Bojler fogyasztását hogyan csökkenthetem?
80 literes hajdu bojlert használok, amiben 2kw-os fűtőszál van.
A potmétert felére állítom, az általában elég szokott lenni.
Az áramot viszont közvetlenül a hálózatról kapja, nincs konnektor.
Arra gondoltam talán tudok spórolni ha teszek rá konnektor csatlakozót. Minap be is szereztem egyet egy mosógépből, annak a vastagsága elég kell hogy legyen, plusz ugye a földelés is adott.
Van egy fali aljzatba dugható időzítőm, azon keresztül kapná az áramot a bojler az elméletem szerint.
Este 6-órától menne kb 10-ig, majd reggel 6-tól 8-ig. Mivel sokat dolgozom, így feleslegesen tartja melegen egész nap.
Kérdésem az lenne, hogy naponta a 80 liter víz kétszeri felmelegítése középállásig több áramot igényel-e mint hogy csak rá-rákapcsol a termosztát amikor hűl a víz?
Igen, napon belül a felfűtési veszteséged nagyobb lesz, mint amit azzal spórolsz, hogy nem megy folyamatosan.
Egy hétvégi elutazásnál rövidebb időre általában nem éri meg kihúzni
Hát ki kell próbálni. Sok főgg attóol hogy mennyi hő szökik. Van fogyasztásmérőd? Ehhez mondjuk szintén át kell építeni konnektorosra. Asszem ezek tudnak 10 ampert az elég lesz. Kb 5-6ezer ft. Megnóezed mennyit fogyaszt 1 nap alatt, meg lekapcsolod, azt megnézed hogy több vagy kevesebb lesz-e. óEn azóert arra tippelnék hogy nem lesz kevesebb.
Bóar ez nagyon főgg attól hogy mekkora az "ablak" amennyire hagyja a bojler alapból kihűlni, és mennyire hűl vissza ha lekapcsolod pl. estig.
A bojler szigetelésével lehet elsősorban spóorolni.
Vagy van ilyen átfolyós, nekem az van. Nincs késszenléti áram, de ha megnyitom a csapot, akkor a 28 ampertől csapágyas lesz az óra. Szerintem elektromosan egyébként ez a legolcsóbb. Mindig annyi kW-ot vesz fel amennyi kell az adott víz felmelegítéséhez.
Utsó.:D
Ja, autóból sem kell kisebb fogyasztásút venni hanem azza nem menni ami van, akkor nem eszik.:DDD
A melegvízhasználattal kapcsolatos szokások megváltoztatása úgy, hogy napi egyszeri, esetleg másnaponkénti melegvízhasználatot vezetsz be, és csak a használat előtt kell a bojlert felfűteni.
A hűléskor jelentkező hőveszteség pedig annál kevesebb, minél közelebb van a víz hőmérséklete a külső hőmérséklethez, ebből kiindulva akkor fogyasztasz legtöbbet fajlagosan, ha folyamatosan tartod a felfűtött hőmérsékletet.
Kedves kérdező!
A logikád első ránézésre kiváló, más is így gondolná...csakhát ugye az a fránya fizika...az ne lenne...
hiba, hogy a kétkilovattos bojlert dugvillásra szerelted FI relé nélkül..de ha már van egy aljzatod, akkor veszel egy dugvillás, 30mA-es FI-t, abba beledugsz egy szintén dugvillás fogyasztásmérőt, és ebbe a bojlert...kicsit olyan lesz mint egy karácsonyfa, de célravezető..
ezek a dugvillák nem nagyon komálják a 8-9-10 Ampereket..
Ha szabad javasolnom, dugaszolós, 30-as FI relét mindenképp használj..a bojlert állítsd félfűtésre, ez a legtakarékosabb..mindennek megvan az ára... a felfűtésnek is..ha állandóan a saját termosztátjára bízod a fűtést, az a leggazdaságosabb..
A Hajdú cég ezt már rég belőtte a legoptimálisabbra...
Ne kapcsolóórázz..
szerintem.
Helló Horst77!
"Ja, autóból sem kell kisebb fogyasztásút venni hanem azza nem menni ami van, akkor nem eszik.:DDD"
Nem drága, ez nem így működik! Az autó teljesen más helyzet.
Bojlerből vehetsz 20kW-osat is, ha a meleg víz használat ugyanannyi mint amennyit a 2kW-osból fogyasztottál, akkor a villamosenergia fogyasztása is azonos lesz (eltekintve attól, hogy a nagyobb hővesztesége némileg magasabb).
Ha tehát a meleg víz felhasználásunkat (a mennyiséget és a hőmérsékletet) nem változtatjuk meg, akkor az energiafelhasználás változatlan marad a vízmelegítő fűtőteljesítményétől függetlenül.
Egészen addig, amíg annak teljesítményét annyira kicsire nem választjuk, hogy az említett konstans felhasználás mellett a vizet már nem képes a beállított hőmérsékletre melegíteni.
Ebből következik az általad kifogásolt válaszom, miszerint a melegítésre fordított energia a meleg víz felhasználás csökkentésével mérsékelhető.
Hello Szirty,
most már akkor villamosmérnökként megtanultam mi az a teljesítmény, már megérte regisztrálnom.:)
Nem azt mondam hogy nincs igazad, de emberünk nem ezt akarja tudni. Hanem azt az energiát akarná csökkenteni, ami vízhasználat nélkül "elvész", mert ugye a hö szökik, és minduntalan be-bekapcsol a hömérsékletet szinten tartani. Én így értelmeztem a kérdést. Ezt pedig leginkább a bojler szigetelésével lehet csökkenteni. Mint írtam, ha játszunk azzal hogy meddig hagyjuk visszahülni a vizet kis vátoás lesz valsze. De az Sem biztos hogy számunkra pozitív irányba, és az is nagyon kicsi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!