Milyen hatással van az élelmiszerekre (Fehérjékre, vitaminokra, zsírokra, stb) a mikrósütő használata?
milyen hatással kéne lennie?
melegítő hatással van rá
Google a barátod, wiki viszont a barátnőd:
"A mikrohullámokat az ételben lévő molekulák különböző mértékben elnyelik, leginkább a vízmolekulák. Ez azért van, mert a vízmolekula elektromosan polárosan viselkedik, mivel az elektromos töltések nem egyenletesen oszlanak el benne. Elektromos tér jelenlétében a vízmolekulára olyan erő hat, ami az elektromos tér irányának megfelelő irányba akarja forgatni a molekulát. Mivel a mikrohullám egy nagyfrekvenciájú elektromágneses hullám, ezért benne az elektromos tér iránya igen gyorsan az ellentétes irányba változik (másodpercenként 2,45 milliárd alkalommal). Ez a frekvencia optimális a vízmolekulák szempontjából, mert ennek megfelelő idő alatt éppen 180°-ot fordulnak el. Ahogyan a vízmolekulák mozognak, ütköznek a velük érintkező egyéb molekulákkal és mozgási energiájuk egy részét átadják. A végeredmény az, hogy az étel felmelegszik. (A fagyasztott étel felmelegítése azért is tart hosszabb ideig, mert a jég szilárd anyag, a megfagyott vízmolekulák nem mozognak olyan könnyen, mint a víz folyékony állapotában.) Ugyanebből az okból nehezebben melegszenek fel a kevés vizet tartalmazó ételek.
A sütő fém belseje pontosan meghatározott méretekkel rendelkezik, amiben a besugárzott mikrohullámok a sütő faláról visszaverődnek és állóhullámok alakulnak ki. Az étel elhelyezésére használt alsó felület egyes pontjain a hullámok erősítik, máshol kioltják egymást. Ezért az ételt tartó üvegtálcát a sütő forgatja, ha a sütő be van kapcsolva, hogy az étel egyenletesen melegedjen fel (ha a tálca nem forog, az étel bizonyos részei túlságosan felmelegszenek, más részei hidegek maradnak)."
A privátban feltett kérdésedre itt is válaszolok, hogy esetleg mások is hozzá tudjanak szólni.
"Nem véletlenűl írtam a google-t...
De segítek egy kicsit:
Amennyiben egy molekula poláris(ahogy a víz is), abban az esetben a mikrohullám mozgatja (forgatja), azaz közvetlenül melegszik a súrlódás által. Amennyiben egy molekula apoláris úgy a mikrohullámú mező közvetlenül nincs hatással rá.
Természetesen közvetetten ezek a molekulák is melegszenek.
Annak ismeretében, hogy hő hatására a fehérjékben irreverzibilis (visszafordíthatatlan) denaturáció megy végbe. A denaturáció általában az oldatból történő kicsapódással – koaguláció, a kolloid állapot megszűnése – jár: szétcsavarodnak a fehérjeláncok és véletlenszerűen gabalyodnak össze.
Ugyanígy utánanézhetsz a google-n a hő hatásának a vitaminikra és a zsírokra nézve..."
Milyen anyagból készült edényt célszerű használni benne?
Az üveg és üveg között is van különbség, van amiben gyorsan melegszik, van amiben az istennek se akar. Ugyanígy a porcelántányérban levő leves is. (díszítés nélküliak) Attól, hogy egy edényt még be lehet tenni a mikróba, még lehet nem odavaló, ha leszigeteli a mikrohullámot... De ezt ugye a boltban nem lehet tudni előre, amikor poharat, tányért választok. Vagy igen?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!