Villanymotor: Állórész tekercsfej kondenzátorhoz, mi értelme?
Az alábbi fotón egy (váltakozóáramról működő soros gerjesztésű egyenáramú villanymotor) állórésze látható ill. egy háromkivezetéses kondenzátor(telep).
Az állórészen szembetűnik egy, annak oldala mentén végigmenő fényes lemez, amelynek végei a tekercsfejekre ráhajlítva végződik. Ez a lemez villamosan be van kötve a kondenzátor(telep) középső (fekete kivezetésére).
Ennek mi értelme van, mi a funkciója?
(A kondi két szélső kivezetése, azaz a két piros kábel zavarszűrőként van bekötve a nulla és a kapcsolt fázis közé).
Úgy látom, nem fogom megtudni az okot hogy mi értelme van, mert a működési mechanizmust nem értem. Azaz hogyan fejti ki a kondenzátor a zavarszűrő hatását, ha egyik sarka egy darab lemezhez van kapcsolva. Mert számomra az csak egy lemezdarab, ami lóg a levegőben.
Elfogadom, hogy használják -bár ez nem jelenti hogy értem- pl. az alábbi fotón is látható egy Bosch fúrógép motor és a 3 kivezetéses kondenzátor:
De konstrukcióban ez megintcsak más. Itt látom hogy a kondenzátor középső kivezetése direktben be van kötve az állórész vaskoszorújába. Tehát nem egy egyszerű pilinszka lemez van, mint a korábbi ábrán.
Érdekesség, hogy itt a kondenzátor (ami 2x2700pF-os) két szélső kapcsa közvetlen a fázis és a nulla közé van kötve (azaz nem a kapcsolt fázis és a nulla közé).
Még azt egyébként el tudom képzelni, hogy a kondenzátor középső kivezetése azzal hogy a vaskoszorúra van kötve, ez egy új, nagyfelületű kondenzátorfegyverzetként működik, ami csinál valamit... de lehet hogy ez így hülyeség.
PC tápegységek esetén -amilyenekkel én eddig találkoztam- a GND össze volt kötve a védőföldeléssel (és a transzformátor csillagpontjával). Emiatt van pl. az is, hogy két darab egyforma PC-tápból nem lehet értelmesen megépíteni egy szimmetrikus tápot (vagy csak igen bonyolult elektronikai átalakításokkal).
Kérdező írta:
"Még azt egyébként el tudom képzelni, hogy a kondenzátor középső kivezetése azzal hogy a vaskoszorúra van kötve, ez egy új, nagyfelületű kondenzátorfegyverzetként működik, ami csinál valamit... de lehet hogy ez így hülyeség."
Válasz:
Pont ez a lényege - az egy "kondenzátorfegyverzet"! A funkciója pedig leárnyékolni a többi nagyfrekvenciás feszültségű összetevőt tartalmazó, tehát "nagyfrekvenciásan forró" fémalkatrészt, melyek értelemszerűen a kondenzátor másik "fegyverzetét" képezik.
Kérdező - nézd - ennek a dolognak a megértéséhez nem elégséges egy szakközépes végzettségű villanyszerelő szemével nézni a témát, hanem rádiótechnikusi szintű műveltség kell. Természetesen ezt nem lehet kimerítően elmagyarázni egy rövid hozzászóláskeretein belül, csak rávezetni lehet a témára az érdeklődőt:
Az "univerzális" kommutátoros motor kommutátorán másodlagos hatásként széles spektrumú poliharmonikus nagyfrekvenciás feszültség keletkezik, mely egy elkerülhetetlen nem kívánatos jelenség. Ez a nagyfrekvenciás teljesítmény nem okoz zavart a motor működésében, de mivel szétterjed a környezetben és a vezetékről lesugárzódik, így megzavarja az érzékeny rádiótechnikai berendezések működését. Ezért hatékonyan meg kell akadályozni ennek a nagyfrekvenciás teljesítménynek a távozást a kérdéses típusú motorokkal felszerelt készülékekből.
Ezt a célt úgy érhetjük el egy olcsó műanyagházas készülék esetén, hogy minél inkább lehetetlenné tesszük a nagyfrekvenciás áramok terjedését a keletkezésük helyéről. Ebből a célból 50Hz-en hatástalan értékű passzív elektrotechnikai elemeket iktatunk a kommutátor közelébe, melyek úgymond "rövidre zárják" a nemkívánatos áramokat és árnyékolják a nagyfrekvenciás szórt mezőket. Így megakadályozzuk, hogy a motor teste és a hozzátartozó szerelvények (pl. hálózati zsinór) hatásos antennaként szétsugározzák a nemkívánatos zavarást okozó nagyfrekvenciás teljesítményt.
A teljes megértéshez javasolom tanulmányozni az antennatechnika alapjait a könnyen hozzáférhető szakirodalomból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!