Miért lett rövidzárlat?
Villanyszerelőnek tanulok(kezdő), az imént fogtam 1 izzót, a fázist az izzó menetes részéhez szigetelő szalagoztam, a nullát a másik érintkezéshez, ahogy bedugtam az izzó szétpattant és zárlat lett.
Mi ennek az oka? Felcseréltem a 2 vezetéket? (Nem mindegy hogy a fázist/nullát melyik érintkezőhöz rakom?)
Szedd le a szigetelőszalagot, nézd meg hol van megégve az izzó.
Gyanítom összeérhetett a 2 vezeték, vagy pl 24V-os izzót kaptál el (ez utóbbi jobban valószínűsíthető a laírásodból).
"24V os izzó nem lehetett mert leverte a biztosítékot."
De, éppen így nézne ki.
Tegyél egy próbát ha alkalmad nyílik rá.
Amúgy egy normál izzó is ha kiég, az ív miatt elég nagy áramot próbál fenntartani, a csillárba is bele szokott durranni így.
A 230V hálózatnál egymással felcserélhető a két vezeték. A izzó szempontjából nincs különbség.
A baj ott lehetett, amit írtak is már.
Nekem is rögtön az a kérdés jutott eszembe, hogy a menetes izzónál a másik vezetéket hogyan illesztetted rá?
Szerintem is lehetett itt a hiba.
Vagy tényleg kisebb feszültségű volt az izzó.
Esetleg ez egy teljesen véletlen egyedi eset és az izzó hibás volt. És akkor is megtörtént volna, ha egy csillárba csavarod.
*Előző vagyok:
"A 230V hálózatnál egymással felcserélhető a két vezeték."
Ez természetesen csak a fogyasztói oldalról van így.
A hálózat kiépítésénél nem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!