Mosogatógép: valóban spórolunk vele?
Egyesek megcáfolhatatlanul állítják, hogy igen. Én nem vagyok ebben annyira biztos. Pontosabban csak abban nem vagyok biztos, hogy minden esetben igaz-e ez az állítás.
Benne lennétek egy közös számolásban? Mennyibe kerül havi szinten egy mosogatógép fenntartása és ezt összevetve, hogy mennyit költünk abban az esetben ha kézzel mosogatunk.
Tehát, amiket össze kéne szednünk:
- Mennyibe kerül maga a mosogatógép és mennyi az élettartama? (egy hónapra vetítve kapunk amortizációt. javítsatok ki, ha ezt máshogy kell meghatározni)
- Mennyibe kerül bele a mosószer? (szintén egy mosásra vetítve)
- mennyi vizet fogyaszt - egy mosással
- mennyi áramot - egy mosással
Itt napi 2, tehát havi 30 mosással számolnánk
Kézi mosogatás:
- mennyi vizet fogyasztunk napi szinten
- mennyi mosogatószert
Ez az amit már nehéz objektíven meghatározni, :( majd próbálunk tippelni
Aki csak pár adattal tud szolgálni, az is írjon :) Csak összeáll majd a kép
Minimum 4, de inkább annál több tagú családnál érdemes ezen gondolkodni... Fő előnye talán az időspórolás lenne, de ha belegondolunk, az sem igaz. Mert míg bepakolunk és kipakolunk a gépből, annyi idő alatt kézzel is elmosogathatunk...
Szóval amikor egy családnál egy nap csak kevés mosogatnivaló gyűlik össze, akkor nem éri meg pár tányér miatt elindítani... Vannak akik napokig gyűjtik a koszos edényt, azután csodálkoznak, hogy nem mossa ki a gép rendesen. Hát persze, hisz rászáradt a kaja... Ennek lehet nekiállni kézzel dörzsölni. Ahelyett, hogy rögtön evés után elmosogatta volna kézzel. Előrébb volna. A kézzel mosogatás pedig nem azt jelenti, hogy őrült módon folyatni kell a vizet...
Egy nagy családnál, hogy ne kelljen valakinek óráig mosogatni naponta, ott jól jön a gép, ott már érdemes számolni. De ha a fittségbe belefér, hogy gyorsan kézzel elmosogat valamelyik tag, az sem jelenti, hogy pazarolni kell a vizet. Egyszerűen nem folyó víz mellett kell csinálni, hanem mosogatóban vagy tálban lemosni, és öblítővízben leöblíteni. Ez biztos nem több a gépinél. Csak nem szabad lustának lenni...
A fő különbség,hogy a kéz max 40 fokos vízben tud mosogatni,a gépben meg mehet a 90 Celsius fokos is.
És a forró víz sokkal jobb zsíroldó,és szennyeződés eltávolító,mint a langyika.
Ezért gazdaságosabb és szebb a géppel elmosott cucc.
A többi részét: pl., hogy kényelmes, én se vitatom. Most szeretnék csak a számolásra hagyatkozni.
Meddig elég nektek egy folyékony mosogatószer? Ehhez hányszor mosogattok kb. és mennyibe kerül a tabletta? Ilyenek érdekelnének
a gazdaságosat ebben az esetben pont nem értem, hiszen sokkal többe energia 90 fokra melegíteni a vizet
Konkrét számokkal jöjjetek légy szíves. A végén összesíteném.
Tól-ig határokat is meg lehet adni. pl. a mosogatógép áraknál. (én eddig azt hiszem 65 ezertől kb. 300. ezerig láttam az árakat)
Én két éve számoltam ki, úgyhogy azok az adatok már nem helytállók, de akkor kb. havi plusz 2 ezer Ft volt a mosogatógéphasználat havi költsége. Plusz ugye egyszer meg kellett venni a gépet.
Ez úgy adódott össze, hogy kézzel ugyan több vizet használok, ami minimális többletköltség, viszont olcsóbb mosogatószert, és a vizet a gázbojler melegíti fel. A gépbe kevesebb víz kell, viszont villan melegíti, ami drágább. Jóval többe kerül bele a mosogatószer, öblítő, só, és ugye áramot fogyaszt.
Mindazonáltal szerintem bőven megéri. Öten vagyunk, előtte napi egy-másfél óra volt csak a mosogatás. Tehát a plusz 2 ezer Ft-ért nyertem 40-50 órát az életemből :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!