Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Mennyit spórolhatok, ha...

Mennyit spórolhatok, ha éjszakára lezárom a villanybojlert és csak nappal van bekapcsolva? (120 l)

Figyelt kérdés
2010. okt. 26. 10:34
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
11.19-es vagyok. A 14.07-es hozzászólásából jöttem rá, hogy a kérdésedben nem szerepel az, hogy van-e éjszakai órád vagy a nappaliról megy bojler.Mert ha nappaliról megy akkor teljesen mindegy mikor üzemel a bojler mert a tarifa ugyanaz. De akkor érdemesebb talán csak nappal üzemeltetni, hogy estére legyen melegviz. Ez függ attól, hogy mikor fürödtök... stb
2010. okt. 27. 08:55
 12/39 anonim ***** válasza:
0%

"Azt ne feledd hogy a meleg víz szinten tartása olcsóbb mint a hidegről való fűtés.

Ez így van a központi fűtéseknél is."

Aki ezt írta, az lógott fizikaóráról, és a józan paraszti esze sincs a helyén. Vagy csak nem tudja, miről beszél.

2010. okt. 27. 18:53
 13/39 anonim ***** válasza:
53%

"Azt ne feledd hogy a meleg víz szinten tartása olcsóbb mint a hidegről való fűtés.

Ez így van a központi fűtéseknél is."

Aki ezt írta, az lógott fizikaóráról, és a józan paraszti esze sincs a helyén. Vagy csak nem tudja, miről beszél.

Lehurrogni elég jól tudsz, de választ adni b@szol bezzeg.

Ha nem értesz valamihez akkor legalább ne ugatnál bele te hoki!

Éppen hogy a meleg viz szinten tartásához kevesebb energia kell neki (többször kapcsol be de csak kevés időre) mint a hideg vizet teljesen felfűteni.

2010. okt. 28. 20:33
 14/39 anonim ***** válasza:
21%

"Lehurrogni elég jól tudsz, de választ adni b@szol bezzeg.

Ha nem értesz valamihez akkor legalább ne ugatnál bele te hoki!

Éppen hogy a meleg viz szinten tartásához kevesebb energia kell neki (többször kapcsol be de csak kevés időre) mint a hideg vizet teljesen felfűteni."

Hokizzad a jó édes anyukádat! Amúgy meg világosodj meg, A bojler azért fűt, hogy pótolja a távozó hőmennyiséget. Akkor is, ha szintentartjuk a hőt, akkor is, ha reggelre fűtjük fel. A távozó hőmennyiség pedig egyenesen arányos a külső hőmérséklet és a bojlerben lévő víz hőmérsékletének különbségével, vagyis minél kisebb a bojler vízhőmérséklete, annál kevesebb hő szökik, tehát annál kevesebbet kell visszapótolni. Ennyit a fizikaismeretekről.

A józan paraszti eszes hozzáállással pedig úgy tudnál helyes eredményre jutni, ha elgondolkoznál:

- vajon tényleg olcsóbb tíz éven át 60 fokon tartani a bojler vizét, mint most hagyni lehűlni, és tíz év múlva felmelegíteni? Na azt azért nem. 1 éven át? Akkor sem. Hmm.. Fél éven át? Nem. 10 napon át? Azt sem. 3 napon át? Azt sem. Akkor 1 napon át mégis mitől lenne olcsóbb? Egy titkos időtartam létezik, ami alatt máshogy működik a fizika, mint afelett? Hmmmm. Ilyen biztosan nincs. Nos, ezért olcsóbb MINDEN időtartamon át hagyni hűlni, majd visszamelegíteni a bojlert, hagyni hűlni, majd visszamelegíteni a lakást, vagy hagyni melegedni és visszahűteni a hűtőt...

Felfogod? Az okoskodó de butuska agyaddal?

Ha gondolod, levezetheted, hogy milyen fizikai jellemzők, tulajdonságok, jelenségek vagy folyamatok alapján írod amit írsz...

Tekintve egyébként, hogy a bojler valószínűleg vezérelt órán van, általában érdemes bekapcsolva hagyni.

