Nagyszobába, konyhába halogén vagy LED-es izzzót? Melyiket éri meg megvenni? Melyik az energiatakarékosabb?
Erről azért többet érdemes tudni, mint az energia átalakítás hatásfoka. Leírom a lényeget. A halogén izzók 1W energiából 19-23 lumen fényerőt képesek előállítani. A ledeknek jóval nagyobb az átalakítási hatásfoka. Hideg fényű lednél az arcok színe olyasmi mint a hullaházban a másnapos "vendégek" arca. Vagyis meleg fényű ledet érdemes használni. A ledek hatásfoka erősen változó lehet attól függően, hogy mikor gyártották őket és akkor a technikai színvonal hol tartott e-téren. A halogén izzóhoz hasonló színhőmérsékletű led hatásfoka ha nagyon gyenge az kb 40 lm/W. Ezzel szemben a legkorszerűbb meleg fényű led hatásfoka 130-140 lm/W környékén mozoghat.
Vagyis ha elég korszerű ledes lámpát veszel, akkor nagyon jól jársz fogyasztás szempontjából. Viszont ha gyengébb hatásfokúhoz jutsz, akkor csak kicsivel takarékosabb mint a halogén izzó, de mindenképp takarékosabb.
Azon is múlik, megéri-e az adott ledet megvenni, hogy mennyire precízen tervezték meg és állították össze a lámpát. Meg van-e rendesen oldva a keletkező hő leadása. Különben a led nagyon hamar tönkre mehet. Jó esetben viszont különösen hosszú lehet az élettartama (50-100.000 óra). Ha kicsit is túlmelegszik a led chip, akkor az élettartam nagyon lerövidülhet, akár a tizedére is. Ezért érdemes a ledes fényforrás szellőzésére odafigyelni. Vagyis ne legyen nagyon szűk zárt helyen, ahol nincs rendes légáramlás.
Már építettem jónéhány ledes lámpát, ahogy egyre hatékonyabb ledekhez sikerült hozzá jutni. Az a tapasztalatom, hogy pl egy kerékpárra szerelt lámpa a lakásban nagyon túl melegszik, viszont kint a szabadban ha lassan gurulok, akkor már csak alig langyosodnak. Ezeket nyilván, úgy kellene, hogy megtervezzék, hogy adott helyen, pl egy lakás lassan mozgó levegőjében is megfelelő legyen a hő csere, különben gyors és maradandó fényerő csökkenés lesz a vége..
Igazán nagyon szívesen.
Foglalkoztam már eleget úgy általánosságban a ledekkel és más fényforrásokkal, hogy kialakuljon ez a kép a különböző lámpákról, különös tekintettel a ledekre. Igyekszem megosztani, ha már így össze jött ez nekem. :-)
Örülök, hogy tudtam segíteni.
Még arra érdemes figyelni ledes fényforrás vásárlásánál, hogy ne villogjon a fénye. Azt úgy lehet megállapítani, hogy a vásárolni kívánt fényforrással még a boltban ki kell próbálni egy kísérletet, amit ott is el lehet végezni.
A mutató ujjunkat világítsuk meg lehetőleg közelről a ledes lámpával (csak az a fény érje erősen, hogy észlelhető legyen) sötétebb háttér előtt és nagyon gyorsan mozgassuk a megvilágított ujjunkat vízszintes irányban. Az ujjunknak nem szabad szaggatott megvilágításúnak látszani! Ha szaggatott, azt a ledes lámpát nem szabad megvenni.
Ezzel korábban már én is jártam pórul, de ahogy mondják "a jó pap is holtig tanul.. és mégis bután hal meg". :-))
Szóval inkább leírom, nehogy bele essen valaki a hibába.
Az olcsó lámpák (1000-1900,-Ft 2-8W ) többnyire ilyenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!