Egy 3 fazisu kapcsoloba 3 fazis közös nullaval van bekötve. Mosogepnek es szaritogepnek ebböl kiepitettem kulön kulön vezetekröl kulön kulön az az 1-1 konnektort. De a nullik egy es ugyan az ami egy csokival oldottam meg. Lehet ebböl barmi problema?
3 fazis 3 kulön biztositek de csak egy nulla amit csokival 2 nulla egyhelyen az elmenö 1 nulla kötöttem össze.
Lehet ennek a közeljövöben parmi problemaja?
Azert oldottam meg igy mert egy 10A bizti nem birta a mosogepet es szaritogepet egyszerre.
Valaszokat köszönöm
"Szerintem tökéletesen érthető volt előszörre is."
Igen. Főleg ez a része:
"3 fazis 3 kulön biztositek de csak egy nulla amit csokival 2 nulla egyhelyen az elmenö 1 nulla kötöttem össze."
A napnál is világosabb. Tankönyvekben is így van.
Kérdező: minden attól függ, hogy milyen a nulla vezető keresztmetszete az órától addig a pontig ahol szétágaztatod. Ha ez megvan a fáziskeresztmetszet 2x akkor közösítheted, ha nincs meg akkor ezt így nem teheted meg. Egy darab háromfázisú leágazásnak használhatod. Még egy esetben használhatod így, ha a fázisáramban lévő védelmi készülék névleges áramát úgy határozod meg, hogy az a nulla vezető keresztmetszetének a fele legyen.
Azaz pl. van egy 5x2,5mm2-es kábeled. Ebben a fázis vezető és a nulla vezető is 2,5mm2-es. Ebben az esetben max. 10A-es védelmet tehetsz fel, mert a nulla vezető fél keresztmetszete 2,5/2=1,25->1 /mert ez az alatta lévő szabványos fokozat/ és az 1-es kábel max. 10A-re biztosítható.
Ha pl. 5x6-os a kábeled, akkor mehet a 16A-es védelem az elejére, mert 6/2=3->2,5 és a 2,5-esre a 16A-es védelem megfelelő.
A fenti megoldástól még nem lesz szabványos, de legalább nem fog rád gyulladni a ház... /várhatóan, de ha nagyon szerencsétlen a helyzet még így is lehet rendellenes melegedés a nulla vezetőben/.
"A napnál is világosabb. Tankönyvekben is így van."
Tankönyvekben nem így van, de aki akarja, érti.
" aki akarja, érti."
Igen. A gond éppen ez! Mindenki úgy érti ahogy akarja.
" Már ezt sem érted"
Te nem érted azt hogy ha egy kérdés annak pontatlan, rossz vagy hiányos megfogalmazása miatt többféleképpen is érthető akkor az probléma.
Az lenne a minimum hogy a kérdésbe legalább egy pici energiát fektessenek bele hogy lehetőleg egyértelmű legyen.
Sajnalom hogy ekkora polgarhaborut sikerult elinditanom egy egyszeru kerdessel.
A 3 fazis 1 nulla 1 föld 2.5mm2 kabel erkezik a trafoba
Ebböl kivezetett 1.5mm2 kabel megy tovabb a konektorokhoz.
A 2db 1.5mm2 nulla vezeteke csokin keresztul kapcsolodik a 2.5mm2 vezetekhez
Én értettem az elején is, mit írtál.
Más meg a végén is ragaszkodik hozzá, hogy nem érti. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!