Valóban lehet a villany számlán spórolni azzal ha a hagyományos izzókat LED-es égőkre cserélem? Vagy csak kamu az egész?
Itthon az izzók többségét (néhány kivétellel ) LED -esre cseréltem. Ennek ellenére a villanyszámlám csak minimális mértékben csökkent. Az izzókat az OBI-ban vásároltam, OBI saját márkás, darabja 1000 forint volt. Arra is gondoltam, hogy ezek valami silány minőségü égők, és hiba volt ez a több mint 20ezer forint befektetés.
Valóban igaz a LED es izzók takarékossaga? Illetve ha igaz, milyen típust érdemes venni?
Na, pontosan egy ilyen válaszra vártam, nagyon köszönöm!! Lényegre törő, precíz. Hálás vagyok érte.
Az az igazság hogy eddig sem voltam se pazarló, akár áramról, gázról stb beszélünk. De az utóbbi időben kezdtem igazán komolyan foglalkozni, hogy egy háztartásban mit-hol lehet megspórolni. A laptopot már csak ritkán kavsolom be, tabletet, telefont a munkahelyemen töltöm ( a zsinórjaik már vagy hónapok óta nem voltak itthon), figyelek rá hogy ne menjen világátás hiánba, stb stb... Most a hűtőgép következik. Már eléggé öreg.
Annyit még kérdeznék: pontosan miféle égőket rendelsz Kínából? Név típus, szám? Köszönöm!
Ezeknek a ledeknek nincs nevük meg márkájuk meg mit tudom milyük.
Beírom hogy E14 led, aztán szemezgetek. Bár itt is lehet kifogni rosszabbat, azért nem is ajánlok eladót. Akitől év elején vettem 17 darab ledet, attól vettem most is egyet, és csalódás, lehet hibásat kaptam, de erősebbet vettem mint ezelőtt, és gyengébb lett. Mindegy, van vásárlóvédelem, így visszakaptam a pénzem, de ilyenkor irogatni angolul stb.
Nálunk sem lesz led minden hol, egyszerűen nem éri meg. Műhelyben marad a fénycsó, kint a hagyományos izzó, meg ilyen wc-fürdő, folyosó is marad hagyományos.
1 szoba, 1 konyha-ebédlő, kettő egyéb helység, meg ugye az állólámpák, olvasó lámpák. Meg egy ilyet betettem steklámpának a garázsba, ahol a kocsit csinálgatjuk, meg egyéb dolgok. Ez legalább nem üveg és nem törik, mert volt hogy 1 nap kettő 40-es izzó posszant el, mert épp odaütődött valamihez(tudom, nem szabályos hálózati feszültségről ilyet üzemeltetni, már dolgozok a 24v-os rendszer kiépítésen)
Köszönöm a válaszokat!
Most megyek aludni, holnap még visszanézek. Nyugodalmas jóéjt mindenkinek!
Szia. Látom már egy csomó választ kaptál, és egész jók is. Az én tapasztalatom: Kínából rendelt olcsó vacakok - kuka. Régi, elavult technológia, kísérteties, nem kalibrált gyatra fény, szóráskép nem beállított, az élettartamot tuti nem kibíró, néha még zizegő elektronika.. felejtsd el.
Az itthon kapható olcsó cuccok hasonlóak, csak annyival fejlettebbek, hogy egy áruházlánc már rá meri írni a nevét. "Sajátmárkás"-ként olcsón veszik, és a többihez képest "olcsón" adják, nem érdekli őket ha 10-ből két ember visszaviszi mert elégedetlen.. visszaveszik és kuka. Náluk ez nem tétel. A többiek meg örülnek neki, hogy LED-es vagyok, modern és energiatakarékos. Csak épp kicsit fakó, nem túl világos.. Az energiatakarékosság már benne van, csak nem biztos hogy ezek is megélik a beleelőlegezett pénzt üzemórában.
