Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » A 2000 W teljesítményű hajszár...

A 2000 W teljesítményű hajszárítónak, hogy lehet 2x0,75 a kábele?

Figyelt kérdés

Hajszárító: Philips HP 4935

Kábele: Kingport Leadhonour H03WWH2-F 2x0,75

ápr. 13. 09:22
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

„Ha kihagyod a képből a feszültség esést akkor nem függ.

De nem hagyják ki, a kábelkeresztmetszet méretezésének részét képezi a gyakorlatban.”

Feszültségesésre méretezéskor a fogyasztó áramával számolsz, majd melegedésre ellenőrzöd, hogy megfelel-e. A fogyasztó terhelőárama és a kábelre megengedett maximális terhelőáram nem ugyanaz. Az utóbbi egy maximálisan megengedett érték, amely nem léphető túl, ennek semmi köze a feszültségeséshez. Nézz meg egy kábelkatalógust, meg vannak adva az egyes kábelekre megengedhető maximális áramok, de mellettük sem a hossz, sem a feszültségesés nem, szerepel.

Vagy szerinted, hogyan, milyen összefüggés szerint függ egy kábel alapterhelhetősége a feszültségeséstől?

Például méretezel egy kábelt 5 A áramra és 1% feszültségesésre, mondjuk megfelel az 1,5 mm²-es. Megnöveled a terhelőáramot a kétszeresére, 10 A-re, a feszültségesés a kétszeresére, 2%-ra nő. Változik ettől a kábel maximálisan megengedett terhelőárama? – Nem, mindkét esetben az alapterhelhetőség 19 A. Függ a feszültségeséstől a kábel terhelhetősége? – Nem.

Dr. Geszti P. Ottó – Villamosenergia-rendszerek-I könyve szerint a kábel terhelhetősége:

[link]

[link]

[link]

511. oldal (8.39a) és (8.39b) összefüggés, hol szerepel ebben a feszültségesés? – Sehol.

ápr. 15. 15:23
 12/13 Szirty ***** válasza:

Ok, akkor félreértettük egymást.

Én arról beszéltem hogy mindkettővel számolni kell.

ápr. 15. 15:31
 13/13 anonim ***** válasza:
Szirty, rendben, a végén már én is arra gondoltam, hogy nem ugyanarról beszélünk. Na, de végül csak tisztázódott a dolog.
ápr. 15. 22:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!