Mi baja lehet a szobaventilátornak, ha lassan pörög bármilyen fokozatra is állítom?
Amikor új volt, akkor teljesen rendben működött (kb 3 éve), de idén feltűnően lassabb, mint volt.
Portalanítottam, nem nyikorog, meg semmi látható baja nincs, de biztos, hogy nem full kapacitáson működik.
Tippek?
Nyilván beleképzeltem én is csak azt a segédfázis-kondenzátort, aminek a kapacitásának a csökkentésével játszadozva, elkezdtem szándékosan lassítani a fordulatot.
Nevetséges...
Ebben ami itt van pl. egyáltalán nincs kondenzátor. Se segédfázis, se zavarszűrő.
(TESCO DF98)
Amelyik kondenzátor nélküli, hasított pólusú aszinkron motorral működik, a vasmagba iktatott réz rövidzár (egy rövidrezárt menet) segítségével oldják meg részleges fázistolást, ezáltal a forgó mágneses mező keletkezését.
Csakhogy ez a része nem is tud meghibásodni, ezért említettem csak a kondenzátor gyanúját.
Nyilván magam is láttam már csapágyhibákat, de érzésem szerint itt talán nem az lesz a gond.
Zavarszűrést nem igényel, ha nincs kommutátor, nincs zavarforrás.
Kommutátor a zaj miatt sem lenne jó.
Fázisjavító kondi meg a kis teljesítmény miatt elhagyható.
Portalanításnál, gyanítom a motort nem szerelted szét...
Pedig a csapágyat ki kell mosni (féklemosó) és megfelelő konzisztenciájú olajjal összeszerelés előtt a tengelyt és a csapágy perselyt is meg kell kenni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!