Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Miért lett rövidzárlat?

Miért lett rövidzárlat?

Figyelt kérdés

Villanyszerelőnek tanulok(kezdő), az imént fogtam 1 izzót, a fázist az izzó menetes részéhez szigetelő szalagoztam, a nullát a másik érintkezéshez, ahogy bedugtam az izzó szétpattant és zárlat lett.

Mi ennek az oka? Felcseréltem a 2 vezetéket? (Nem mindegy hogy a fázist/nullát melyik érintkezőhöz rakom?)

2013. szept. 7. 13:19
 1/6 anonim ***** válasza:

Szedd le a szigetelőszalagot, nézd meg hol van megégve az izzó.

Gyanítom összeérhetett a 2 vezeték, vagy pl 24V-os izzót kaptál el (ez utóbbi jobban valószínűsíthető a laírásodból).

2013. szept. 7. 13:23
 2/6 A kérdező kommentje:
Mind a 2 érintkezőnél beleolvadt a vezeték, 24V os izzó nem lehetett mert leverte a biztosítékot.
2013. szept. 7. 13:30
 3/6 anonim ***** válasza:

"24V os izzó nem lehetett mert leverte a biztosítékot."

De, éppen így nézne ki.

Tegyél egy próbát ha alkalmad nyílik rá.

Amúgy egy normál izzó is ha kiég, az ív miatt elég nagy áramot próbál fenntartani, a csillárba is bele szokott durranni így.

2013. szept. 7. 13:50
 4/6 anonim ***** válasza:
Üdv T. leendő kolléga. Az hogy az izzó menetére rátekerted a vezetéket az még ok,de a talpérintkezőre hogyan rögzítetted? Szerintem simán csináltál 1 rövidzárlatot mert összeért a két vezeték. De miért nem használsz foglalatot? Kicsit biztonságosabb:))
2013. szept. 7. 18:00
 5/6 anonim ***** válasza:

A 230V hálózatnál egymással felcserélhető a két vezeték. A izzó szempontjából nincs különbség.

A baj ott lehetett, amit írtak is már.

Nekem is rögtön az a kérdés jutott eszembe, hogy a menetes izzónál a másik vezetéket hogyan illesztetted rá?

Szerintem is lehetett itt a hiba.

Vagy tényleg kisebb feszültségű volt az izzó.

Esetleg ez egy teljesen véletlen egyedi eset és az izzó hibás volt. És akkor is megtörtént volna, ha egy csillárba csavarod.

2013. szept. 9. 18:47
 6/6 anonim ***** válasza:

*Előző vagyok:

"A 230V hálózatnál egymással felcserélhető a két vezeték."

Ez természetesen csak a fogyasztói oldalról van így.

A hálózat kiépítésénél nem!

2013. szept. 9. 18:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!