Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Új vasalom van. Miert csapta...

Új vasalom van. Miert csapta le a biztositekot? Kifolyt egy csomo viz a vaslaodeszka huzatara elozoleg, mikor a vasaloba toltottem a vizet. Erre allitottam a vasalot ra, utana bedugtam ahosszabbitoba.

Figyelt kérdés

Tehat lehet, hogy azert csapta le, mert vizzel atitatott textilhuzaton allt az elektromos keszulek? Vagy a hosszabbito nem eleg eros wattszamu ehhez?

Vagy tul nagy telejsitmenyu eza vasalo az en elavult, elektromos halozatomhoz? 2690-3200 watt van rairva. Szerintem mas eletromos eszkoz eppen nem mukodott, csak nehany villanykorte, esetleg hutogep, esetleg villanybojler.

Korfolyosos hazban lakom, eletromos felujitas evtizedek ota nem volt.

jún. 2. 02:23
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Most megint bedugtam fel-egy ora elteltevel. Most nem csapta le. Vajon miert?
jún. 2. 02:25
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
3 kilowatt meg pár kisebb cucc simán leveri a 16 amperes automatát meg a csatlakozások is melegednek. Tényleg kell ilyen brutál erőgép vasaló?
jún. 2. 02:31
 3/11 A kérdező kommentje:
Igen? Vigyem vissza? 30 napom van, hogy visszavigyem indoklas nelkul.
jún. 2. 02:41
 4/11 A kérdező kommentje:

Gepeim:

40 eves normal Lehel hutogep…watt

Boiler 1200 watt

Futotest 1000 watt

Vizforralo 2200 watt

Mosogep 2300 watt

2 paraelszivo, a nagyobbik: 270-360 watt

Hajvasalo, hajszarito.

Uj vasalo 2700-3200 watt.

Egyedul elek, tehat pl. a vizforralo es vasalo egyidoben nincs bekapcsolva.

Ami jellemzo: egyszerre egyidoben ezek mukodnek: hutogep+bojler+elektromos futes es + maximum 1 paraelszivo. Es most akkor vasalo 2700-3200 watt.

A kotesek melegednek a kotodobozokban vagy hol? Par eve a bojler mellett levo kotodoboz kigyulladt. Akkor hivatasos villanyszerelo megcsinalta, a rez es aluminiumot szepen ott osszekototte, ahogy kell.

jún. 2. 03:26
 5/11 A kérdező kommentje:

Mikor tuz gyulladt ki, ezek mukodtek eppen: boiler, futotest, vizforralo. Osszesen: 4400 watt. Plusz hutogep.

Amugy sok eve itt lakom es soha semmi nem szokta lecsapni a biztositekot. Fi rele is van.

Internetrol azt okoskodtam ki, mikor tuz volt, hogy az amperek alapjan itt max. 3600-4600 watt mukodhet egyudoben a lakasban. Nem ertek hozza, csak akkor nyomoztam az ugyben. Gyakorin sokat beszltem itt masokkal a tuzesetrol akkor, és mondtak, ki9oskodtuk egyutt, hogy valoszinuleg rovidzarlat lehett, esveletlen egybeeses, hogy pont a mukodo gepek wattjai osszege is a hataron volt.

jún. 2. 03:37
 6/11 A kérdező kommentje:

Ezt irta akkor valaki nekem:

“Nézd meg mekkora a kismegszakító a villanyóránál. Na, összesen minden áramköröd áramfelvétele nem lehet több annál. Ha ott 25 amperes van, akkor azt jelenti, hogy az egyszerre bekapcsolt fogyasztók teljesítménye nem haladhatja meg az 5,7 kW-t. Ha csak 20 amperos, akkor a 4,6 kW-t. Az infra és a bojler mehet egyszerre, mert a kettő együtt is csak 10 ampert vesz fel. Akkor is mehetnének, ha egy körre lennének kötve.

