Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Kapcsoló okozhatja ezt?

Kapcsoló okozhatja ezt?

Figyelt kérdés

Kaptam egy Hajdu lecsukható tetejü centrifugát, aminek a

kapcsolója rossz volt így direktbe volt kötve! vagyis ha

bedugtam a konnektorba forgott, ha kihúztam meg állt.

Vettem bele új kapcsolót beletettem, de most csak ugy

akar elindulni ha kézzel kicsit meglököm a forgodobot.

Fék rendbe az nem fogja azt már néztem! Mi lehet vele?

2013. okt. 30. 12:33
 1/8 TaKy99 ***** válasza:

Valószínűleg kikötötted a kondenzátort?

Az 1 fázisú villanymotort elektromosan az "löki meg"

De, ha ennyire nem értesz hozzá csináltasd meg egy szakemberrel. A villamos áram veszélyes üzem! Főleg ha nedves gépről van szó. Nem játék, életveszélyes lehet!

2013. okt. 30. 13:56
 2/8 A kérdező kommentje:

A kondenzátor be van kötve még pedig ugy ahogy volt is

nem kötöttem máshova el!

2013. okt. 30. 19:01
 3/8 anonim ***** válasza:

Szereld ki a kapcsolót,hidald át az áramkört 2 sorkapoccsal.

Ha így is fenn áll a probléma akkor az 1 mérőműszerrel kideríthető(tekercs,vagy kondi). De én inkább arra gondolnék hogy a kapcsoló beszerelésekor elállítódott a féket állító csavar. Ha a kapcsolód rossz lenne akkor kézzel sem indulna el nem gondolod?

Villszer.

2013. okt. 30. 19:21
 4/8 anonim ***** válasza:
Hova kötötted a kapcsolót?
2013. okt. 30. 19:45
 5/8 TaKy99 ***** válasza:

Szereld ki a kapcsolót,hidald át az áramkört 2 sorkapoccsal.

Azt írta, hogy a féket megnézte az jó.

A kapcsoló hibát korábban azért is nem írtam, mert az vagy jó, vagy nem.

Ha egy 1~ villanymotort kézzel kell megindítani és utána problémamentesen működik, az 99%-ban kondenzátor hibára utal.

Azaz, ha jól kötötted be, mint írtad, akkor vagy kontaktos a bekötés, érdemes még egyszer ellenőrizni, nem véletlenül pl. túlnyomtad a vezetéket és a szigetelésre szorítottál rá a sorkapocsban,

vagy elszállt a kondi ezt kapacitást is mérő multiméterrel ki tudod mérni:

1) kösd ki az egyik vezetékét és érintsd hozzá a másikhoz (elvileg a motor tekercse kisütötte, de nem árt a biztonság)

2) teljesen ki kell kötni az áramkörből

3) majd rá a műszert. A kondira rá van írva, hogy hány mikrofarádot is kell mérned. +-10% eltérés belefér.

De, még egyszer mondom, óvatosan, ha nem vagy biztos a dolgodban inkább szakember, mert veszélyes üzem!

2013. okt. 31. 08:34
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszi mindenkinek a segítségét és válaszát, igyekszem

a leírtakat követve eljárni! Végülis a kapcsoló beszere-

lésekor nagyon nem kellett szétbontanom semmit, jóformán

csak a hálózati kábelt kellett belekötnöm, a másik oldalon

adva volt minden! Kapcsoló fékbovden felöli oldalára van kötve a hálózati kábel. A másik oldalán, a motortól jön 3 vezeték, kék, piros, fekete. A kék sarus, a kondibol

szintén sarus vezetékkel van egybe. A kondi másik vezetéke, a motorból jövö piros szállal van egybekötve a kapcsolóhoz. A motorból jövö fekete vezeték egyedül csatlakozik a kapcsolóra. Kapcsoló nélkül is ezek a vezetékek voltak ugyan ebbe a sorrendbe és simán ment kapcsoló beiktatása után meg elöjött ez a dolog.

2013. okt. 31. 14:20
 7/8 anonim ***** válasza:

Ha Hajdú centrifugáról van szó,kérdezném hogy az milyen hibára utal ha lecsukásnál nem indul a centrifuga,csak ha ránehézkedünk a tetőre,csak a rudazat vagy bármi más görbülhetett/mozdulhatott el -30+ év alatt- vagy más alkatrész hibája?

Még nem szedtem szét mert nagyon-nagyon ritkán használjuk,csak érdekelne arra az esetre ha rám jönne a bütykölés.:)

2013. okt. 31. 18:56
 8/8 A kérdező kommentje:

Ha a tetö erös nyomására indul el, akkor meg kéne nézni,

hogy a rudazat ennyi idö alatt a korrózió hatására esetleg szorul! Még szóba jöhet a tetö vájat része ahol a ruddal

találkozik, esetleg kivan kopva ezért nem nyomja le

kellö erövel a rudat? Én mindenképpen a rud mozgásást elenörizném elsöre!

2013. nov. 1. 07:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!