Az elektromos padlófűtés 100%-os hatásfokú?
"de tanultam egyetemen sok természettudományt, és már a középiskolában a fejünkbe verték, hogy nincsen olyan gép, ami 100%~ os hatásfokú lenne, pláne magasabb"
Az ehhez a tételhez kapcsolódó "sallang" pedig lemaradt.
A hőszivattyú a környezetben lévő "meleget" használja fel, nem egy zárt, nyugalmi rendszerben van. Tudod a hűtőd is befele hűt, kifele meleget ad. A hőszivattyú bénán szólva ugyanezt csinálja. A kintre hideget, bentre meleget ad le.
De akkor mondok egyszerűbbet: ha a házad mellett lenne egy forró vizes forrás, akkor annak a vizét szivattyúval keringethetnéd a házban, viszont az így elért hűtőértéke sokkal több lenne, mint az elfogyasztott elektromos áram, ugye? Ez is 100% fölötti hatékonyság a fűtés szempontjából. A hőszivattyú is így "csal".
“Természetesen szó sincs arról, hogy a kondenzációs kazán "energiát szült" volna. Csupán a százalékszámítás alapproblémájával történt a trükközés: nem mindegy, hogy mi a referencia, mihez viszonyítunk. Ha nagy ‑os értéket kívánunk "kihozni" (bármi áron, akár trükközéssel), akkor egy kisebb viszonyítási alap választásával feltupírozhatjuk az eredményt. A korrekt viszonyítás természetesen az, ha a tüzelőanyagból felszíbaduló összes hőmennyiséghez, vagyis az égéshőhöz viszonyítjuk a kazán által kinyert hőmennyiséget.”
Ezt találtam a neten. Köszi az eddigi válaszoka!
"Szerintem én ezt elengedtem."
Jókor! Mikor belehoztál mindenfélét, ami az adott kérdéshez hatalmas ostobaság. Miért nem veszed hozzá, hogy ha beül egy működő tűzhányó kráterébe, akkor még tán hűtenie is kell, nehogy a fűtésre költeni.
Kérdező, por száraz a kocsid tankja. Beleöntesz 2 liter benyát, hogy eljuss a legközelebbi benzinkútra. Ott tankolsz 50 litert.
Amikor hazaértél elmondhatod, hogy 2 liter benzinnel "csináltál" 50-et.
A hőszivattyú is pont így működik. Kezded már érteni?
Amiket látsz százalékos értékeket, azok mind kivétel nélkül a hőmennyiségre vonatkoznak. Te meg kevered az elektromos fogyasztással.
Elektromos fűtőszál: 1 kWh áramból 1 kWh hő
Hőszivattyú: 1 kWh áramból 3-6 kWh hő (külső hőmérséklettől függően)
Tudod a Földünk légköre egy óriási benzinkút, csak kell egy gép, amivel tudsz belőle hőt tankolni.
"Amikor hazaértél elmondhatod, hogy 2 liter benzinnel "csináltál" 50-et.
A hőszivattyú is pont így működik."
Hát így aztán végképp nem. A hőszivattyúnál nem kell fizetni az 50 liter benzinért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!