A klímák általában csak a benti levegőt hűtik és szűrik?
Nincs klímám, de szeretnék. Nem értek hozzá, csak nemrég kezdtem tanulmányozni, milyenek vannak. Meg voltam győződve róla, hogy ezek a külső levegőt engedik be, és kivezetik a használt levegőt, tehát ha megy a légkondi, akkor nem kell annyit szellőztetni, mert ilyen funkciót is ellát. A 2-300 ezer forintos készülékeket néztem, a legtöbbre írták, hogy pollenszűrős, és én azt hittem, azért van kültéri egysége, mert a kinti levegőt engedi be. Mindenhol ki szokott lenni írva, hogy klimatizált helyiség, és be kell csukni az ajtót, ablakot, ebből is azt gondoltam, hogy a klíma intézi a szellőzést. A felmérés során azonban azt mondta a szakember, hogy ezek a klímák mind csak a belső levegőt hűtik és szűrik. Azt állította, hogy a külső levegős készülékek másfél millió felett vannak.
Érdemes így egyáltalán klímát felszereltetni? Ha igen, akkor milyet? Megfelelőek ezek is, amik nem szellőztetnek. És akkor milyen gyakran és mennyit kell ablakot nyitni? Nyáron jóval lassabb a légcsere az ablakon keresztül.
Ezzel az erővel vehetnék egy kis méretű, hordozható légszűrős ventilátort is? Érnek azok valamit? Olcsóbb, nem kell szerelni, oda teszem, ahol épp vagyok...
Nem akarok túlzottan hideget csinálni, csak a legnagyobb kánikulában tenném kicsit elviselhetőbbé a hőmérsékletet. A pollenszűrés elég fontos, mivel allergiás vagyok. Nem ártana, ha fűteni is lehetne a készülékkel, de ez inkább biztonsági megoldásnak lenne jó, ha valami történne a fűtéssel, nem annyira fontos.
Mit lenne így érdemes vennem?
Szerintem az alap elv mindegyiknél ugyanaz, úgy hogy nem sok különbség van köztük. Olyat vegyél vagy vetess ami tud fűteni és a többit megoldják.
Azért irják ki hogy csukd be az ajtót mert nem az utcát akarják hűteni.
A belső levegőt keringetik és hűtik le.
Mi Midea légkondit tetettünk fel tavaly kettőt , de tökéletes.
"Meg voltam győződve róla, hogy ezek a külső levegőt engedik be, és kivezetik a használt levegőt, tehát ha megy a légkondi, akkor nem kell annyit szellőztetni, mert ilyen funkciót is ellát"
Nem. A beltéri egységben van egy hőcserélő, ami le tudja hűteni a rajta átáramló levegőt és a hűtés során lecsapódik belőle a vízpára egy része. Ha a kinti, 35-40 fokos levegőt szeretnéd rajta átáramoltatni, akkor egyrészt előtte szűrni kell, mert a kinti portól nagyon gyorsan csökken a hőcserélő hatásfoka (igen finom hűtőborda van rajta), másrészt hatalmas hűtőteljesítményre lesz szükséged, hiszen forró, páradús levegőt kell lehűteni és párátlanítani, aminek szinte végtelen az utánpótlása. Ezért a klímák jelentős része a benti levegőt keringeti, mert azt tudja hidegebbé és szárazabbá varázsolni lakossági energiafelhasználással. Ezt el kell fogadni, ez az ára annak, hogy nem megy éjjel-nappal teljes teljesítményen a berendezés.
"Ezzel az erővel vehetnék egy kis méretű, hordozható légszűrős ventilátort is?"
Ha neked jó a kinti levegő hőmérséklete és páratartalma, tehetsz. A klímaberendezés ezt a kettőt tudja változtatni.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
A klíma mindenképp csökkenti a páratartalmat, vagy azt be lehet állítani, milyet szeretnék? Nem akarom, hogy a jelenleginél kevésbé legyen párás a levegő.
Van olyan klíma, ami adott páratartalmat tud tartani. Az ilyen klímák nem azok, amiket lakossági felhasználásra, lakossági árkategóriában árulnak.
A klíma beltéri hőcserélője hűt, ennek hatására lecsapódik rá a pára a meleg levegőből és végül az eredetinél hidegebb, szárazabb levegőt kapsz, ami a kánikulában kellemesebb. Ha nem tetszik a kialakuló páratartalom, párologtatással tudod növelni. Egyébként meg az a helyzet, hogy a levegő páramegkötő képessége a hőmérsékletével arányosan csökken: minél hidegebb, annál kevesebb párát képes tárolni. Ezért használjuk az abszolút helyett a relatív páratartalmat, ami azt mutatja meg, hogy a levegő az adott nyomáson és hőmérsékleten maximálisan tárolható párának mekkora részét használja ki. Ha alacsonyabb hőmérséklet mellett szeretnél azonos relatív páratartalmat, akkor szárítanod kell a levegőt (a klímaberendezés éppen ezt teszi), ha alacsonyabb hőmérséklet mellett ugyanakkora abszolút páratartalmat szeretnél, akkor pedig a relatív páratartalom nőni fog, párásabbnak érzed a levegőt. Úgyhogy én most nem teljesen értem az egyre különlegesebbé váló igényeidet, de hátha el tudod magyarázni, mégis mire vágysz.
Hát, szerintem ha 1 nap egyszer, max kétszer kiszellőztetsz, az elegendő. Nem kell gyakrabban kiszellőztetni, mint télen. (Bár én télen gyakrabban rá tudom venni magam..:D)
Illetve attól függ, mekkora lakásban vagytok hányan, de érted a lényeget, annyit, mint télen.
A bukóra nyitott ablakon nem fog kiszellőzni és akkor se, ha vastag műszálas függöny van előtte. Ha a lakás eltérő oldalain van nyílászáró, azokat egyszerre nyisd ki, legyen kereszthuzat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!