Három fázisod van. Az egyik 20 Amper, a másik kettő 16. Azaz az elsőn kb 4600 Watt teljesítmény mehet egyszerre, a másik kettőn pedig kb 3620 Watt. Azért kb, mert egy rövid ideig ennél max 45%-al több mehet, például ha a mosógép ráfűt a villanysütőre és közben megy a légkondi, de valamelyik pár percen belül megáll, még nem fog leoldani a kismegszakító.

Ott valami más okozta a tüzet. Amúgy akkor 20 Ampered van összesen, ami tovább van osztva 3 áramkörre egy 20 és két 16 Amperes megszakítóval. Azaz az első áramkörön használhatsz 20 Ampert, a másik kettőn 16-ot, de a három összes árama nem haladhatja meg a 20 Ampert. Amúgy a kismegszakító a kábelhez van méretezve, nem lehetne tűz emiatt, mert harabb leold, mint ahogy ez bekövetkezne. Ott inkább szerintem rövidzárlat lehetett, az csak véletlen, hogy pont akkor terhelted a hálózatot a kapacitása hataran.”

jún. 2. 03:37
 7/11 A kérdező kommentje:

Megoldasi lehetosegek:

1. Es mi lenne, hogyha igy oldanam meg ahelyzetet amindennapokban: hogyha odafigyelnék arra, hogy ne mukodtessek egyszerre tul sok nagyfogyasztot. Amikor vasalok, mondjuk, nem mukodtetem, csak legfeljebb a bojlert es hutogepet. Az baj-e, hogy kikiserletezem majd, hogy mit hasznalhatok egyszerre egyidoben a vasaloval és mit nem, tehat mi csapja le a biztositekot és mi nem? Vagy ebbol lehet valami baleset, esetleg a halozatomnak baja?

2. Amugy vehetek tenyleg valami gyengebb vasalot is, csak orulok, hogy egyet mar nagy nehezen sikerult kivalasztani, hazahoztam es jo is, jol vasal….

jún. 2. 04:00
 8/11 Szirty ***** válasza:

"Vagy a hosszabbito nem eleg eros wattszamu ehhez?"

Nincs olyan hogy "wattszám" teljesítmény van (ami watt).

A hosszabbítónak terhelhetősége van, amit amperben mérnek.

"Most nem csapta le. Vajon miert?"

Egy lehetséges magyarázat:

A készülékbe víz jutott és nem a biztosítékot "csapta le" hanem az AVK-t.

Az újabb próbánál pedig a készülék kiszáradt ezért az AVK már nem oldott le.

Sokan nézik az AVK-t "biztosítéknak" mert nagyon hasonlóan néz ki.

Persze egyáltalán nem biztos hogy nálad van, ezt csak te tudnád megmondani.

jún. 2. 08:09
 9/11 A kérdező kommentje:

Koszonom szepen.

Azutan orakig vasaltam az uj vasaloval, nagyon sokaig, mindenfele hofokon. Nem volt vele gond.

Ha nalam alu vezeteke vannak a falban, akkor megolvadhatnak ettol a vasalotol?

jún. 3. 10:04
 10/11 A kérdező kommentje:

Avk=fi-rele.

Aha….nem az oldott le.

En tudom, hogy melyik a Fi-relem.

Par eve szereltettem fel. Az piros, a tobbi meg szurke, de tenyleg ugy nez ki, mint egy biztositek. A biztositotablara amugy multkoriban ragsztottam egy papirt es rairtam, melyik biztositek mihez tartozik. A vasalaskor az oldott le, amelyik aszoba es furdoszoba biztositeka. A szobaban vasaltam, egyhosszabbito volt egy masik hosszabbitoba bedugva es abba volt bedugva a vasalo. (Minosegi, ikea hosszabbitok.) A bojler kulon van, es a konyha kulon van. 3 biztositekom van.

jún. 3. 10:09
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!