Új vasalom van. Miert csapta le a biztositekot? Kifolyt egy csomo viz a vaslaodeszka huzatara elozoleg, mikor a vasaloba toltottem a vizet. Erre allitottam a vasalot ra, utana bedugtam ahosszabbitoba.
Tehat lehet, hogy azert csapta le, mert vizzel atitatott textilhuzaton allt az elektromos keszulek? Vagy a hosszabbito nem eleg eros wattszamu ehhez?
Vagy tul nagy telejsitmenyu eza vasalo az en elavult, elektromos halozatomhoz? 2690-3200 watt van rairva. Szerintem mas eletromos eszkoz eppen nem mukodott, csak nehany villanykorte, esetleg hutogep, esetleg villanybojler.
Korfolyosos hazban lakom, eletromos felujitas evtizedek ota nem volt.
Gepeim:
40 eves normal Lehel hutogep…watt
Boiler 1200 watt
Futotest 1000 watt
Vizforralo 2200 watt
Mosogep 2300 watt
2 paraelszivo, a nagyobbik: 270-360 watt
Hajvasalo, hajszarito.
Uj vasalo 2700-3200 watt.
Egyedul elek, tehat pl. a vizforralo es vasalo egyidoben nincs bekapcsolva.
Ami jellemzo: egyszerre egyidoben ezek mukodnek: hutogep+bojler+elektromos futes es + maximum 1 paraelszivo. Es most akkor vasalo 2700-3200 watt.
A kotesek melegednek a kotodobozokban vagy hol? Par eve a bojler mellett levo kotodoboz kigyulladt. Akkor hivatasos villanyszerelo megcsinalta, a rez es aluminiumot szepen ott osszekototte, ahogy kell.
Mikor tuz gyulladt ki, ezek mukodtek eppen: boiler, futotest, vizforralo. Osszesen: 4400 watt. Plusz hutogep.
Amugy sok eve itt lakom es soha semmi nem szokta lecsapni a biztositekot. Fi rele is van.
Internetrol azt okoskodtam ki, mikor tuz volt, hogy az amperek alapjan itt max. 3600-4600 watt mukodhet egyudoben a lakasban. Nem ertek hozza, csak akkor nyomoztam az ugyben. Gyakorin sokat beszltem itt masokkal a tuzesetrol akkor, és mondtak, ki9oskodtuk egyutt, hogy valoszinuleg rovidzarlat lehett, esveletlen egybeeses, hogy pont a mukodo gepek wattjai osszege is a hataron volt.
Ezt irta akkor valaki nekem:
“Nézd meg mekkora a kismegszakító a villanyóránál. Na, összesen minden áramköröd áramfelvétele nem lehet több annál. Ha ott 25 amperes van, akkor azt jelenti, hogy az egyszerre bekapcsolt fogyasztók teljesítménye nem haladhatja meg az 5,7 kW-t. Ha csak 20 amperos, akkor a 4,6 kW-t. Az infra és a bojler mehet egyszerre, mert a kettő együtt is csak 10 ampert vesz fel. Akkor is mehetnének, ha egy körre lennének kötve.
Három fázisod van. Az egyik 20 Amper, a másik kettő 16. Azaz az elsőn kb 4600 Watt teljesítmény mehet egyszerre, a másik kettőn pedig kb 3620 Watt. Azért kb, mert egy rövid ideig ennél max 45%-al több mehet, például ha a mosógép ráfűt a villanysütőre és közben megy a légkondi, de valamelyik pár percen belül megáll, még nem fog leoldani a kismegszakító.
Ott valami más okozta a tüzet. Amúgy akkor 20 Ampered van összesen, ami tovább van osztva 3 áramkörre egy 20 és két 16 Amperes megszakítóval. Azaz az első áramkörön használhatsz 20 Ampert, a másik kettőn 16-ot, de a három összes árama nem haladhatja meg a 20 Ampert. Amúgy a kismegszakító a kábelhez van méretezve, nem lehetne tűz emiatt, mert harabb leold, mint ahogy ez bekövetkezne. Ott inkább szerintem rövidzárlat lehetett, az csak véletlen, hogy pont akkor terhelted a hálózatot a kapacitása hataran.”
Megoldasi lehetosegek:
1. Es mi lenne, hogyha igy oldanam meg ahelyzetet amindennapokban: hogyha odafigyelnék arra, hogy ne mukodtessek egyszerre tul sok nagyfogyasztot. Amikor vasalok, mondjuk, nem mukodtetem, csak legfeljebb a bojlert es hutogepet. Az baj-e, hogy kikiserletezem majd, hogy mit hasznalhatok egyszerre egyidoben a vasaloval és mit nem, tehat mi csapja le a biztositekot és mi nem? Vagy ebbol lehet valami baleset, esetleg a halozatomnak baja?
2. Amugy vehetek tenyleg valami gyengebb vasalot is, csak orulok, hogy egyet mar nagy nehezen sikerult kivalasztani, hazahoztam es jo is, jol vasal….
"Vagy a hosszabbito nem eleg eros wattszamu ehhez?"
Nincs olyan hogy "wattszám" teljesítmény van (ami watt).
A hosszabbítónak terhelhetősége van, amit amperben mérnek.
"Most nem csapta le. Vajon miert?"
Egy lehetséges magyarázat:
A készülékbe víz jutott és nem a biztosítékot "csapta le" hanem az AVK-t.
Az újabb próbánál pedig a készülék kiszáradt ezért az AVK már nem oldott le.
Sokan nézik az AVK-t "biztosítéknak" mert nagyon hasonlóan néz ki.
Persze egyáltalán nem biztos hogy nálad van, ezt csak te tudnád megmondani.
Koszonom szepen.
Azutan orakig vasaltam az uj vasaloval, nagyon sokaig, mindenfele hofokon. Nem volt vele gond.
Ha nalam alu vezeteke vannak a falban, akkor megolvadhatnak ettol a vasalotol?
Avk=fi-rele.
Aha….nem az oldott le.
En tudom, hogy melyik a Fi-relem.
Par eve szereltettem fel. Az piros, a tobbi meg szurke, de tenyleg ugy nez ki, mint egy biztositek. A biztositotablara amugy multkoriban ragsztottam egy papirt es rairtam, melyik biztositek mihez tartozik. A vasalaskor az oldott le, amelyik aszoba es furdoszoba biztositeka. A szobaban vasaltam, egyhosszabbito volt egy masik hosszabbitoba bedugva es abba volt bedugva a vasalo. (Minosegi, ikea hosszabbitok.) A bojler kulon van, es a konyha kulon van. 3 biztositekom van.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!