Melyik lézer a leg "energiatakarékosabb"?
Ha van egy akkumulátorom és van 3 lézerem: vörös, zöld, kék.
Az a lényeg, hogy mind a 3 színnél a sugár 500 C°-ra melegítsen egy hőmérőd.* Melyik fog a legtovább világítani?
Mind a 3 lézer ugyan annyi idő alatt melegíti fel a hőmérőt!
A kérdés fogós, de más szempontból megközelítve a félvezető lézer a leghatékonyabb. Pl a kékes-zöld argon-ion lézer 1-1,5% körüli hatásfokkal bír, ha jól tudom. Amikor a városligetben ment néhány tíz évvel ezelőtt először a "Jézuskrisztus szupersztár" című rock opera, akkor (a lézer effektért felelős srácot ismertem, /tőle kaptam rá VIP jegyet ajándékba/ ő mesélte) ahhoz a néhány kis lézer látvány csíkhoz, ami a kereszt alakú távvezeték oszlopon villogott és rajzolt interferenciát, ha jól emlékszem. Szükség volt néhány tűzoltó autó vízkészletére, abból a célból, ha netán a hálózati tűz csap nyomása valami okból lecsökkenne, akkor a tűzoltó kocsik szivattyújának segítségével keringetett vízzel lettek volna képesek elvonni a kW nagyságrendű lézerből felszabaduló veszteség hőt, ami a betáplált energia 99%-a környékén volt. Már mint a veszteség hő.
Ehhez képest most kaphatók kereskedelmi forgalomban olyan lézer fényforrással működő videó projektorok, amiben mindhárom színből (asszem) 22 db 0,5-1W-os lézer led adja a fényt, ami egy sima alu hűtőbordával teljesítené azt a fényt, amit akkoriban a tűzoltó csapnyi vízzel és biztonsági és tartalék vizes kocsikkal, nem is tudom hány atmoszférával keringetett tűzoltó csapnyi vízhűtés mellett lehetett csak megoldani.
A kérdést értem, hogy melyik hullámhossz hordoz nagyobb energiát. Ha azt vesszük figyelembe, hogy az energia elnyelő felület mindegyik esetben maximális elnyelést biztosít, akkor a legtöbb energiát szerintem a rövidebb hullámhosszúságú fény fogja hordozni.
Tegyük át az egészet optikaiból a rádióhullámok sávjába.
A párszáz kHz-es hosszú hullám, a 100mHz-es URH sáv és a néhány GigaHertzes mikosütő frekvenciája.
Még mindig nyitott a kérdés de megpróbáltam más szempontból megvilágítani aminek a fizikája között analógiát lehet találni, vagyis a hullámhosszban különbözik az elektromágneses hullám.. vagy részecske..?
Lehet, hogy az analógia mégsem tökéletes, de minden hasonlat sántít.
Most ennyi jutott eszembe róla.
Korrekt választ nem tudok adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!