát bebiztosítva, mikor épphogy a munkát vállalótól függ, hogy egyáltalán jut-e bevételhez

2015. dec. 4. 18:01
 17/23 anonim ***** válasza:
100%

Elvileg mozoghat hasonló nagyságrendben. A kb. 20 perces munkák a legdrágábbak. Előre meg kell kérdezni mielőtt kihívsz valakit, hogy mibe fog kerülni. Eleve egy 20 perces munkára egy órányi munkadíjat számol (ez két fővel 2 óra), ezen felül van kiszállási díj. Sokan pont ezért el se vállalnak ilyen munkákat. Mert vagy mint a fenti példa mutatja látszólag sokat fog kérni, vagy nem éri meg neki. A legrosszabb ezeknél, hogy meg se lehet előre becsülni, hogy mennyi lesz az az idő amit egy ilyen "20 perces" munkával elszöszmötöl az illető. Nekünk is volt már ilyen "20 perces" munkánk amivel elszöszmötöltünk majd egy napot (nincs meg a gondnok nem tudja kinyitni, hát a nagyszekrény mögött még van egy konnektor... és sorolhatnám). Gondolom telefonba mondta el a kedves kérdező, hogy mi a baj. Ez alapján kimentek és megjavították. Nagyon rizikós egy ilyen "20 perces" munkára rávállalni egy másikat mert ott meg várnak. És nem fogja érdekelni, hogy hát sajnos még mindig itt szívunk. Hasonló felháborodott kérdést írnál, hogy milyen bunkó a szaki, mert hát megígérte, hogy jön délelött aztán csak délután ért oda. Eleve mi be se vállalunk ilyet, csak előzetes felmérés alapján, amikor már úgy nagyjából látjuk, hogy mi a pontos feladat és ténylegesen meddig tart. De ezt meg nem fogják az ilyenek kifizetni. De ez már ilyen 22-es csapdája.

A történet másik fele meg az alkatrész. Azért el kell menni meg kell venni, vagy tartani raktárkészletet ami vagy elfogy rövid belátható időn belül vagy a nyakadon marad. Sokan nem is tartanak csak a leggyakoribb dolgokból néhány darabot. Majd elmegy és megveszi és akkor még azt is hozzá kell adni. Szóval nem ennyire egyszerű kedves kérdező mint ahogy látod.

2015. dec. 5. 21:13
 18/23 JulesM111 ***** válasza:
100%

Kedves kérdező, csak hogy egy kicsit idegesítselek. 15 évvel ezelőtt jártam fősulira, de úgy hagytam ott, hogy öröm volt nézni. Megvizsgáltam az akkori béreket, mit is keres egy mérnök, mit is kereshet egy "proli" villanyszerelő. A mai napig nem bántam meg a döntésem, elfogadható pénz, nyugis meló, csak magamtól függök, adózok rendesen, eszembe nincs kimenni külföldre melózni.

Ami melót leírtál, a következőképpen kalkulálom: anyuka, 3 gyerekkel max. 5ezer, csilivillin berendezett pecó, büszke tulajdonos 15ezer. xD

Soha nem a meló után állapítjuk meg az árat, hanem mennyit lehet kérni, és kitől...

2015. dec. 5. 21:37
 19/23 Joe.38 ***** válasza:
100%

Szóval a villanyszerelők Budàn laknak a politikusok ameg az ügyvèdek mellett ? Elmegyek villanyszerelőnek ha ezek ilyen gazdagok. Úgy tudom több dolgot kell venni cserèlnifenntartani egy szerelőnek mint gèp ès szerszàm szemben egy ügyvèdnek aki tollat vesz meg papírt. Ès tènyleg egyformàn adóznak ? Egyformàn jól èlnek ?

1./ Mièrt nem kèrtèl előre àrajànlatot ?

2./ Csinàld meg magad !

3./ Ha nem tudod akkor hìvj szakembert. No azt meg kell fizetni a vilàgon mindenhol. Gyalog jött. No akkor annak is àra van. Autó , parkolàsi díj üzemanyag , vizsgàztatàs stb.

Ha valaki keveset keres az nem azt jelenti hogy a fizetèsèhez mèrhető arànyítható maga a villanyszàmla se a hús se az alma termelès se semki. Aki keveset keres annak pont annyi a kenyèr àra meg minden àra mint a gazdagnak. Azaz neked sok màsnak nem az. Ergó előre tisztàzd ! Ennyire egyszerű.

Szabad àras minden ilyen. A piac diktàl. Annyit kèr amennyiből ő úgy jőn ki , hogy megèrje. Ha nem tetszik akkor ne hívd! Ez nem a szocializmus. Ez nem a komcsi rendszer hogy a kenyèr àràt is Kàdàr ès pri..bèkjei àllami hivatal kötötte. Benzin àra is sok. Ergo eldöntöd veszed vagy nem veszed. Előre kell kèrdezni. Nem.utolag sírni. Fogàszat mitől dràga csak megfogja fogóval kihúzza ez " ingyenes ". De ha akarsz egy inplantàtumot mi a f..r..anc..tól 60 vagy 90 ezer egy fog ? B..a..szki 2 gramm. Szinte anyag sincs benne. Mindennek meg van az àra ennek oka van. Ergó ha nem tudod előre tisztàzd!. Utólag itt sirànkozni a sajàt magad ...... àrulod el. Azt hogy elvàrod ha keveset keresel akkor mindenki keressen keveset ! Keveset keresele ennek a villanyszerelő meg pèk ès az olaj lobbi is hozzàd igazodjon ? Mièrt ? Akkor a hajlèktalan is Mercivel jàrna.De ismètlem gazdag villanyszerelőt èn mèg nem làttam. Politikust igen. No ott kell feltenni a kèrdèst 15 perces meg 168 óràs melóèrt kaphat e 2 milliót ?

2015. dec. 6. 08:42
 20/23 anonim válasza:
Figyelj én így csinálom ha egy óránál kevesebb ideig tart a meló, van egy fix órabér, ami ennél kevesebb ideig tart az kb 2000-3000ft között mozog, de 3-nál megáll! Ha az anyagot én veszem, akkor számlát felmutatom róla, és természetesen a megbízó fizeti. A kiszállás az más kérdés nyilván ilyen apró munkára érdemes a lehető legközelebb eső szakit hívni, ha valaki Sopronból hív villanyszerelőt Budapestre az nyilván drágább lesz mintha a saját kerületéből vagy településéről jönne valaki, amúgy km-re ki lehet számolni a kiszállás költségét is üzemanyagárban, szóval a kiszállás az ennek függvényében megint plusz költség. Egyéb költségek is lehetnek belekalkulálva ahogy fentebb említették (szerszám, autó kopás), bár valakinél ez a munkadíjba van, külön nincs részletezve. Nem mondom kijöhet sajnos 15000-re egy ilyen munka, bár meredeken hangzik, én nem kérnék ennyit érte hacsak nem valami "extrém" esetről beszélünk (szóval messzire kell kiszállni, különösen nagy szakmai kihívás elé állít, egy konnektor megigazítása nem az, elvileg 3 bizti cseréje sem, nyilván a hibát meg kell keresni de ha 20 perc alatt megvolt nem lehetett vészes). Ha azt is nézzük hogy a későbbiekben is szeretném hogy engem bízzanak meg akkor reálisabb összeget mondtam volna, az meg hogy bemegyek és látom hogy tehetősebb valaki akkor le lehet húzni lóvévál nálam nem játszik.
2015. dec. 8. 11:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!