2010. okt. 28. 20:50
 15/39 anonim ***** válasza:

az amit a köznyelvben éjszakai áramnak hívnak, az valójában vezérelt áram.

az erőművek teljesítménye nagyjából állandó, de a fogyasztás változó, általában napközben sokkal nagyobb, mint éjszaka. mivel az erőműveket a napi fogyasztás maximumára lövik be, lesz olyan időszak, leginkább éjszaka, amikor jelentős a túltermelés. hogy ez se mennyen pocsékba, olcsóbban adják olyan felhasználásra, ami nagyjából időfüggetlen. ezek közé tartozik a villanybojler is.

az előttem szóló "fizikus" olyan banális hibákat vét, hogy eszméletlen. méghogy a hidegebb vizet könnyebb felfűteni, mint a melegebbet. lol.

az rendben, hogy kevesebb energiába kerül felhasználás előtt felfűteni a vizet, mint éveket át pótolni a veszteséget. de egészen kis időtartamokon ez megfordul.

egy egyszerű példa erre az, amit gyerekkorunk óta vernek belénk, miszerint oltsd le a lámpát ha kimész a szobából. gazdaságosabb is, ha napokra, órákra vagy akár 1 percre is kimégy, de ha csak a másodperc tört részére teszed ki a lábad, akkor érdemes felkapcsolva hagyni. ezen kis időtartamon belül kevesebbet fogyaszt az izzó, mint amennyi az újraindításhoz kell. ezt igazi fizikusok ki is mérték és ha jól emlékszem valami mikromásodperces időtartamot kaptak. nagyon kis időtartamokon sem változik meg a fizika, mindössze olyan tényezőket is figyelembe kell venni, amik hosszú időtartamokon elhanyagolhatókká válnak.

ezeket a kis időtartamokat kényelmi szempontból te is biztos ki szoktad terjeszteni, pl mikor bekapcsolva hagyod a tv-t, míg kiugrassz wc-re.

ez a kényelmi kiterjesztés a villanybojlernél is megtehető, ezt te döntöd el. ha a nap több mint felében bármikor szükséged van meleg vízre, akkor hagy bekapcsolva, de ha tudod, hogy csak este tusoláshoz van rá szükséged, mert pl reggel az éjszaka langyosra hűlt víz is elég mosakodáshoz vagy délután nem mosogatsz, akkor nyugodtan kapcsold ki éjszakára és csak akkor kapcsold vissza, mikor munkából hazaérsz.

2010. okt. 30. 16:39
 16/39 anonim ***** válasza:
0%

"az előttem szóló "fizikus" olyan banális hibákat vét, hogy eszméletlen. méghogy a hidegebb vizet könnyebb felfűteni, mint a melegebbet. lol.

az rendben, hogy kevesebb energiába kerül felhasználás előtt felfűteni a vizet, mint éveket át pótolni a veszteséget. de egészen kis időtartamokon ez megfordul. "

Te nyilván nem tudsz olvasni, vagy szándékosan értelmezed félre. Ki írta azt, hogy hideget könnyebb felfűteni, mint a meleget? Esetleg azt írtam, hogy olcsóbb. De még azt sem. Ez a mondat teljesen másról szól, mint amiről írtam. Én azt írtam, hogy egy adott időszakon át melegen tartani drágább, mint hagyni kihűlni, majd újra felfűteni. Csak remélni merem, hogy érted a különbséget. Tehát, felelősséget vállalsz a szavaidért, és ideidézed nekem, hol írtam azt, amit állítasz, vagy csak fröcsögsz itt?

"ha csak a másodperc tört részére teszed ki a lábad, akkor érdemes felkapcsolva hagyni. ezen kis időtartamon belül kevesebbet fogyaszt az izzó, mint amennyi az újraindításhoz kell. ezt igazi fizikusok ki is mérték és ha jól emlékszem valami mikromásodperces időtartamot kaptak"

Nagyon jól mondod. Az izzószálnak hidegen alacsonyabb az ellenállása, ezért hidegen nagyobb a teljesítménye, vagyis többet fogyaszt. Tehát igen, ha egy mikromásodpercre mész ki, akkor nem kell lekapcsolnod. Ennek ez a fizikai alapja. De ennek semmi köze a bojleres példához. Ott a bojler így is, úgy is kikapcsolgat... A kérdés, hogy hányszor. Illetve nem is kérdés, mert a bekapcsolás első mikromásodpercei teljesen irrelevánsak a kérdésben.