A harmadik csoport a drágább/drága LED-es fényforrások. Már majdnem a legmodernebb technológia, de nekünk magyaroknak kicsit elkeserítő az ára :/
Behoznák az árukat, de annyit egyszerre rákölteni.. Ilyen akciókban szerzek be egyet-kettőt-párat mint a MOL-nál van most, pontokkal bűvészkednek. Osram cuccokat adnak, megbízható, jó minőségű cucc. Van egy kalkulátoruk is ami nagy vonalakban kiszámolja mennyit spórolhatsz: [link]
DE! Mint előttem is írták, ez csak a világítás a lakásban, a villanyszámla nagy része a nagyfogyasztók és a folyamatos üzemű "készenléti" eszközök..
Én azért a 6 A4-es lapot teleírónak és társainak javasolnám hogy vegyenek 1 olcsó mérőműszert meg 1-1 E27-E14 foglalatot és mérjék meg a csodaledek felvett áramát.
A P=UxI képlet behelyettesítése után vegyék elő a papírzsepit is(legfőképpen akkor ha a csoda led "valamiért" nem működik fél-egy év múlva az ígért több 1000 óra helyett) és töröljék meg szemüket.
Felszereltem már pár ledes reflektort olcsót- drágát is, max 1 év az élettartam. Mint írták is parasztvakítás az egész.
Villszer.
Ledekre cserélted az izzókat, ez ok. korrekten leírta itt néhány ember, miért jó. Volt aki nagyon szépen ki is számolgatta. tökéletes, korrekt is.
Viszont a fő fogyasztást nem a világítás adja.
Nekem akkor csökkent hatalmasat a fogyasztásom, amikor a régi, hatalmas fogyasztsású hűtőmet cseréltem A+ -ra. Az az ami egész évben folyamatosan ki-be kapcsolgat és fogyaszt valamennyit. Csak az nem mindegy, mennyit. Régen nem figyeltek arra, hogy takarékosan működjön. Ma már igen.
Minden apróságot ha igyekszel kiszámolni, akkor papíron, feketén-fehéren ki jön a megtakarítás százalékában, hogy az mennyit tett ki.
Javaslom, vegyél egy energia fogyasztás mérőt, amit bedughatsz valamelyik konnektorba és amit abba csatlakoztattál, annak megméri a halmozott fogyasztást, mondjuk 24 (de akárhány) órán keresztül és abból kiszámolhatod és feljegyezheted magadnak, mennyit fogyaszt havonta vagy adott tetszőleges idő alatt.
Szerintem ha valaki ennyire tudatosan akar foglalkozni ezzel, akkor érdemes egy ilyenre beruházni pár ezer forintot.
Több, mint egy éve cseréltünk le minden lámpát ledes fényforrásra. Van minden foglalatos, köztük E27, E14, G9 és összesen 9m 12 voltos ledszalag. Mindegyiknek a fogyasztását megmértük egy konnektoros teljesítménymérővel és pontosan annyit fogyasztanak, mint ami rájuk van írva. Az összes lámpát a leddiszkontban vettük, nem ebayről rendeltük és mondom, több mint egy éve világítanak. Az előzetes számolások alapján mostanában térül meg az áruk.
Nem villszer.
Nálam a 4 Wattos 4.5 W-ot mutat és az 5 Wattos 5.5-öt. Ez nem olyan nagy különbség. A kínai piacon vettem darabját 1000,-Ftért és rendesen működik azóta is.
Ilyent vettem és ez bevált nekem.
A széttartása állítható azzal, hogy az előtte lévő lencse tagot leveszem vagy vissza tesszem rá (az alu gyűrűt kell letekerni az elejéről és kivehető a lencserendszer).
Így néz ki a két változat szerint megvilágított terület:
Az alsónál a fal közelebb lévő részére több fény esik a nagyobb széttartás miatt, azért látszik világosabbnak oldalt.
A következő képen felül egy hagyományos 60-es izzó izzó világít.
Az alsón 3 db 4 Wattos led világít. ( össz. 12 W )
Azonos kamera beállítással készültek a képek.
Szemmel nézve nem látszik sárgásnak,
Úgy természetes a színe, csak a fotón sárgás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!