220 V / 2000 W -os hősugárzóhoz milyen mm2-es kábelt tegyek? a gyári megolvadt, és működés közben is szinte forró
képet csatolom, kb 30 perc működés után forró lesz a fém is, a műanyag is és maga a kábel is elég meleg.
milyen vastagra (mm2) cseréljem le?
kép:
Veszel egy földelt dugvillát kicseréled. A vezetéket nem kell cserélni.
Meg ahogy az elöttem szóló is írta, egy földelt dugaljt, mert annak rossz az érintkezése. Valszeg kitágult.
Ha komplett vezetéket akarnál cserélni, ahogy a fotón is szerepel: 16/250-est kellene beszerezni.
Véletlenül nekem is van itt egy 2000 W-os hőventilátor, most ahogy ránéztem, ez is meg van enyhén olvadva.
Véletlenül a felirathoz képest szintén balra.
Lehet, hogy jobban jársz egy dugócserével, egyszerűbb is valamivel.
Kedves szervizmernok úr.
Mivel mindenkit kijavit kérem engedje meg hogy megjegyezném, dugot ne, hanem dugvillat csereljen.
.. ekezetekert elnezest.. :)
Oké, de az a 16/250-es kábel mit jelent? 16 A terhelhetőségűt, azaz kb 8 mm2-est?
nem csak a dugvilla, hanem a kábel is melegszik (a dugvilla egyenesen olvad)
Sarus csatlakozás van belül és a vezetéknek van egy enyhe langyosodása, ami ekkora áramon érthető és szerintem tervezett.
Emlékezzünk a feltekerhető hosszabbítók esetére, ami feltekerve kevésbé terhelhető a melegedés miatt, míg letekerve nagyobb áramra vehető igénybe. Mindezt így specifikálták, azaz tervezett.
A dugónál jobban melegszik, ami nem egy jó dolog (megjegyzem, nem vagyok villanyszerelő és nem találom tragikusnak a dugó elnevezést), ez lehet konstrukciós gyengeség sajnos, ha feltételezzük, hogy nem az aljzatban való érintkezés átmeneti ellenállása okozza.
16/250-et arra értettem / gondoltam, hogy ilyen jelzésű dugót / dugvillát kellene tenni rá.
Nyilván nincs annak akadálya, hogy ennél nagyobb keresztmetszetű vezetéket szerelj fel, ha túlzottnak találod a vezeték melegedését, ártani nem árt.
Amikor ezt a nálam lévőt portalanítottam belül, akkor láttam, hogy ennél a vezeték egy szakaszon, egy kialakított csatornában fut. Ha ebbe én egy vastagabb kábelt erőltetnék bele, az akadályozhatná a kulturált összerakást, szétfeszítve a műanyag házat. Vagy faragni kellene / lehetne rajta, pontosan már nem emlékszem.
Ha a tiédnél ilyen gondot nem látsz, akkor ez is olyan dolog, hogy rajtad múlik, megoldható.
A 16/250 nem a kábelre vonatkozik, hanem a villásdugóra. Azt jelenti, hogy a villásdugón maximum 16 A áram folyhat és maximum 250 V feszültségig használható.
A 2000 W-os hősugárzó a 230V-os hálózatból 8,7 A áramot vesz fel. Az 1,5 mm2-es PVC szigetelésű kábel alapterhelhetősége levegőben 19,5 A. Ezt különféle módosító tényezők csökkenthetik, de ebben az esetben a kábel lényegében szabadon van, nagyjából a 19,5 A vehető figyelembe. A 8,7 A ennek még a fele sincs, a kábelnek nem szabadna melegednie.
Itt az lehetett a baj, hogy vagy a villásdugóban nem volt megfelelő az érintkezés vagy a villásdugó és konnektor közötti érintkezés volt rossz. Ez helyi felmelegedést okozott, ami a műanyag megolvadásához vezetett.
A megoldás:
A régi villásdugót levágod a kábel végéről. Veszel egy új villásdugót és abba kötöd be a kábelt, a csatlakozások csavarjait jól meghúzod. A hősugárzóban ellenőrzöd, hogy a kábelerek csatlakozásai nem lazultak-e meg, ha igen, akkor meghúzod a csavarokat. A kép szerint a villásdugó védőföldelés nélküli, ezért a kábel valószínűleg kéterű, a kábelt védőföldeléssel ellátott villásdugóba is bekötheted, ekkor a védőföldelés érintkezői szabadon maradnak.
Előfordulhat, hogy a melegedés miatt a konnektor érintkezői kilágyultak. Nézd meg a konnektort is, hogy abban megfelelően szorosan csatlakozik-e a villásdugó, ha nem, akkor a konnektort is cserélni kell.
Én a villanybojlert kötöttem be 1,5 mm2-es kábellel és az egyáltalán nem melegszik, a kábel se és a villásdugó se.
„16 A terhelhetőségűt, azaz kb 8 mm2-est?”
A villanyszerelési gyakorlatban az 1,5 mm2-es rézkábelt 10 A-es, a 2,5 mm2-es kábelt 16 A-es kismegszakítóval védik. 8 mm2-es kábel nincs, a legközelebbi 6 mm2 és 10 mm2. A 6 mm2-es alapterhelhetősége levegőben 43 A, könnyen belátható, hogy 8,7 A-re felesleges ekkora keresztmetszetű kábelt alkalmazni.
értem, köszönöm mindenkinek, csak azaz mégse értem.
kicserélem, aztán meglátjuk. csak megint ott akad el nekem az egész, hogy ha 5 A terhelésnél már langyosodik a 0,75-ös kábel elég erősen, akkor a biztonságos üzemeléshez elég az 1,5-ös? de oké, sebaj, olyanból van is itthon készre öntve, mert vhonnan levágtam régebben. ha pedig sarus vagy olyan a kialakítás tényleg h lehetetlen kábelt is cserélni, akkor marad a csak dugócsere ... köszönöm!
"Mivel mindenkit kijavit kérem engedje meg hogy megjegyezném, dugot ne, hanem dugvillat csereljen."
Ha a magyar szabványokban megfelelt a dugó név, akkor valószínűleg a Gyakorin is elegendő...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!