2010. okt. 30. 17:30
 17/39 anonim ***** válasza:

Nálunk (Győr-Moson-Sopron megye) nem tudom, most milyen szabályzás van, de pár évvel ezelőtt (5-6) csak és kizárólag saját fogyasztásmérővel engedtek villanybojlert felszerelni, amihez rádiófrekvenciás vezérlőt csatlakoztattak. Így a szolgáltató vezérli, hogy a bojler mikor kaphasson áramot. Ezt a vezérlést pedig a fogyasztós statisztikai adatai alapján állapítják meg. Szerintem ez így nagyon hasznos, mert mindenképpen olcsóbban jövünk ki belőle, a bojlert külön óra méri, viszont mindig van meleg víz is (120 l).

Egyszóval én ezt a rendszert tökéletesnek tartom. Mint említettem, nálunk ennek a létesítése még az előtt történt, hogy az e.on megvette volna az ÉDÁSZ-t, nem tudom, most a különböző szolgáltatóknál milyen lehetőségek vannak, kérdezz náluk utána.

És a legfontosabb: a tekergetéssel jó eséllyel nem spórolsz semmit, gondolj csak arra, hogy a fűtést sem szabad letekerni huzamosabb időre, mert akkor utána több energia visszafűteni. Ettől függetlenül mind a fűtés, mind a bojler esetében pár Celsius ok még előnyös lehet.

2010. okt. 31. 07:49
 18/39 anonim ***** válasza:
0%

"És a legfontosabb: a tekergetéssel jó eséllyel nem spórolsz semmit, gondolj csak arra, hogy a fűtést sem szabad letekerni huzamosabb időre, mert akkor utána több energia visszafűteni."

Eszem megáll..:) Még egy félreinformált... Barátom, kérlek, olvass már vissza pár válasznyit!

2010. okt. 31. 08:28
 19/39 anonim válasza:

Nem tudom hányan használjátok a meleg vizet, mert ha rendszeresen kifogy a meleg víz akkor mindenképpen napi rendszerességgel fűtést igényel.

A fogyasztás pedig a következőképpen alakul: PL:

(meleg víz)-(bejövő hideg víz)×(bojler[Liter]= Kcal

60°C - 15°C × 120 liter = 5400 kcal

60 fok fölé azért nem érdemes állítani mert fokozottá válik a vízkő kiválás.A bejövő vizet csak saccoltam a 120 litert te írtad, hogy nektek ez van. Na tovább...

1Kwh=860kcal, akkor 5400kcal [5400:860]=6,3kwh van szükséged a felfűtéshez. Mivel a 120L bojlerban ha jól emlékszem 2kw-os fűtőbetét van, 6,3kwh:2kw= 3,15 óra a felfűtési idő. [3,15 óra = 3óra 9perc]

Az előttem szólók elmondták azt is, hogy függ a fűtőbetét elkövesedésétől is ez az idő. De természetesen a bojler szigetelésétől is. Ha esetleg olyan helyen van, hogy nem számít a szépség és elfér, rakjál rá 20 cm hőszigetelést.

Nézd meg amikor felfűtött, meleg az oldala ? Ha igen akkor szigeteld. A tetejére is ha elfér a készülék és a plafon közé. Tudom nem szép de hasznos. Érdemes megnézni a csatlakozó vezetékeket, mert idővel lazulnak, megégnek és ez is többletfogyasztást okoz.

Tehát a kérdésedre válaszolva :

Mennyit spórolhatok, ha éjszakára lezárom a villanybojlert és csak nappal van bekapcsolva? (120 l)

A kérdésedből adódik, hogy csak nappaliról megy és leszigeteled akkor spórolsz. De mindenképpen vedd figyelembe a vízfogyasztást. Lehet, hogy egy elektromos vezérlő kütyüvel komfortosabbá teheted a kapcsolgatást.:-)

De az is lehet, hogy a szigetelés után olyan jól tartja a meleg vizet, hogy ki sem kell kapcsolnod. :-))) A lényeg hogy a veszteséget csökkentsd.

2010. okt. 31. 08:30
 20/39 anonim ***** válasza:

"A kérdésedből adódik, hogy csak nappaliról megy"

Meglepődnél... Az én műszaki középiskolában végzett, amúgy villanykörtét kicserélni is képtelen rendőr apósomnak vezérelten van a bojlere, de azért minden reggel kimegy a villanyórához, és nappalra lekapcsolja a vezérelt kismegszakítóját... Este visszakapcsolja.

Már belefáradtam, hogy magyarázzam neki.. ;)

2010. okt. 31. 10:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!